Hlavní obsah

Fandilo se z lodí! Nevídaný obrat zvládli s prázdným hledištěm. Miliardáře nakopl i prezident Lukašenko

Petrohrad

Obrat, kanonáda, postup. Zenit Petrohrad se dočkal úspěchu v souboji s outsiderem ve třetím předkole fotbalové Evropské ligy. Ale bylo to drama. Nakonec snad nejpozoruhodnější ze čtvrtečního večerního programu. Dinamo Minsk přivezlo do Petrohradu čtyřgólový náskok, na postup mu to v součtu obou málovídaných představení nestačilo. Zenit dotáhl odvetu do prodloužení, v němž navršil skóre na konečných a postupových 8:1.

Foto: Dmitri Lovetsky, ČTK/AP

Příznivci Zenitu Petrohrad se soustředili na lodích u stadiónu. Do hlediště kvůli trestu nesměli.

Článek
Fotogalerie

„Určitě ne," reagoval domácí kouč Sergej Semak po boji na dotaz, jestli to lze k něčemu z jeho pestré kariéry připodobnit.

Neuvěřitelné, neskutečné, nechápu, zněla další vyjádření k výsledku, v němž se projevila skuteční síla Zenitu, který byl na počátku v souboji s běloruským týmem velkým favoritem.

Nakonec dopadlo vše podle očekávaní, ale ještě v 65. minutě odvety to bylo jen 1:0. A když Zenit přidal druhý gól, přišla další rána - vyloučení hvězdného Argentince Leandra Paredese.

A když už Zenit dosáhl na prodloužení, tak v něm inkasoval. A vypadalo to pro domácí naděje hrozivě.

Vše vskutku dlouho hrálo do not Dinamu... Před týden po prvním zápase bylo v Bělorusku dokonce natolik veselo, že i prezident Alexander Lukašenko se rozpovídal na téma fotbal, ač jeho sportovním oborem je spíše hokej.

„Je to naprosto ohromující, Dinamo přitom nehrálo s milionáři, ale s miliardáři," rozplýval se na jakémsi setkání s pracovníky firmy v Gomelu po prvním utkání a připomínal, že Zenit je klubem hýčkaným ze strany mocného a bohatého Gazpromu.

V Bělorusku byl ale k vidění nezvykle fotbalově vyhaslý ruský soupeř. „Lezli po čtyřech," všiml si Lukašenko.

„I tahle slova nám nakonec pomohla," připustil kouč Zenitu Semak, že Lukašenkovy výroky, které se objevily v ruských médiích, hráče ještě více nabudily.

A šlo to i bez podpory publika. S ohledem na trest bylo hlediště stadiónu prázdné. „Ale v každé rodině, v každém baru nebo třeba i na lodích lidi fandili," vnímal Semak podporu i z nezvyklých míst.

Fandové se podle slibu usadili na lodích kotvících u stadiónu. „Byli slyšet, i když ne moc. Bylo to úžasné, v jiném městě by se to asi nestalo," dodal Semak.

V příštím předkole na Zenit čeká norské Molde.

Reklama

Související témata: