Hlavní obsah

Pohár UEFA on-line: Sparta vs. Ajax

PRAHA

Potřetí se představí fotbalisté Sparty Praha ve skupinové fázi letošního ročníku Poháru UEFA a čtvrteční duel proti Ajaxu Amsterodam bude mít pro obě mužstva klíčový význam. Zatímco Sparta hraje už jen o zachování teoretické naděje na setrvání v soutěži, soupeře může výhra takřka jistě posunout do dalšího kola.

Článek

Sparta úvodní dva zápasy ve skupině nezvládla a je ve složité situaci. Jen případná výhra, a nejlépe výrazná, jí může zachovat naději, že se probije mezi nejlepší trojici. Pokud se jí nepodaří ve čtvrtek vyhrát, bude to její poslední představení před vlastním publikem. Za týden svůj program ve skupině končí na hřišti Austrie Vídeň.

Trenér Michal Bílek si je před soubojem s věhlasným klubem vědom toho, že cesta ke sparťanské radosti vede přes výrazně lepší výkon, než naposledy jeho svěřenci předvedli na půdě Waregemu, kde prohráli 1:3.  Sparťanská snaha v ofenzivě bude o to složitější, že se bude muset obejít bez pilíře útočné řady Libora Doška, který bude absentovat kvůli třem žlutým kartám.

Pohár UEFA on-line na Sport.cz:
Skupina F:Sparta Praha - Ajax Amsterdam

Z loňských vzájemných zápasů v Lize mistrů Bílek příliš vycházet nebude. "Oba loňské zápasy jsem samozřejmě viděl také, ale spíše mě zajímala tři utkání z poslední doby. Ta jsem se svými kolegy pečlivě studoval, snad toho o nynější hře soupeře víme dost," uvedl Bílek. Sparta podle jeho slov bude ve čtvrtek myslet na nápravu své letošní pohárové pověsti a možnost stále bojovat o postup, současně si však uvědomuje svoji zodpovědnost za český fotbal.

Úzkostlivěji než jindy Bílek tajil, jak při absenci potrestaného Doška, zraněných Slepičky s Jungrem a také Horvátha, Rezka a Huška, kteří nefigurují na pohárové soupisce, poskládá sestavu. Nejméně tři změny proti ligovému duelu v Mostě ale bude nucen udělat, navíc se nedá počítat, že by dal důvěru kritizovanému Šimákovi.

Kouči Ajaxu poradí Grygera

Také nizozemský klub za sebou nemá zrovna vydařený víkend, remíza s Twente Enschede byla velkým zklamáním a tým byl kritizován. Hlavním zdrojem informací pro trenéra soupeře Henka ten Cateho je zřejmě bývalý sparťanský obránce Zdeněk Grygera, který dobře ví, že sparťané nebudou mít převahu ve vzduchu a že ofenziva jim trochu vázne.

Kouč Ajaxu v duchu diplomatických prohlášení uvedl, že nepůjde o jednoduchý zápas. Má prý před Spartou dostatek respektu, jméno absentujícího Doška mu museli pomáhat připomenout nizozemští novináři. Vzpomněl si naopak na Ludovika Sylvestreho, jehož velmi dobře zná z Barcelony, kde francouzský fotbalista dříve působil. "To je dobrý hráč, má velmi dobrý pohyb a vytříbenou techniku," uvedl bývalý asistent v katalánském klubu.

Předpokládané sestavy:
Sparta: Blažek - Pospěch, Sivok, Řepka, Kadlec - Kolář, Sylvestre, Kisel, Matušovič - Lustrinelli, Jun.
Ajax: Stekelenburg - Heitinga, Stam, Grygera, Emanuelson - De Mul, Gabri, Maduro, Sneijder - Perez, Huntelaar.

Reklama

Související témata: