Hlavní obsah

Lavička o Alkmaaru: Hrají jako Barcelona

PRAHA

Klíčový boj o postup do jarní fáze Poháru UEFA čeká ve středu v Alkmaaru ve skupině C fotbalisty Slovanu Liberec. Ve 20.45 hodin se postaví druhému týmu nizozemské nejvyšší soutěže a k jistotě přezimování v druhé nejprestižnější evropské klubové soutěži potřebují svěřenci Vítězslava Lavičky vyhrát.

Článek

"Narazíme na nejsilnějšího soupeře skupiny," prohlásil před včerejším odletem do dějiště zápasu Lavička. "Čeká nás vlastně nizozemská Barcelona. Styl Alkmaaru je velmi podobný katalánskému gigantu. Rukopis bývalého trenéra španělského klubu je patrný. Hrají dost ofenzívně," narážel trenér Liberce na fakt, že koučem dnešního soka je van Gaal. Ten získal s Ajaxem Amsterdam titul v nizozemské lize a čtyři roky sklízel úspěchy i s FC Barcelona.

Na její lavičce dokonce dvakrát porazil před pěti lety v Lize mistrů pražskou Spartu, kde tehdy působil jako asistent Lavička. "Samozřejmě bych mu to rád vrátil, ale tady nejde o souboj Lavičky a van Gaala, který je velkou osobností. Jde o úspěch Liberce," prohlásil kouč Severočechů, jehož těší poslední zlepšené výkony jeho svěřenců. "Díky vítězství nad Grasshopers i remíze z Ostravy máme zpět sebevědomí," tvrdil Lavička.

Nastoupí bez Ančice

Chybět mu bude Ančic, nejistý je start Šinglára, jehož trápí zhmožděný kotník, a Blažka, který má nakopnutou patu. "Věřím, že ať nastoupíme v jakékoli sestavě, uspějeme a nebudeme muset na rozuzlení postupové matematiky čekat do posledního kola skupiny, kdy už nehrajeme," naznačil Lavička, že jeho tým půjde jednoznačně za tříbodovým ziskem.

Jakou taktiku svěřencům naordinuje, však nenaznačil ani v nejmenším. "Nabízejí se místa pro brejky, ale musíme hrát především kompaktně s důslednou obranou s ohledem na ofenzívní sílu protivníka," připomněl Lavička, že Alkmaar si drží v nizozemské lize fantastický průměr tří branek a v Poháru UEFA pak čtyř zásahů na zápas. "Jejich ofenzíva je skutečně skvělá," vysekl poklonu protivníkovi Lavička. "Ale určitě existuje zbraň, jak se s tím vyrovnat. Musíme být odvážní," prohlásil mnohoznačně Lavička.

Utkání mezi Alkmaarem a Libercem začne ve středu ve 20.45 hodin. (Druhý poločas vysílá Radiožurnál.) Hlavním rozhodčím je Skot Brines.

Pravděpodobné sestavy
Alkmaar: Sinouh - De Cler, Opdam, Da Silva, Steinsson - Schaars, Gudjónsson, Martens, De Zeeuw -Koevermans, Arveladze.
Liberec: Čech - Šinglár, Zápotočný, Košťál, Janů - Papoušek, Frejlach, Bílek, Pudil - Blažek (Pospěch), Holenda.
Zbývající program skupiny C:
Grasshoppers Curych-FC Sevilla (20.45 h).

Reklama

Související témata: