Hlavní obsah

Slavia má na dosah unikát. Na dva góly může po jedenácti letech přežít zimu v Evropě

Praha

Neuvěřitelnou bilancí se pyšní fotbalová Slavia. Patří mezi tři nejméně produktivní kluby v Evropské lize. Během dosavadních pěti zápasů vstřelila pouhé dvě branky. Přesto má na kontě sedm bodů a dnes večer, při loučení se skupinou C proti Zenitu Petrohrad (21 hodin), nepotřebuje vstřelit žádný gól, aby si zajistila postup do jarní fáze. Ze skupiny ji totiž posune jakákoliv remíza, pokud duel Kodaň-Bordeaux skončí remízou, mohou dokonce svěřenci trenéra Jindřicha Trpišovského s ruským sokem prohrát.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Záložník Slavie Jaromír Zmrhal oslavuje svůj gól.

Článek

„Koncovka je náš dlouhodobější problém,“ připouští před bitvou s Petrohradem Jindřich Trpišovský. Sluší se však připomenout, že řeč je zejména o mezinárodní scéně. V domácí soutěži pokořili Trpišovského svěřenci brankáře soupeřů 46 góly a jsou suverénně nejproduktivnějším týmem ligy.

Jenže v Evropě mají střelecký prach notně zvlhlý. Stejně jako hráči Karabachu a Anderlechtu, kteří však už nemají šanci postoupit. V sešívaném dresu se dosud během pěti zápasů trefili pouze dva borci. Jaromír Zmrhal zařídil doma parádní ranou v úvodním duelu skupiny vítězství nad Bordeaux, Jan Matoušek pak trefou z bezprostřední blízkosti zajistil vítězství v Kodani. Přesto v součtu s bezbrankovou remízou proti dánskému soupeři v domácím duelu drží Pražané postupovou pozici.

„Děláme v tréninku všechno možné. Jenže situací, z nichž hráči zakončují, jsou stovky. Jde o provedení, postavení brankáře. Každá šance je prostě originální,“ vysvětluje Trpišovský. „Třeba v Petrohradu jsme měli spoustu střeleckých pokusů,“ připomíná Trpišovský duel, v němž si jeho svěřenci připsali pětadvacet pokusů a jedenáct jich mířilo mezi tyče. Přesto výhru slavil Zenit.

„V Evropské lize si pozic na zakončení v pokutovém území nevytváříme tolik jako v domácí soutěži, kde je naše převaha většinou dominantní. Soupeři jsou na mezinárodní scéně kvalitnější, nepustí nás do tolika ideálních pozic,“ připouští Trpišovský, že pouhé dva vstřelené góly jsou i odrazem výjimečné kvality protivníků.

„Je proto důležité být mnohem efektivnější. Musíme se prostě naučit nabídnuté šance proměňovat,“ říká Trpišovský před bitvou se Zenitem. Nicméně pokud jeho tým po jedenácti letech projde do jarní fáze evropských pohárů, byť na pouhé dvě vstřelené branky, zlobit se určitě nebude.

Reklama