Hlavní obsah

Šuker a spol. Soupeř Plzně je v Evropě prvotřídní značka, aneb s pěti miliony eur v Záhřebu neuspějete

Záhřeb

Na stadionu Maksimir se zastavil čas. Tartanová dráha, tribuny notně vzdálené od hřiště. Letité železobetonové monstrum vyhlíží jako před deseti lety, kdy tu hrála pražská Sparta. Za jeho zdmi však „žije" výtečně fungující, prosperující fotbalová společnost s názvem Dinamo Záhřeb.

Foto: Sport.cz

Někdejší záložník Dinama Záhřeb, záložník Luka Modrič, patří k největší postavám světového fotbalu.

Článek

Nejlepší chorvatský klub, který dal světu Šukera, Modriče nebo Mandžukiče, ve čtvrtek večer vyzve v odvetě play off fotbalové Evropské ligy plzeňská Viktoria. Mnozí ji díky domácí výhře 2:1 mírně favorizují. Západočeši však dobře vědí, s kým mají tu čest.

Dinamo dlouhodobě chrlí prvotřídní hráče, o částkách z jejich prodeje si české kluby můžou nechat jenom zdát. „V Česku jsou tři miliony eur za hráče ohromná částka, Dinamo pod pět nikoho neprodá," tvrdí příbramský útočník Miroslav Slepička, který se Záhřebem v letech 2009-2011 získal tři mistrovské tituly.

„Za pět milionů eur prodají maximálně staršího obránce. Nedávno šel Benkovič do Leicesteru za víc než čtrnáct," doplňuje kmenový hráč Dinama, obránce Jan Lecjaks. Plzeňský odchovanec, který ze současné party kouče Vrby se ve Viktorii potkal s Limberským a Petrželou, je od léta na hostování v Lokomotivě Záhřeb.

Jak Dinamo dosáhlo pozice, že zahraniční kluby jsou za jeho fotbalisty schopny položit na stůl tak horentní sumy (viz tabulka)? Přestože chorvatská liga není měřítkem vysoké kvality? „Dinamo je v Evropě skvělá značka. Jako třeba Ajax, nebo dříve Anderlecht. Hráč Záhřebu je pro kluby z nejlepších lig tutovka, vědí, že se prosadí," vysvětluje Lecjaks.

Cestu otevřel hvězdný Šuker

Cestu do Evropy otevřela pro hráče Dinama na počátku 90. let hlavní klubová ikona Davor Šuker společně se Zvonimirem Bobanem. V nejlepších soutěžích nyní působí spousty bývalých Dinamáků v čele s Modričem, Mandžukičem, Lovrenem.

Za úspěšnou érou posledních 15 let stojí muž s kontroverzní pověstí Zdravko Mamič. Dinamo je z velké části jeho dítětem. Přestože je v Chorvatsku odsouzen za odklon financí z transferů mimo klub k nepodmíněnému trestu, proslýchá se, že údajně řídí Dinamo dál. Z bosenského azylu. Klubu šéfuje od roku 2003, několikrát v ním dokráčel do Ligy mistrů. A co především, levně pořízené hráče umí významně zhodnotit.

„Má čich na mladé kluky. Dokáže je podpořit, prodá je pak s obrovským ziskem. Dinamo má v Chorvatsku pozici jako dřív v Česku Sparta, situuje největší talenty. Kromě hráčů Hajduku, Rijeky a Osijeku, má na všechny ostatní nepsané předkupní právo. Dá za ně maximálně dva miliony eur," podotýká Lecjaks.

Mamiče však fanoušci nemusí. Zazlívají mu skutek, kvůli němuž byl odsouzen. „On ale fotbal dělá dobře, klub dlouhodobě skvěle šlape," podotýká Slepička. Ve čtvrtek večer se však zaplní Maksimir do posledního místa, přes pětatřicet tisíc hrdel požene Záhřeb na zteč. Pokazí jim viktoriáni dnešní noc?

NEJVĚTŠÍ TRANSFERY Z DINAMAMARKO PJACA, útočník23 milionů eur (598 mil. korun), Juventusnásledující kluby: Schalke 04, FlorentinaLUKA MODRIČ, záložník21 milionů eur (546 mil. korun), Tottenhamnásledující kluby: Real MadridFILIP BENKOVIČ, obránce14,5 milionů eur (377 mil. korun), Leicesternásledující kluby: Celtic GlasgowEDUARDO, záložník13,5 milionů eur (351 mil. korun), Arsenalnásledující kluby: Šachtar, Flamengo, Legia VaršavaMARKO ROG, záložník13 milionů eur (338 mil. korun), SSC Neapolnásledující kluby: FC SevillaVEDRAN ČORLUKA, obránce13 milionů eur (338 mil. korun), Manchester Citynásledující kluby: Tottenham, Leverkusen, Lokomotiva MoskvaMATEO KOVAČIČ, záložník11 milionů eur (286 mil. korun), Inter Milánnásledující kluby: Real Madrid, ChelseaDARIO SIMIČ, obránce11 milionů eur (286 mil. korun), Inter Milánnásledující kluby: AC Milán, MonacoJOSIP BREKALO, útočník10 milionů eur (260 mil. korun), Wolfsburgnásledující kluby: StuttgartIGOR BIŠČAN, záložník8,25 milionů eur (214,5 mil. korun), Liverpoolnásledující kluby: PanathinaikosDEJAN LOVREN, obránce8 milionů eur (208 mil. korun), Lyonnásledující kluby: Southampton, LiverpoolNEJVĚTŠÍ TRANSFERY Z DINAMAMARKO PJACA, útočník23 milionů eur (598 mil. korun), Juventusnásledující kluby: Schalke 04, FlorentinaLUKA MODRIČ, záložník21 milionů eur (546 mil. korun), Tottenhamnásledující kluby: Real MadridFILIP BENKOVIČ, obránce14,5 milionů eur (377 mil. korun), Leicesternásledující kluby: Celtic GlasgowEDUARDO, záložník13,5 milionů eur (351 mil. korun), Arsenalnásledující kluby: Šachtar, Flamengo, Legia VaršavaMARKO ROG, záložník13 milionů eur (338 mil. korun), SSC Neapolnásledující kluby: FC SevillaVEDRAN ČORLUKA, obránce13 milionů eur (338 mil. korun), Manchester Citynásledující kluby: Tottenham, Leverkusen, Lokomotiva MoskvaMATEO KOVAČIČ, záložník11 milionů eur (286 mil. korun), Inter Milánnásledující kluby: Real Madrid, ChelseaDARIO SIMIČ, obránce11 milionů eur (286 mil. korun), Inter Milánnásledující kluby: AC Milán, MonacoJOSIP BREKALO, útočník10 milionů eur (260 mil. korun), Wolfsburgnásledující kluby: StuttgartIGOR BIŠČAN, záložník8,25 milionů eur (214,5 mil. korun), Liverpoolnásledující kluby: PanathinaikosDEJAN LOVREN, obránce8 milionů eur (208 mil. korun), Lyonnásledující kluby: Southampton, Liverpool
NEJVĚTŠÍ TRANSFERY Z DINAMA
MARKO PJACA, útočník
23 milionů eur (598 mil. korun), Juventus
následující kluby: Schalke 04, Florentina
LUKA MODRIČ, záložník
21 milionů eur (546 mil. korun), Tottenham
následující kluby: Real Madrid
FILIP BENKOVIČ, obránce
14,5 milionů eur (377 mil. korun), Leicester
následující kluby: Celtic Glasgow
EDUARDO, záložník
13,5 milionů eur (351 mil. korun), Arsenal
následující kluby: Šachtar, Flamengo, Legia Varšava
MARKO ROG, záložník
13 milionů eur (338 mil. korun), SSC Neapol
následující kluby: FC Sevilla
VEDRAN ČORLUKA, obránce
13 milionů eur (338 mil. korun), Manchester City
následující kluby: Tottenham, Leverkusen, Lokomotiva Moskva
MATEO KOVAČIČ, záložník
11 milionů eur (286 mil. korun), Inter Milán
následující kluby: Real Madrid, Chelsea
DARIO SIMIČ, obránce
11 milionů eur (286 mil. korun), Inter Milán
následující kluby: AC Milán, Monaco
JOSIP BREKALO, útočník
10 milionů eur (260 mil. korun), Wolfsburg
následující kluby: Stuttgart
IGOR BIŠČAN, záložník
8,25 milionů eur (214,5 mil. korun), Liverpool
následující kluby: Panathinaikos
DEJAN LOVREN, obránce
8 milionů eur (208 mil. korun), Lyon
následující kluby: Southampton, Liverpool

Reklama

Související témata:
  West Ham - Leverkusen dnes 21 : 00
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen