Hlavní obsah

Slavia jde dál! Bezzubá Plzeň se s Evropskou ligou rozloučila

mm, vapSport.cz
Aktualizováno

Fotbalisté Slavie v odvetě v Genku vybojovali postup do osmifinále Evropské ligy, po nevydařeném začátku končili takřka exhibičně a vyhráli 4:1, což s bezgólovou remízou z prvního utkání bohatě stačí na účast v další fázi soutěže. S ní se naopak už loučí Plzeň, která po domácí výhře 2:1 v odvetě v Záhřebu propadla a po prohře 0:3 se z účasti v další fázi raduje chorvatský soupeř.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Gól! Autor vyrovnávací trefy na 1:1 Vladimír Coufal (vlevo) se raduje se spoluhráčem Jaromírem Zmrhalem.

Článek
Fotogalerie

Sešívaní si po dlouhých 16 letech zahrají v pohárech osmifinále. Genk, který v pohárech v minulých 16 domácích zápasech neprohrál, v odvetě sice vedl od 10. minuty po chybě brankáře Ondřeje Koláře a trefě Leandra Trossarda, ale ve 23. minutě srovnal Vladimír Coufal a po pauze Pražané během 15 minut třikrát skórovali. V 54. minutě otočil stav Ibrahim Traoré a pak se dvakrát trefil Milan Škoda. Slavia dala v pohárech čtyři góly v jednom utkání poprvé od roku 2005.

Pražané prošli na evropské scéně do osmifinále poprvé od roku 2003, kdy v Poháru UEFA vypadli s Besiktasem Istanbul. Soupeře pro další kolo vyřazovací fáze určí slávistům páteční los v Nyonu.

Slavia po nedělní ligové prohře 0:2 v Plzni nastoupila s pěti jinými hráči v základní sestavě. Pražané v souboji lídrů svých domácích soutěží od úvodu předváděli mnohem aktivnější výkon než v Plzni. Ani gólmanova chyba z úvodu je nesrazila.

Mistrovská Viktoria odvetu nezvládla. Na postu kapitána a stopera Romana Hubníka, jenž si odpykával trest za třetí žlutou kartu v soutěži, nakonec nastoupil obvykle levý bek David Limberský a obrana nebyla zdaleka tak kompaktní. Na stadionu Maksimir se už v prvním poločase trefili Mislav Oršič a Emir Dilaver, po změně stran dokonal porážku hostů Bruno Petkovič.

Svěřenci Pavla Vrby měli šanci postoupit do osmifinále soutěže podruhé za sebou a celkově počtvrté v historii. Až na aktivního Kayambu však předvedli bojácný a odevzdaný výkon, jedinou střelu mezi tyče domácího gólmana Livakoviče vyslal až více než po hodině hry Hrošovský. Těsně před koncem byl po druhé žluté kartě vyloučen Limberský a Západočeši dohrávali duel v deseti.

Odvety úvodního kola play off Evropské fotbalové ligy:
Dinamo Záhřeb - Plzeň 3:0
Branky: 15. Oršič, 34. Dilaver, 73. Petkovič. ČK: 87. Limberský. První zápas 1:2, postoupilo Dinamo.
Genk - Slavia 1:4
Branky: 10. Trossard - 64. a 69. Škoda, 23. Coufal, 54. Traoré. První zápas 0:0, postoupila Slavia.
Další odvety EL
Přehled účastníků osmifinále (los v pátek v Nyonu):
Slavia Praha
Arsenal (Čech)
Benfica Lisabon
Chelsea
Dinamo Záhřeb
Dynamo Kyjev
Frankfurt
Inter Milán
Krasnodar
Neapol
Rennes (Koubek)
Salcburk
FC Sevilla (Vaclík)
Valencie
Villarreal
Petrohrad

Reklama

Související témata: