Hlavní obsah

Dva dny dumal Trpišovský s parťáky nad sestavou. Pak provedl dramatický řez a slaví

Genk

Senzační triumf vybojovala fotbalová Slavia v odvetě úvodního kola play off Evropské ligy. Belgický Genk smetla čtyřmi zásahy na jeho hřišti, přestože rychle prohrávala. Klíčem k postupu do osmifinále po šestnácti letech byl vynikající výkon týmu, zejména však nových hráčů. Odvahu, k níž nabádal svěřence, projevil dramatickým řezem do sestavy i sám trenér Jindřich Trpišovský.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Radující se slávisté po postupu v Genku.

Článek

„Dlouho jsme seděli a hledali optimální variantu sestavy. Vlastně celé dva dny, co jsme v Genku byli. Řešili jsme jednotlivé posty podle typologie soupeře i formy našich vlastních hráčů," vysvětloval po šokující výhře 4:1 na belgické půdě Trpišovský.

Ve srovnání s týden starým domácím duelem proti Genku udělal v základní sestavě čtyři změny, proti nedělnímu ligovému krachu v Plzni dokonce pět. Debut v dresu Slavie absolvoval Masopust, prvně v základní sestavě naskočil Král a jarní premiéra čekala i na Traorého, jenž nebyl po zimní pauze ani na lavičce náhradníků.

Foto: Olivier Matthys, ČTK/AP

Ibrahim-Benjamin Traoré ze Slavie pohodlně poslal míč do sítě a mohl se radovat.

„Všichni tři vypadali skvěle v tréninku. Viděli jsme je denně, vnímali jejich reakce. Navíc jsme potřebovali kluky, kteří mají energii. Prostě bylo třeba určité hráče obětovat a vyřadit ze hry domácí hvězdy Malinovského a Pozuela," vysvětloval Trpišovský, jenž navíc musel zařadit na post stopera Deliho, protože trest za karty si odpykával Ngadeu. „Byli jsme stoprocentně přesvědčení, že všichni duel zvládnou," tvrdil Trpišovský, že se odstavení matadorů Hušbauera a Stocha jen mezi náhradníky neobával.

„Konečné rozhodnutí není nikdy snadné. Někdy vyjde, jindy ne. Mnohdy se určitá řešení zdají nelogická, ale nešlo o žádný risk," ujišťoval. Nijak přitom neskrýval, jak je nadšený, že nové tváře v základní sestavě obstály. „Kdyby duel v Genku kluci nezvládli, veřejnost a média by je roztrhala na kusy. Na další šanci by čekali hodně dlouho. Ale potvrdili oprávněnost přítomnosti v našem kádru," lebedil si Trpišovský.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Slávista Alex Král (vpředu) a Bryan Heynen z Genku.

Všechny jeho výtky po nedělním ligovém krachu v Plzni si hráči vzali k srdci. „Drželi se taktického plánu. Sice jsme vyrobili chybu, ale v celkovém kontextu byla prospěšná. Následně jsme hráli daleko odvážněji. Stejně jsme potřebovali k postupu gól," pochvaloval si Trpišovský, že kiks brankáře Koláře už po deseti minutách jeho týmem neotřásl.

Doufá, že výprask uštědřený lídrovi belgické nejvyšší soutěže bude představovat žádanou vzpruhu i pro domácí scénu. „Určitě jsme nabrali sebedůvěru," rozplýval se Trpišovský po postupu mezi šestnáct nejlepších v druhé nejprestižnější klubové soutěži starého kontinentu.

Foto: Olivier Matthys, ČTK/AP

Radost slávistů v Genku.

Reklama