Hlavní obsah

Trenér trápící se Sevilly Machín: Lidé o nás začínají pochybovat. A Slavia? Velice nebezpečný tým

Sevilla

Osmifinále Evropské ligy? Slavia Praha? Čert vem obojí! Média v Seville před čtvrtečním úvodním duelem bitvy o postup mezi nejlepších osm týmů druhé nejprestižnější klubové soutěže starého kontinentu bitvu s výběrem trenéra Trpišovského řešila jen velmi okrajově. Zato trenéra Pabla Machína, který od léta trénuje místní FC, nelítostně drtila dotazy na současnou krizi týmu.

Foto: Marcelo Del Pozo, Reuters

Tomáš Vaclík byl bez šance

Článek

„Cítím se silný, není potřeba se strachovat. Neztrácím čas dlouhým řešením tématu, zda jsme v krizi a jestli je moje pozice nejistá. Vždyť to jen bere energii. Já mám jasno, protože vedení mi vyjádřilo důvěru. A navíc si nemyslím, že je nutné spojovat zápas Evropské ligy, který nás čeká ve čtvrtek, a španělskou ligu," připomínal Machín, že Sevilla prošla ze skupiny Evropské ligy do vyřazovací fáze jako vítěz, a navíc v úvodním jarním dvojzápase dvakrát složila na lopatky římské Lazio, přičemž neinkasovala.

Jenže španělští žurnalisté se nenechali jen tak odbýt a třiačtyřicetiletého trenéra zasypali otázkami na údajné ultimátum v podobě dvou vítězství z dvou nejbližších duelů, herní systém, opakující se chyby, výkony jednotlivců, ztracené zápasy v posledních minutách...

Sestřih utkání 25. kola La Ligy Sevilla - BarcelonaVideo: DIGI Sport

„Rozhodně nehrajeme jedním systémem. Jsme schopní obstát v rozestavení se čtyřmi obránci a třemi záložníky, stejně jako při hře na tři obránce. Když jsme na začátku podzimu vítězili, nikdo se naším stylem nezaobíral," posteskl si Machín.

Odmítl, že by dostal ultimátum a v případě nezdaru bude jeho duel proti Slavii posledním na lavičce FC Sevilla. „Hodně lidí do mě vkládá naděje a já je nechci zklamat. Nyní každý zápas hrajeme, jako kdyby šlo o finále soutěže. Já nepochybuji o svých hráčích. Mají obrovskou kvalitu. V první třetině sezony předváděli vynikající fotbal. Společně se chceme vrátit na vítěznou cestu," ujišťoval Machín.

Jeho tým však z poslední osmi zápasů vyhrál jen dva duely Evropské ligy s Laziem. A statistika utkání jen ve španělské lize je ještě trýznivější. Vždyť Sevilla má z deseti minulých zápasů jen jediné vítězství.

Machín: Všichni pracujeme na sto procent

„Ano, není to normální. Je evidentní, že máme málo bodů a aktuálně nehrajeme dobře. Lidé o nás začínají pochybovat. A to mi vadí. Ale já fanoušky ujišťuji, že všichni pracujeme na sto procent. Právě přístup je klíčový. Když diváci uvidí, že makáme, budou i v těžkých chvílích s námi. A podpora veřejnosti je pro nás klíčová," věřil v přízeň fanoušků Machín.

„Nemyslete si, že neřeším, jestli jsem udělal nějakou chybu. Vždy se snažím pracovat na zlepšení, i když se vyhrává," odpovídal s naprostým klidem na další útočný dotaz. „Na startu sezony jsme vedli španělskou ligu. A já jsem nezměnil svoje pokyny, svoji pracovní linii. Hráči jsou stejní. Takže prostě jen moji svěřenci musí trochu více věřit ve vlastní dovednosti," naznačoval Machín, že psychika týmu je pochopitelně v důsledku bídné bilance pošramocená.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Slavie se radují z vedoucího gólu proti Bohemians.

„Nebojím se o svoji pozici. Mohu mít obavy, jestli jsem zdravý, ale děsit se tlaku, který obnáší trénování FC Sevilla? Je to moje práce, přináší lepší i horší okamžiky. Na začátku sezony bylo všechno fenomenální, teď je to černější. Ale pořád jsme ve hře o Ligu mistrů. V domácí soutěži. A šance je i přes Evropskou ligu. Nepotkala nás žádná pohroma, pořád můžeme mít skvělou sezonu," připomínal Machín, že na čtvrté Getafe ztrácí Sevilla dvanáct kol před koncem jen pět bodů.

Po technické stránce máme nad Slavií navrch

Je evidentní, že jako už několikrát v minulosti spoléhá Sevilla na cestu mezi klubovou smetánku právě prostřednictvím triumfu v Evropské lize, kterou už pětkrát vyhrála. „Z ekonomického hlediska je Champions League přitažlivá pro všechny. I my máme svoje ambice a je tudíž naším cílem. Ale nejdříve musíme začít vyhrávat. A Slavia není snadná překážka. Možná nemá v Evropě jméno jako Sevilla, ale je velice nebezpečná. Musíme podat stoprocentní výkon," varoval Machín, že je pražský klub španělskými médii zbytečně podceňovaný.

„I kolaps Realu v Lize mistrů je varováním. Naše kvalita je vyšší, jenže klíčových je devadesát minut na hřišti. Slavia je vynikající z hlediska intenzity hry, fyzické kondice. Z hlediska technického máme navrch. Ale jak říkám, musíme odevzdat to nejlepší, jinak nás může porazit kdokoliv," přemítal Machín při vidině čtvrtečního duelu.

Reklama

Související témata: