Hlavní obsah

I kdyby šance byla jedno procento, pokusíme se o zázrak, burcoval Trpišovský po tréninku na Chelsea

Londýn

Nikdo ještě v probíhajícím ročníku Evropské ligy nedokázal Chelseaa porazit. Pokud chce fotbalová Slavia pomýšlet na postup do semfinále, nemá jinou alternativu, než jako první složit londýnské mužstvo na lopatky, přestože odveta čtvrtfinále se ve čtvrtek hraje na domácí půdě anglického týmu. "Na úvod tréninku jsme se kochali, kde jsme se to octli. Ale ve čtvrtek si nikdo nepůjde zápas užít. Bude to válka, z níž chceme odcházet jako vítězové," říkal Jindřich Trpišovský, trenér Slavie, po středečním tréninku na Stamford Bridge.

Chceme si zachovat svoji tvář, říká slávistický kouč Trpišovský před bojem s ChelseaVideo: SK Slavia Praha

 
Článek
Fotogalerie

Váš čtvrteční soupeř v probíhající sezoně Evropské ligy ještě žádný zápas neprohrál. Máte plán, jak londýnský klub porazit?

Poučíme se z úvodního zápasu. Doma jsme v první půli splnili všechno a za celý zápas udělali dvě chyby. Po první trefil Willian břevno, po druhé nás Alonso potrestal gólem. Musíme prostě plnit taktický plán. A využít některou z mála šancí, které se nám naskytnou.

Chelsea jedenáctkrát v historii vyřazovacích bojů evropských pohárů vyhrála první zápas, nikdy následně postup neztratila. Navíc v letošní sezony na domácím stadionu podlehla jen Leicesteru v Premier League a Manchesteru United v FA Cupu. Není troufalé hovořit o postupu?

Já bilanci Chelsea ani nestudoval. Obě zmíněné prohry jsou hodně staré. V přípravě jsme vycházeli hlavně ze zápasů v poslední době, nejvíce pak z úvodního duelu čtvrtfinále. Se vší úctou k Chelsea se chceme pokusit o zázrak. Náhodou jsem viděl transferové hodnoty hráčů londýnského týmu a uvědomil jsem si rozdíl mezi oběma kluby. Chelsea patří mezi pět či šest top týmů světa. A my jsme klub jen z České republiky, ale i kdyby naše šance byla jedno procento, budeme se o ni rvát.

Foto: Martin Malý

Trénink fotbalistů Slavie před odvetou čtvrtfinále Evropské ligy.

Charakter prvního zápasu výrazně změnil po nástupu na hřiště Eden Hazard. Máte plán, jak ho zastavit?

Jde o nejlepšího hráče Chelsea, jehož stavím na úroveň Messiho či Ronalda. Je v nejlepším věku a na hřišti umí věci jako málo hráčů této planety. Je radost se na něj dívat. Hazard je podle mého aktuálně nejlepší hráč na světě. Jestli nastoupí, budu jenom rád. Půjde o důkaz, že nás Chelsea bere vážně. A pokud uspějeme, bude to znamenat, že jsme uspěli proti tomu nejlepšímu, co soupeř má. Ale není možné se soustředit na jediného hráče soupeře. Každý v kádru Chelsea je výjimečný, protože jinak by nebyl v jejím kádru. V Praze stejně rozhodl levý obránce, takže je třeba se chystat na všechny.

Jaký je zdravotní stav obránce Vladimíra Coufala, který vynechal kvůli zdravotním potížím nedělní derby?

Má zranění v horní části těla. Pokud poslední dobou hrál, měl v sobě prášky nebo dostal injekce. Po domácím duelu s Chelsea se problémy vystupňovaly. Doporučení lékařů znělo, aby alespoň jeden zápas nehrál. V úterý však absolvoval s kondičním trenérem přípravu, aby se rozdýchal. Předzápasový trénink zvládl rovněž. Uvidíme ve čtvrtek po dopoledním rozcvičení. Nemá žádný smysl se jej ptát, zda je připraven, protože řekne, že ano. On, kdyby měl sádru, tak bude chtít nastoupit. Jeho nasazení by znamenalo určitý risk. Mohli bychom jej ztratit na zbytek sezony.

Foto: Ian Walton, ČTK/AP

Záložník pražské Slavia Alex Král během tréninku na Stamford Bridge.

Po vypršení trestu za žluté karty se do sestavy vrátí záložník Tomáš Souček. Jak moc je pro vaše plány důležitý?

Hodně. Zachytává hodně míčů ve středu pole, pochopitelně je nesmírně platný v rozehrávce. Navíc se nám při jeho výšce naskytne další alternativa pro obranné i útočné standardní situace.

Věříte, že fotbalová Slavia postoupí přes Chelsea do semifinále Evropské ligy?
Ano.
47,1 %
Ne.
52,9 %
Celkem hlasovalo 4044 čtenářů.

Reklama