Hlavní obsah

Čechovi se ještě nechce do důchodu, rád by se loučil s trofejí

Ještě není konec, není důvod ohlížet se zpátky. Brankář Petr Čech věří, že jeho brankářská kariéra ve čtvrtek večer ve španělské Valencii neskončí. Arsenal tam čeká odveta semifinále Evropské ligy a Kanonýři do ní jdou s náskokem. První duel doma vyhráli 3:1. "Žiju přítomností a chci, aby byla co nejlepší. Až to všechno skončí, tak se posadím a podívám se na tu svoji báječnou fotbalovou cestu," tvrdí šestatřicetiletý gólman.

Foto: John Sibley, Reuters

Brankář Petr Čech se loučil s fanoušky na Emirates Stadium. Poděkoval jim za podporu potleskem.

Článek

Nikdo neví, zda zápas ve Valencii nebude pro Čecha posledním. Když v odvetě semifinále Evropské ligy Arsenal selže, a že o fotbalové senzace v posledních dnech není nouze, může to být jeho konečná. Samozřejmě touží po tom, aby se loučil s trofejí v náručí, před utkáním se ale přehnaně nestresuje.

"Kdyby mi někdo na začátku kariéry řekl, že budu po dvaceti letech v téhle pozici se všemi těmi poháry a trofejemi, tak bych mu nevěřil," tvrdí gólman. "Věřím, že můj odchod do důchodu je ještě vzdálený. Rád bych měl před sebou i další zápas, můj sen o loučení s trofejí žije," dodává.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Petr Čech děkuje fanouškům Arsenalu za podporu po vítězném utkání s Valencií.

Bez ohledu na to, jak dopadne tahle sezona, má Čech za sebou kariéru snů. Čtyřikrát vyhrál Premier League, čtyřikrát slavil triumf v FA Cupu, ve sbírce úspěchů má i tři výhry v Ligovém poháru. K tomu si přidejte triumf v Evropské lize i Lize mistrů. V reprezentačním triku vyhrál ME hráčů do 21 let a s áčkem byl třetí na EURO 2004. To je úctyhodná sbírka.

"Na finále Ligy mistrů jsem se nikdy ze záznamu nekoukal. Viděl jsem jen kus penaltového rozstřelu, protože se na něj díval můj syn. Jinak rád žiju přítomností, snažím se na ni soustředit," tvrdí Čech.

Foto: Sport.cz

Petr Čech v brance londýnského Arsenalu

Ten se po úspěších v dresu Chelsea přesunul před pár lety do Arsenalu. A může se stát, že pokud Kanonýři i Blues uspějí v dnešních odvetách, nastoupí Čech k poslednímu zápasu kariéry proti mužstvu, s nímž slavil největší úspěchy. "Nevím, jestli to je scénář snů. Byl by to můj poslední zápas a hrál bych proti klubu, s nímž mě pojí silné emoční pouto. Ale pokud se to stane, tak se to prostě stane," netrápí se gólman.

Dobře ví, že zdraví je důležitější než trofeje. V roce 2006 se vážně zranil po střetu s Huntem. Hrozilo, že se už nikdy nepostaví do branky. Chvíli to sice trvalo, ale Čech se dokázal vrátit a podává špičkové výkony. "Jen jsem musel chytat v helmě, takže musíte trochu upravit styl a sledování hry. Žádné hrozivé vzpomínky na ten střet nemám, byl jsem tři dny v komatu, nic si nepamatuji," dodává.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Petr Čech byl úspěšný i s českou reprezentací.

Na Ostrovech se spekuluje o tom, že jakmile Čech ukončí aktivní kariéru, angažuje je Chelsea jako trenéra brankářů. Ve hře ji varianta, že do tábora Blues zamíří i desetiletý syn Petra Čecha Damian, aby fotbalově rostl v akademii Chelsea. Média na Ostrovech uvádějí, že pokud bude alespoň z poloviny tak dobrý, bude mít klub ze Stamford Bridge dalšího skvělého hráče.

Reklama