Hlavní obsah

AC Milán kvůli porušení finančního fair play nebude rok hrát EL

Aktualizováno

Dodržovat pravidla musí všichni. Když se to neděje, musí přijít trest. Poznal to i italský velkoklub AC Milán, který po dohodě s UEFA přijde o účast v příštím ročníku Evropské ligy kvůli porušení pravidel finančního fair play.

Foto: Giorgio Benvenuti, ČTK/AP

Trenér fotbalistů AC Milán Marco Giampaolo musí zapomenout na to, že povede tým v Evropské lize. AC Milán dostal od UEFA trest.

Článek

AC za nevyrovnané výdaje a příjmy dostal od UEFA už loni pokutu 12 milionů eur a zákaz startu v evropských pohárech. Proti němu se "Rossoneri" úspěšně odvolali k Arbitrážnímu soudu pro sport (CAS) a na podzim mohli hrát ve skupině EL.

Nyní se vedení pátého klubu uplynulé sezony italské ligy dobrovolně rozhodlo roční trest přijmout, aby získalo víc času na urovnání finanční situace. CAS dohodu s UEFA potvrdil.

Místo milánského celku bude hrát v základní skupině Evropské ligy AS Řím, který si původně na šestém místě v Serii A zajistil start jen v kvalifikaci. Do ní se nyní posune sedmý FC Turín.

Americký investiční fond Elliott před rokem převzal AC Milán poté, co mu dosavadní čínský majitel Li Jung-chung nedokázal splatit dluh ve výši 300 milionů eur. Čínští vlastníci koupili klub v roce 2017 od dlouholetého majitele Silvia Berlusconiho. Následně si vzali vysokou půjčku a za posily utratili zhruba 200 milionů eur, čímž podle UEFA porušili pravidla finančního fair play, která platí od roku 2014.

Reklama

Související témata: