Hlavní obsah

Slovan čekají v Evropské lize soupeři z Anglie i Turecka. Hazard je nejlepším hráčem uplynulého ročníku

Monako/Praha

Eden Hazard byl vyhlášen nejlepším hráčem uplynulého ročníku Evropské ligy. Osmadvacetiletý hráč Realu Madrid, který v loňském roce zářil ještě v dresu Chelsea, předstihl svého nyní již bývalého kolegu z londýnského klubu Oliviera Girouda i nového spoluhráče z Bílého baletu Luku Joviče, který loni nastupoval za Frankfurt. Kromě ocenění pro Hazarda byl ale dnes na programu také los nového ročníku Evropské ligy. Ten se letos poprvé po osmi letech a celkově teprve podruhé od vzniku soutěže netýkal českých klubů, ve čtvrtém koši však na své soupeře netrpělivě čekal slovenský mistr Slovan Bratislava.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Eden Hazard předváděl v Evropské lize v dresu Chelsea skvělé výkony. Nyní byl vyhlášen nejlepším hráčem loňského ročníku této soutěže.

Článek

O vítězi ceny pro nejlepšího hráče Evropské ligy rozhodovali trenéři 48 klubů ze základních skupin loňského ročníku a také 55 vybraných novinářů. Trenéři samozřejmě nesměli vybírat hráče ze svých týmů.

Ofenzivní záložník Hazard předstihl druhého Girouda o téměř trojnásobek bodů a navázal tak na Paula Pogbu a Antoinea Griezmanna, kteří anketu ovládli v předchozích dvou ročnících. Desítku nejlepších hráčů loňského ročníku tvoří výhradně hráči vítězné Chelsea (celkem pět hráčů), finalisty Arsenalu (dva hráči), semifinalisty Eintrachtu (dva hráči) a Benfiky (jeden hráč).

Desítka nejlepších hráčů uplynulého ročníku Evropské ligy
1.Eden Hazard (Chelsea, nyní Real Madrid)340 bodů
2.Olivier Giroud (Chelsea)119 bodů
3.Luka Jović (Eintracht, nyní Real Madrid)94 bodů
4.Pierre-Emerick Aubameyang (Arsenal)65 bodů
5.Alexandre Lacazette (Arsenal)19 bodů
6.N'Golo Kanté (Chelsea)16 bodů
7.João Félix (Benfica, nyní Atlético)12 bodů
8.Willian (Chelsea)11 bodů
9. - 10.Pedro Rodríguez (Chelsea)9 bodů
9. - 10.Sébastien Haller (Eintracht, nyní West Ham)9 bodů
Zdroj: UEFA.com

Kromě vyhlášení hráče sezony byl samozřejmě na programu i los Evropské ligy. Do něj letos nebyl zapojen žádný český tým, svých soupeřů se ale dočkal bratislavský Slovan, který nakonec čeká poměrně zajímavá skupina. Slovenský mistr byl nalosován do skupiny s tureckým Besiktasem Istanbul, portugalskou Bragou a anglickým Wolverhamptonem.

K zajímavé situaci došlo ve skupině E, kam byla kromě Lazia Řím a Rennes nalosována i Kluž se Celticem Glasgow, tedy celky, které už se letos potkaly v předkole Ligy mistrů. A jejich dvojzápas byl doslova infarktový. Dlouho to totiž vypadalo, že do další fáze postoupí Celtic, který by tak narazil na pražskou Slavii, ale o svém postupu nakonec rozhodla rumunská Kluž.

Dlouhé cestování čeká slavný Manchester United. Rudí ďáblové dostali kazašskou Astanu a srbský Partizan Bělehrad. Čtvrtým účastníkem skupiny L je pak nizozemský Alkmaar.

Foto: Andrew Yates, Reuters

Manažera Manchesteru United Oleho Gunnara Solskjaera čeká v rámci Evropské ligy dlouhé cestování.

Obdobně jako United je na tom i Sevilla s českým gólmanem Tomášem Vaclíkem. Tu čeká ve skupině A cesta na Kypr za APOELem a také ázerbajdžánský Karabach. Ze čtvrtého koše pak byl k těmto týmům přiřazen lucemburský Dudelange.

Letošní kat Sparty ze třetího předkola Trabzonspor se ve skupině C utká se švýcarskou Basilejí, ruským Krasnodarem a španělským Getafe. Turecký celek je jediným soupeřem českého týmu z předkola, který se probojoval až do základní skupiny.

Los základních skupin fotbalové Evropské ligy:
Skupina A: FC Sevilla, APOEL Nikósie, Karabach, Dudelange.
Skupina B: Dynamo Kyjev, FC Kodaň, Malmö, Lugano.
Skupina C: Basilej, Krasnodar, Getafe, Trabzonspor.
Skupina D: Sporting Lisabon, PSV Eindhoven, Rosenborg Trondheim, LASK Linec.
Skupina E: Lazio Řím, Celtic Glasgow, Rennes, Kluž.
Skupina F: Arsenal, Frankfurt, Lutych, Guimaraes.
Skupina G: FC Porto, Young Boys Bern, Feyenoord Rotterdam, Glasgow Rangers.
Skupina H: CSKA Moskva, Ludogorec Razgrad, Espaňol Barcelona, Ferencváros Budapešť.
Skupina I: Wolfsburg, Gent, St. Etienne, Olexandrija.
Skupina J: AS Řím, Mönchengladbach, Istanbul Basaksehir, Wolfsberg.
Skupina K: Besiktas Istanbul, Braga, Wolverhampton, Slovan Bratislava.
Skupina L: Manchester United, Astana, Partizan Bělehrad, Alkmaar.
Zdroj: ČTK

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články