Hlavní obsah

Fotbalisté Ajaxu už doma nejsou žádnou hrozbou

Fotbalisté Ajaxu Amsterdam pomalu zapomínají, jak v evropských pohárech chutná výhra na vlastním hřišti. Kdysi slavný sběratel trofejí od loňského propadáku ve třetím předkole Ligy mistrů s FC Kodaň v důležitých soubojích na domácí půdě pravidelně selhává.

Článek

Svoje prokletí prodloužil nizozemský klub ve čtvrteční odvetě 1. kola Poháru UEFA proti Dinamu Záhřeb, přestože měl z úvodního utkání nahráno.

Fanoušci někdejšího evropského šampióna museli dvakrát za sebou vytrpět neúčast v hlavní části Ligy mistrů, kam jim letos přibouchli dveře slávisté. A teď pro změnu na vlastní oči viděli, jak jejich miláčci ztroskotali těsně před branami základní skupiny Poháru UEFA.

Stejně jako loni proti Kodani si Ajax přivezl do své arény náskok, který však lehkomyslně prohospodařil. "Je to vražedné. Vůbec jsme to nečekali," prohlásil kouč Henk Ten Cate, který teď musí čelit podezření, že ho před utkáním více než soupeřova hra zaměstnávaly myšlenky na odchod do Chelsea.

To se mu nejspíš stalo osudným, přestože podcenění vehementně odmítal. "Měli jsme hodně šancí, ale nic z toho nevytěžili. Dostali jsme pořádnou facku. Z týmu jako kdyby byl cítit strach, nikdo se neodvážil hrát dopředu," litoval Ten Cate po svém možná posledním zápase na lavičce Ajaxu.

Bruggy prožily rovněž černý večer

Také fanoušci v belgických Bruggách prožili černý večer. Ani někdejší evropská štika si nepohlídala náskok ze soupeřova hřiště a se soutěží se po domácí prohře s Brannem Bergen nečekaně rozloučila. Norský celek potvrdil, že má skvělou sezónu, v níž útočí po 44 letech na ligový titul. "Cítili jsme, že jsme si v prvním utkání nezasloužili prohrát, a věřili, že v Belgii se nám povede lépe. Postup do základní skupiny Poháru UEFA byl jeden z našich cílů," uvedl kouč Mons Ivar Mjelde.

Selhali však i mnozí další favorité. Dlouho neporažený Blackburn si vylámal zuby na řecké Larisse, ale trenér Mark Hughes skousl překvapivé vyřazení poměrně v klidu. "Opět jsme jako první inkasovali. Cítili jsme, že po tom gólu to bude hodně složité. Šlapali jsme ale dál a vyhráli, což je pozitivní. Jsme zklamaní, zápasy v evropských pohárech jsme si užívali," řekl Hughes a vysekl pochvalu protivníkovi. Další tři kluby z kolébky fotbalu postoupily, zato Italům zbyla ze čtveřice na startu už jen Fiorentina.

Bayern Mnichov nenechal nic náhodě

Jeden z hlavních favoritů Bayern Mnichov však nic neponechal náhodě a po hubené domácí výhře zdolal v odvetě portugalský Belenenses 2:0. Až do 60. minuty ale svítilo v Lisabonu bezbrankové skóre a stačil jediný gól v síti Rensinga, který nahradil zraněného Kahna, a prodlužovalo by se. "Po hodině hry už to bylo lepší, ale v prvním poločase jsme toho moc nepředvedli. Jsme ve skupině, nic než splněná povinnost," podotkl bez náznaku emocí kouč Bayernu Ottmar Hitzfeld. "Belenenses hrál velmi organizovaně, potřebovali jsme být trpěliví," vysvětloval problémy v útoku střelec Luca Toni.

Postup spolu s německými týmy slavili také čeští legionáři. Naděje svitla především pro opomíjeného Michala Papadopulose, který nečekaně nastoupil v základní sestavě Leverkusenu a jeho gól na hřišti portugalského mužstva Leiria se nakonec ukázal jako klíčový. "Jako bychom v úvodu spali. Pouštěli jsme je na začátku moc snadno do šancí. Naštěstí se podařilo Papadopulosovi snížit," pochválil českého útočníka sportovní ředitel klubu a bývalý věhlasný kanonýr Rudi Völler.

Reklama

Související témata: