Hlavní obsah

Pohárová blamáž po deseti letech: Sparta jen remizovala a vypadla!

PRAHA

Dlouhých deset let nezažila fotbalová Sparta na evropské pohárové scéně takovou blamáž, jako v letošním ročníku. V kvalifikaci o Ligu mistrů vypadla, v Poháru UEFA práh prvního kola rovněž nepřekročila a ani do základní skupiny se nedostala. Ve čtvrteční letenské odvetě se záhřebským Dinamem sice zlomila střelecké prokletí a dala dokonce tři góly, jenže po remíze 3:3 se s účinkováním v pohárové Evropě loučí.

Článek

Po hodně horké předehře v pražských ulicích vládl na Letné klid. Zpočátku dokonce až podezřelý, neboť oba celky začaly hodně opatrně, dopředu se nehrnuly, takže prořídlé ochozy se do varu dostat nemohly. Ani střet Kuliče s gólmanem Buttinou, po němž musel být zraněný brankář záhřebského Dinama už ve 12. minutě střídán, je nevzrušil, Matušovičův trestný kop či pokusy Kuliče teprve ne.

"Vynucené střídání brankáře, který utrpěl lehčí otřes mozku, nás nezbrzdilo, protože v obraně jsme hráli velice dobře," chválil svůj tým trenér záhřebského Dinama Branko Ivankovič.

Čtyřgólová smršť za třináct minut

Teprve po čtvrthodině se ukázalo, že šlo skutečně o klid před bouří, která propukla a během třinácti minut přinesla čtyřgólovou smršť. Nejprve přičiněním Chorvatů, neboť urostlého Mandžukiče nechala domácí obrana pokoušet osud tak dlouho, až se po jeho zblokované střele dostal míč k Moralesovi, jenž otevřel skóre. Pro Letnou šok, pro Lavičkovy svěřence naopak rázné procitnutí. Za dvě minuty zlomil Kulič šest hodin trvající střelecké prokletí Sparty a mezi nohama náhradního gólmana Kelavy zařídil vyrovnání, čtyři minuty po něm Kladrubský nádherným obloučkem, při němž biliárově trefil břevno, skóre otočil.

"Po dlouhé době se nám podařilo protrhnout střeleckou smůlu a skóre bleskově otočit, jenže proti tak kvalitnímu soupeři, jakým je Dinamo, je zapotřebí přidat i bezchybnou defenzívu," věštecky poznamenal sparťanský trenér Vítězslav Lavička.

Domácí se v dlouho nepoznané euforii hnali na zteč, Slepička střílející v záklonu jen těsně vedle tyče mohl obrat dokonat, takže všechno nasvědčovalo tomu, že Sparta už režii odvety pevně uchopila a o postup se připravit nenechá. Problém byl ovšem v tom, že si její obrana nevěděla absolutně rady s Mandžukičem... Reprezentační útočník Chorvatska zařídil první gól a obstaral i druhý, neboť utekl, jeho ránu Kozáčik jen vyrazil a Lovren střílel do prázdné brány.

"Jenže všemu předcházela chyba v naší rozehrávce, která by se stávat neměla," podotkl Lavička.

Mandžukič dokonal dílo zkázy

Deset minut po přestávce mohl dílo zkázy dokonat on sám, neboť jeho střela vyražená Kozáčikem se už snášela do sítě. Naštěstí pro Spartu si ale hříšník z kvalifikační konfrontace s Panathinaikosem Kučera zahrál na spasitele a jistý gól z čáry vyhlavičkoval. Pražané ovšem chorvatské varování nevzali vážně, jejich obrana  hořela jako papír a Mandžukiče dál nechala dělat, co se mu zachtělo.

Zákonitě proto pykala. Další z jeho nesčetných pokusů totiž Kozáčik jen vyrazil a střídající Badelj jim dal třetí gól.

"Uspět a postoupit znamenalo počínat si bezchybně v defenzivě. A to se nestalo," glosoval lakonicky kiksy v obraně Lavička, který po výbuchu v Liberci nechal překvapivě ve stoperské dvojici vedle Řepky i Kučeru.

Penalta chvilkovou nadějí

V křeči a zmaru se zmítající se Sparta se ještě jednou nadechla a z penalty nařízené za ruku Vrdoljaka vykřesala poslední naději.  Ale opravdu poslední, neboť podruhé už skóre otočit nedokázala, i když Kladrubského šance si o čtvrtý gól říkala. Cesta Pražanů pohárovou Evropou po remíze definitivně skončila.

"Věřili jsme v postup, ale i když oba zápasy skončily remízou, byl soupeř v součtu obou zápasů o stupínek kvalitnější a další účast v Poháru UEFA si zaslouží," uznal sparťanský trenér Vítězslav Lavička.

Lavička o své budoucnosti nespekuloval

O své další budoucnosti na Letné však Lavička spekulovat nechtěl. "Pár minut po zápase to opravdu nejsem schopen říci. S vedením Sparty si ale sedneme a celou situaci rozebereme," hlesl v předtuše věcí příštích.

Jeho kolega na lavičce záhřebského Dinama Branko Ivankovič naproti tomu zářil. "S výsledkem i naší hrou jsem nadšený, neboť až do Vánoc budeme hrát Pohár UEFA. A dokonce druhý rok po sobě! Škoda jen, že jsme divácky atraktivní utkání bohaté na góly i šance nekorunovali vítězství, které bychom si zasloužili," pronášel v euforii z postupu.

Sparta-Dinamo Záhřeb 3:3
Branky: 19. Kulič, 23. a 82. z penalty Kladrubský - 17. Morales, 30. Lovren, 64. Badelj. Rozhodčí Gomes (Portugalsko). ŽK: Had, Řepka, Voříšek - Vrdoljak, Ibaněz, 11 934 diváků. Poločas 2:2.
Sparta: Kozáčik -Voříšek, Řepka, Kučera, Had (77. Došek) - Kisel, Kladrubský, Hušek, Matušovič - Kulič (80. Pečnik), Slepička.
Dinamo Záhřeb: Buttina (12. Kelava) - Mikič, Drpič, Biščan, Ibaněz - Morales ( 84. Hrgovič), Vrdoljak, Lovren, Sammir (54. Badelj) - Carlos, Mandžukič.

Reklama

Související témata: