Hlavní obsah

Aston Villa dobyla Eden, Slavia gól nedala

PRAHA

Ani vyprodaný Eden fotbalisty Slavie k prvním bodům ve skupině Poháru UEFA nedohnal. Červenobílí si se soupeřem z Premier League i přes množství šancí neporadili a Aston Villa jako první zahraniční mužstvo dokázala na zrekonstruovaném stadiónu Slavie zvítězit. Stačil jí k tomu gól Carewa, který v 26. minutě tečoval střelu Sidwella. Další zápas čeká Pražany 27. listopadu v Žilině.

Článek

Dokázal hráče přesvědčit, aby se slavné Aston Villy nebáli. Trenér Karel Jarolím naordinoval fotbalistům Slavie v jejich premiérovém duelu skupiny F Poháru UEFA ofenzivní taktiku a ti se jí v prvních minutách drželi. Na Villans to ovšem nestačilo.

Ještě před zápasem měli trenéři Pražanů honičku, protože jejich protějšek O’Neill nominoval jinou jedenáctku, než se kterou počítali. „Museli jsme na poslední chvíli udělat změny v sestavě a přeskupit ji, protože na složení Aston Villy a spoustu přesunů a nových hráčů jsme museli zareagovat,“ vysvětlil asistent Pavel Řehák.

Hromadné přesuny však na trávníku vyprodaného Edenu znát nebyly, hned zkraje se rozproudila svižná partie. Hlavně pod taktovkou Slavie, takže Krajčík, Jarolím, Volešák či Černý se vcelku brzy dostali k ohrožení Guzanovy branky.

Po dvaceti minutách ovšem Angličané řekli rázné dost. Vaniak sice Gardnerovu tutovku lapil, ale hosté už nebyli k zastavení. Střelu Sidwella pak Carew lehce tečoval k tyči do protipohybu sešívaného čaroděje a Aston Villa jako první zahraniční tým v novém Edenu skórovala. Young navíc trefil tyč a Carew pak ještě dvakrát vážně ohrozil Vaniaka. Největší šanci Slavie měl v první půli Jarolím, ale trefil gólmana.

Ještě do přestávky odešel ze hřiště se zraněným lýtkem Šmicer a po ní na něj kromě Šventa přišel také Belaid. Druhý poločas byl přehlídkou promarněných šancí Slavie. Pražané si vytvořili tlak, ke gólu však nevedla střela Brabce, rána Krajčíka ani tutovky Černého či Necida. Aston Villa se už nikam nehnala a hlídala jednobrankový náskok. Nezdráhala se ani zdržovat, za což si brankář Guzan vykoledoval i žlutou kartu. To hlavní však dokázala a tři body si vzít nenechala.

Slavia Praha - Aston Villa 0:1 (0:1)
Branka: 26. Carew. Rozhodčí: Kapitanis - Petrou, Sotiriou (všichni Kypr). ŽK: Gardner, Sidwell, Guzan. Diváci: 20 322 (vyprodáno).
Slavia: Vaniak - Krajčík, Suchý, Brabec, Hubáček (66. Šenkeřík) - Volešák (46. Belaid), Jarolím, Tavares, Černý - Šmicer (41. Šmicer), Necid. Trenér: Jarolím.
Aston Villa: Guzan - Cuéllar, Knigt, Davies, Shorey - Gardner, Salifou, Sidwell, A. Young - Agbonlahor (89. Barry), Carew (90. Delfouneso). Trenér: O’Neill.
Související témata: