Hlavní obsah

Smaže Necid svůj jediný podzimní dluh a dá pohárový gól?

PRAHA

Stihl snad všechno, co stihnout mohl. V létě se útočník Tomáš Necid stal králem střelců fotbalového mistrovství Evropy do 19 let, v dresu Slavie dal na podzim 11 ligových gólů, podepsal smlouvu s CSKA Moskva a brankou ozdobil i svůj reprezentační debut. Jeden dluh však loučící se kanonýr přece jen má. V pohárové Evropě se na podzim netrefil. Na nápravu mu zbývá poslední zápas na Ajaxu.

Článek

Loučí se, už je to jisté. Fotbalová Slavia se sice pokusila udržet svůj mladý klenot ještě do jara a vyškemrat pro Tomáše Necida hostování. Vedení CSKA však bylo neoblomné a do Prahy vzkázalo: Neexistuje, Necid v lednu nastupuje do přípravy v Moskvě!

Necid i Slavia tak vědí, na čem jsou. Po utkání na Ajaxu se jejich cesty rozejdou. „Je to sice můj poslední zápas za Slavii, ale hráčem Moskvy se stávám až od ledna. Ještě pořád hraji za sešívané a budu se snažit dát gól. A hrát tak, abych byl spokojen nejen já, ale i trenér a fanoušci,“ přeje si útočník.

Čeká ho však přece jen trochu složité loučení. Sešívaní nastoupí v Amsterdamu déle než dva týdny poté, co česká liga skončila. „Měli jsme dlouhou pauzu. Čtrnáct dní jsme se připravovali vlastně jenom na tento zápas. Věříme, že ho můžeme zvládnout a alespoň trochu si napravit letošní pohárovou reputaci,“ doufá Necid před svojí derniérou.

Zápřah od šampionátu až do Vánoc

Mladý reprezentant je navíc v zápřahu již od letního šampionátu devatenáctek a v minulém utkání proti Hamburku působil dost unaveně. Jako by toho na něj bylo už trochu moc. „I to je možné. Dalším faktorem je, že se za chvíli bude stěhovat. Může to být tohle všechno dohromady,“ míní trenér Karel Jarolím.

Kouče samozřejmě trápí žalostná střelecká bilance jeho týmu. Jediný gól v sedmi pohárových zápasech dal stoper Brabec. A v posledním utkání s Hamburkem vyslal jedinou nebezpečnou střelu levý obránce Hubáček... „Může se zdát, že hráčům chybí na evropské scéně víc odvahy. V posledních zápasech jsme i šancí měli málo. Chyběl lepší pohyb a především větší důraz a agresivita kolem šestnáctky a v ní,“ poukazuje Jarolím.

Právě na Necidovi je rozdíl mezi náročností ligových a pohárových zápasů nejvíc patrný. V domácí soutěži nasázel jedenáct gólů, v Evropě ani jeden. „Do šancí se ale Tomáš dokázal dostat třeba i proti Aston Ville, měl dost smůly. Myslím, že s rychlejším tempem pohárových zápasů mají problémy jiní hráči,“ srovnává Jarolím.

On i Necid si tedy před duelem na Ajaxu musí říkat: Kdy jindy, když ne teď!?

Reklama

Související témata: