Hlavní obsah

Jarolím útočí na tři trofeje, teď je na řadě Pohár UEFA

PRAHA

Ještěže má český fotbal legionáře. Díky nim může být aspoň symbolicky zastoupen v závěrečných kolech pohárových soutěží, z nichž už domácí kluby dávno vypadly. Po Petru Čechovi v Lize mistrů přicházejí ve čtvrtek na řadu dva krajánci ve čtvrtfinále Poháru UEFA. Kapitána Hamburku Davida Jarolíma čeká Manchester City a Tomáš Hübschman vyrukuje s Šachtarem Doněck proti Marseille.

Článek

Dělá si naděje, že by se na jaře mohl stát nejúspěšnějším českým fotbalistou. Kapitán Hamburku by totiž chtěl získat hned tři trofeje. Tým Davida Jarolíma postoupil do čtvrtfinále Poháru UEFA, je v semifinále Německého poháru a v bundeslize je stále vážným uchazečem o mistrovský titul. „Jsme ve hře ve třech soutěžích a přesně to jsme chtěli. Hodně nám pomohlo vítězství v Istanbulu nad Galatasarayem.“

Jarolím byl minulý týden smolařem kvalifikačního duelu se Slovenskem. Jeho střela mohla derby zlomit v český prospěch, odrazila se však od tyče. Záložník, který si v nároďáku nevybudoval pevnou pozici, si tak tradičně spravuje chuť v klubovém dresu. „Těžko se mi to srovnává. Nejdůležitější je pro mě důvěra. Když ji hráč cítí, hraje se mu úplně jinak.“

Zatímco v reprezentaci má tvořit hru, v Hamburku je jeho role jiná. „Němci tomu říkají ‚osmička‘, hráč mezi obranou a útokem. Máme dva defenzivní záložníky a jedním z nich jsem já,“ líčí Jarolím, který se na hřišti sžívá se zimní posilou, exslávistou Tavaresem. „Je poctivý a snaží se. Dokážeme si vyhovět,“ pochvaluje si kapitán.

Teď bude svůj velký přínos pro tým obhajovat v duelu s Manchesterem City, jehož výkony neodpovídají ohromným možnostem bohatých majitelů klubu. „Začínáme doma, a tak věřím, že máme na postup. Hlavně jsem rád, že si zahrajeme proti anglickému mužstvu, takové zápasy jsou vždycky velkým svátkem,“ těší se Jarolím.

Hübschman si troufá i na Marseille

Ve čtvrtfinále jsou poprvé v historii dva ukrajinské týmy - Dynamo Kyjev a Šachtar Doněck. „Ukrajinskou ligu zvedá příchod hráčů ze zahraničí, hlavně z Brazílie. Nemáme slabý tým a dokážeme se poměřit i s kvalitnějšími soupeři,“ upozorňuje Tomáš Hübschman.

Výsledky mu dávají za pravdu. Jeho Šachtar dokázal na podzim v Lize mistrů vyhrát i v Barceloně a po „přestupu“ do Poháru UEFA už vyřídil Tottenham a CSKA Moskva. Teď si troufá i na Marseille. „Oba soupeři, které jsme dokázali vyřadit, jsou na stejné, a možná dokonce i vyšší úrovni než Francouzi. Nemusíme se nikoho bát, šance na úspěch máme dobré,“ cituje Hübschmana ČTK.

Dynamo Kyjev nastoupí na hřišti Paris St. Germain, čtvrtou dvojici tvoří Werder Brémy a Udine.

Čtvrteční program - první zápasy čtvrtfinále Poháru UEFA
18:30 Šachtar Doněck - Olympique Marseille, 20:45 Hamburk - Manchester City (živě vysílá Sport1), Paris SG - Dynamo Kyjev, Werder Brémy - Udine.
Odvety se hrají za týden.

Reklama

Související témata: