Hlavní obsah

Třikrát v boji o Evropu neuspěl. Na čtvrtý pokus na nové adrese doufá v premiérovou účast

Praha

Zdráhá se mluvit o životním zápase. Nikdy v kariéře však nevedl tým v základní skupině evropských pohárů. Nyní je Adrian Guľa, trenér Plzně, jediný duel od postupu z play off Evropské ligy. Stačí maličkost: ve čtvrtek večer složit na lopatky izraelský Hapoel Beer Ševa. Pro Plzeň hovoří tři roky stará vítězná vzájemná konfrontace i fakt, že domácí nebudou mít v bitvě na jediný zápas k dispozici vlastní stadion, o prázdných tribunách v důsledku pandemie korornaviru nemluvě.

Foto: FCVP

Trenér Adrian Guľa při prvním společném tréninku Plzně po "koronavirové" přestávce.

Článek

„Chci uspět jako osoba, ale především mi jde o mužstvo. Chci tým dobře připravit. Chci, aby chlapci byli za odhodlání a dřinu, kterou podstupují, odměněni účastí ve skupině. Bylo by to úžasné pro tým i pro mě," neskrýval Guľa.

„Play off je pomyslný tenisový Grand Slam. Jsme blizoučko naplnění našeho cíle a uvědomujeme si zodpovědnost i důležitost zápasu," vyprávěl Guľa.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Hráči Plzně se radují z gólu.

Ještě jako trenér Žiliny se celkem třikrát pokoušel prokousat nástrahami předkol. V létě 2015 byl se slovenským klubem blízko úspěchu v Evropské lize. Prošel od prvního předkola do play off. Doma Žilina dokonce porazila Bilbao, jenže v odvetě padla a na počet vstřelených branek na půdě soupeře slavil postup španělský klub.

Jenže zatímco v Žilině by účast v Evropě byla nadstavbou, v Plzni jde o povinnost. Tím spíše, že Viktoria v osudí základních skupin chyběla už v minulém roce. Dost na tom, že Západočeši nezvládli v srpnu přejít přes Alkmaar v 2. předkole letošního ročníku Ligy mistrů, přestože ještě v páté minutě nastavení zápasu na nizozemské půdě vedli. Následný postup přes Sönderjyske byl povinností, stejně tak je vnímána i čtvrteční večerní bitva na izraelské půdě.

„Jsme mnohem dál než v srpnu. Tehdy jsme neměli v takovém stavu jako nyní Ba Louu či Kopice, neměli jsme Ondráška a Kayambu. Nynější Plzeň je silnější než ta z Alkmaaru. Věřím, že proti izraelskému týmu to všem ukážeme," přemítal Guľa.

Když Západočeši narazili na Beer Ševu na podzim 2017, doma izraelský tým skolili poměrem 3:1, vítězství 2:0 pak slavili i na půdě soupeře. Plzeňský trenér věří, že s úspěchem se bude jeho tým vracet i nyní. „Mají v kádru šikovné individuality, které rády drží míč. Ve srovnání s předešlým kolem jde o mužstvo se zcela odlišnou organizací hry i stylem. Ale věřím, že budeme schopní využít v pravý čas jejich slabiny," pronesl odhodlaně Guľa.

Reklama

Související témata: