Hlavní obsah

Při budování nového týmu hledáme někdejší naturel. A postupně ho nacházíme, kvitoval Trpišovský

Praha

Má jinou Slavii, než jaká se postavila před rokem Barceloně, Dortmundu či milánskému Interu v Lize mistrů. „Za pochodu stavíme nové mužstvo,“ připomínal slávistický kouč proměnu, kterou hráčský kádr českého mistra během posledních dvanácti měsíců prodělal. „Souček a Coufal hrají Premier League a hrají ji dobře. A přijít o dva hráče v poli, to je hodně. A k tomu Škoda, Ngadeu, Deli,“ vyjmenoval Trpišovský další jména, která teď na slávistické soupisce v Evropské lize chybí.

Potřebujeme, aby se hráči naučili převzít role po těch, co z týmu odešli, ví Jindřich TrpišovskýVideo: Sport.cz, SK Slavia Praha

 
Článek

Proto je Slavia jiná. Proto se její herní projev změnil. Proto musela v konfrontaci s bundesligovým Leverkusenem v druhém dějství základní skupiny Evropské ligy potřebnou výhru vydřít a vybojovat.

„S Lingrem, který nastupoval ještě před pár měsíci v Karviné a teď měl proti sobě hráče špičkového bundesligového klubu, a přesto se zhostil úkolů skvěle, s Oscarem, Zimou, Musou, Malinským a dalšími hráči debutujícími v základní sestavě v evropské soutěži, kteří rovněž sbírají zkušenosti z velkých zápasů na evropské scéně. Ti všichni se musí teprve naučit převzít role po hráčích, co od nás odešli," upozorňoval slávistický kouč, že proměna a tvorba nového týmu potřebuje čas a spoustu práce.

A také infiltraci vlastností, které předchůdce současných Trpišovského svěřenců ctily a mužstvu pomáhaly.

„Hlavně vítězné mentality, která nám teď po odchodu Součka, Coufala či třeba Škody chybí. Vůle porvat se pro tým, obětovat se pro něj a pomoci mu za každou cenu. Naturelu, který nás zdobil a teď ho přece jen postrádám," netajil trenér českého mistra, co jeho tým v konfrontaci na evropské pohárové scéně v porovnání se sezonou předchozí limituje.

Proto také vydřená výhra proti soupeři hrajícímu po většinu zápasu jen v deseti. Proto vybojované vítězství poté, co se ráz zápas s Leverkusenem po vyloučení Ballarabiho už ve 22. minutě změnil.

Neproměněná penalta? Dnes ta mentalita byla správná, takže jsme to překonali, říkají slávistéVideo: Sport.cz, SK Slavia Praha

„Totálně, utkání se otočilo úplně jinam, než jsme se připravovali. Potřebovali jsme dát gól, ale těžko jsme se prokousávali do palebných pozic, byli jsme netrpěliví. Bylo znát, že spousta hráčů teprve sbírá zkušenosti ze zápasů, kdy jde o všechno. Zvlášť, když jsme si přitom museli dát pozor na soupeřův rychlý přechod do útoku díky hodně rychlým křídlům, s nimiž mají problémy i bundesligové týmy," glosoval Trpišovský partii, který jeho tým i přes neproměněnou penaltu nakonec díky hrdinovi Olayinkovi zvládl a připsal si potřebné i důležité tři body.

Právě nigerijský střelec jediného gólu po příchodu na hřiště po hodině hry Trpišovským zmiňované vlastnosti přinesl a svým příkladem strhnul i ostatní.

„Je na něho stoprocentní spolehnutí, je dokladem hráče přebírajícího roli po těch, co odešli," kvitoval kouč přínos slávistického hrdiny čtvrtečního večera. Znamená tudíž inspiraci pro všechny spoluhráče.

Hrdina, typ hráče, jakého mužstvo potřebuje, chválí Petera Olayinku Jindřich TrpišovskýVideo: Sport.cz, SK Slavia Praha

Důkaz, že mohou i na evropské úrovni hrát za předpokladu sebeobětování a týmového výkonu i s velkými týmy, což si v konfrontaci s Leverkusenem, byť oslabeným a hrajícím sedmdesát minut v deseti, potvrdili.

Foto: David W Cerny, Reuters

Střelec vítězného gólu Slavie Peter Olayinka v extázi.

„Pro nové mužstvo, které stavíme a jež se kromě odchodu důležitých klíčových hráčů musí vyrovnávat i s následky prodělané nemoci po nákaze koronavirem, jde o bonus do budoucnosti," kvitoval slávistický trenér.

Samozřejmě především o bonus pro další zápasy na pohárové na evropské scéně, protože o tu jde Slavii především. I proto, že navzdory ztrátě v prvním duelu v Izraeli pro ni není představa postupu ze skupiny ztracená, neboť tabulka je bodově srovnaná a o pořadí rozhoduje skóre.

Reklama