Hlavní obsah

Podcenil jsem koronavirus, líčí borec, který stojí proti Spartě i české reprezentaci

Glasgow

Koronavirus prodělal už nejeden známý fotbalista. Málokterý však vylíčil, co prožíval, jak se během nákazy covidem-19 cítil. Izraelský záložník Nir Bitton ve službách Celtiku Glasgow je výjimkou. „Než jsem se nakazil, tak jsem nemoc nebral moc vážně. Ale jak se ukázalo, tak to nebylo nic příjemného,“ přiznává, že koronavirus podcenil. Bitton je soupeřem pražské Sparty v Evropské lize a také české reprezentace v Lize národů.

Foto: Sport.cz

Nir Bitton, izraelský záložník ve službách Celtiku.

Článek
Fotogalerie

Nakazil se v říjnu na srazu národního týmu, takže v prvním vzájemném duelu s českou reprezentací nenastoupil. Nir Bitton pak téměř tři týdny nehrál. Na trávník se vrátil až minulý týden v utkání Evropské ligy v Lille (2:2). O víkendu v pohárovém duelu proti Aberdeenu (2:0) už odehrál celý zápas.

„Covid je za mnou, už na něj nemyslím. První zápas po návratu proti Lille byl pro mě náročný. Cítil jsem se divně, ale v neděli v poháru bylo všechno mnohem lepší a normální. Mám to asi za sebou. Je skvělé být zpátky a zase součástí Celtiku," usmívá se.

Foto: Russell Cheyne, Reuters

Radost hráčů Celtiku po gólu Mohameda Elyounoussiho (vlevo).

Devětadvacetiletý záložník si musel přiznat, že než metlu doby pocítil na vlastní kůži, tak covid-19 podceňoval.

„Bolela mě hlava, svaly a nemohl jsem stát. Musel jsem sedět," vrací se k průběhu nemoci.

Čtyři měsíce bez rodin

Na jeho příkladu je patrné, jak těžké je nákaze odolat. Bittonovi nepomohl ani přísný režim v Celtiku, ani v izraelské reprezentaci.

„V klubu jsme byli čtyři měsíce bez rodin, bez přátel a prakticky bez osobního života. V národním týmu zase létáme soukromým letadlem, abychom se vyhnuli davům na letištích," popisuje opatření.

Obzvlášť reprezentační akce jsou teď pro fotbalisty rizikovou záležitostí.

„Na srazu se potkáte s hráči z jiných zemí, jiných bublin a není možné všechno uhlídat. Svaz sice dělá všechno, aby nákaze zabránil, ale žádná ochrana není stoprocentní. Navíc pak přijdete domů, potkáte se s dětmi, které chodí do školy a do školky... Musíte se prostě chovat rozumně, nosit roušku a doufat, že budete mít štěstí," krčí rameny.

Musíme zvládnout Spartu

Sparta dorazila do Skotska bez osmi hráčů, naopak Celtiku se někteří vracejí.

„Chystáme se na Spartu jako tým, ne na její individuality. Má dobrý tým, a jestli jim chybí pár hráčů, na tom nic nemění. Chystáme se na náročný zápas a chceme být připraveni," ujišťuje izraelský záložník.

Oba týmy ve skupině H pokulhávají za AC Milán a Lille. Celtic získal zatím jen jeden bod, Sparta žádný.

Foto: Russell Cheyne, Reuters

Trenér Celtiku Neil Lennon před zápasem s AC Milán.

„Pro oba týmy je vzájemný zápas klíčový. Pokud chceme postoupit, musíme vyhrávat domácí zápasy, musíme zvládnout Spartu. Pro nás hodně důležitý duel," uvědomuje si.

Celtic postoupil přes Aberdeen do finále Skotského poháru. V lize je o devět bodů druhý za Rangers, ale má dva zápasy k dobru. Válči tedy na více frontách.

„Nechci srovnávat, jaká soutěž je naší prioritou. Když hrajete za Celtic, je pro vás každá důležitá, všude se chcete dostat co nejdál. V lize můžeme vyhrát desátý titul v řadě, což je pro nás důležité, ale chceme uspět i v Evropě. Nepřemýšlíme teď o lize, jdeme do zápasu proti Spartě a chceme vyhrát," ujišťuje Bitton.

Reklama

Související témata: