Hlavní obsah

VIDEO: Spartě začíná „Mission: Impossible“, doma chce Liverpool porazit

PRAHA

Praha bude svědkem další „nemožné mise“. V hlavní roli však tentokrát není neprůstřelný Tom Cruise, ale fotbalisté Sparty. Pro jarní pokračování Evropské ligy nemohli vyfasovat slavnějšího soupeře, než jakým je velký Liverpool. Podle bookmakerů nemají Řepka a spol. žádnou naději nejen na postup dál, ale ani na výhru v prvním utkání. Letenští se přesto večer od 21:05 chtějí na Letné pokusit o zázrak.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Fotbalisté Sparty Praha oslavují výhru nad Palermem - teď je ovšem čeká mnohem větší sousto.

Článek
Fotogalerie

Většinu sparťanů čeká životní dvojzápas. Zatím se na Liverpool dívali jen v televizi, a teď se s velkým mužstvem poměří. „Jdeme si to hlavně užít, ne každý fotbalista takové zápasy zažije. Půjdeme do toho naplno, pro strach není místo!“ ujišťuje kapitán Tomáš Řepka.

S West Hamem si v Anglii zahrál proti Liverpoolu čtyřikrát a ani jednou ho neporazil. Že by se mu to mělo povést zrovna teď se Spartou...? Bookmakeři jsou jednoznačně proti. Podle kursů jsou Reds nejen jednoznačným favoritem na postup do osmifinále, ale Letenští proti nim nemají šanci ani na vlastním trávníku.

„Tak to zase ne. Je to kulaté, můžeme to dokázat. Musíme se však Liverpoolu vyrovnat v houževnatosti a bojovnosti, udržet nasazení a koncentraci po celých devadesát minut. Pak by se zápas mohl dobře vyvíjet,“ troufá si Řepka.

Tomáš Řepka a manažer Sparty Jozef Chovanec na tiskové konferenci před utkáním Sparty s Liverpoolem.foto: Právo/Petr Hloušek

Dostat tak Liverpool do penalt... A postup, to je sen

Také druhý sparťan se zkušenostmi z Anglie může své spoluhráče přesvědčovat, že zázraky se na trávníku občas dějí. Marek Matějovský dal v Premier League Liverpoolu gól měsíce, především ho však s průměrným Readingem vyřadil z FA Cupu.

„Možnosti klubů jsou na úplně jiné úrovni, to je jasné. Ale v takovém dvojzápase se může stát cokoliv. Postup, to je sen,“ říká záložník. „S klukama jsme si říkali, že dostat Liverpool třeba až do penalt, to by bylo hodně zajímavé. Řekl bych, že v našich silách je odehrát s nimi vyrovnané zápasy,“ ujišťuje Matějovský.

Liverpool nepřijel do Prahy kompletní, především mu chybí kapitán Gerrard. „Je to úžasný hráč a také obrovská osobnost. Na něm stojí celá hra Liverpoolu a výsledky se často odvíjí podle toho, jestli hraje nebo ne. Jeho absence je pro ně velká ztráta. Pro nás ale výhoda,“ doufá Tomáš Pekhart, zimní posila a třetí „Angličan“ v Chovancově kádru. Dva roky se zkoušel prosadit v Tottenhamu.

Nizozemec Dirk Kuyt (vpravo) při tréninku se spoluhráči z Liverpoolu na stadiónu Sparty.foto: Právo/Petr Hloušek

Velký test, jak si poradí bez Kucky s Wilfriedem

„Mají plno výborných hráčů. V útoku je po odchodu Torrese ještě Kuijt, který bojuje celý zápas. Poslední dobou má dobrou formu Meireles. Nesmíme zapomenout ani na Škrtela, proti němu to bude nepříjemné,“ líčí mladý Pekhart, který by se mohl stát letenským trumfem.

Jenže zatímco on s Keričem v zimě přišli, dva klíčoví hráči z podzimu Kucka a Wilfried jsou pryč. Proti Liverpoolu tak vyrukuje do jisté míry nová a po zimní pauze rozhodně nerozehraná Sparta.

„Když dva hráči ze základní sestavy odejdou, může to být problém. Během krátkého času jsme se však pokusili sehnat náhradu a zvýšit konkurenci. Hráči ještě nemohou mít z přípravy automatismy, které získají jedině v soutěžních zápasech. Hráli jsme však s těžkými soupeři a věřím, že jsme připravení dobře. Liverpool je již od losu jasným favoritem, ale naše snaha a motivace je jasná. Chceme být úspěšní,“ shoduje se s hráči kouč Jozef Chovanec.

Zápas v Generali Areně začne ve 21:05, přímý přenos vysílá ČT4 a on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz. Hlavním rozhodčím je Němec Florian Meyer.

Předpokládané sestavy
Sparta: Blažek - Kušnír, Řepka, Brabec, Pamič - Sionko, Matějovský, Vacek, Podaný - Kweuke, Kadlec.
Liverpool: Reina - Kelly, Carragher, Škrtel, Johnson - Maxi, Lucas, Meireles, Aurélio - N‘Gog, Kuijt.

Reklama

Související témata: