Hlavní obsah

Blažek se Liverpoolu nebojí, i když v Manchesteru lovil ze sítě čtyřikrát

LIVERPOOL

S nadsázkou říká, že až na gólmana Reinu si musí dát pozor na všechny ostatní fotbalisty Liverpoolu. Přesto si žádné obavy nepřipouští a hodlá si zápas na Anfield Road náležitě užít. „Strach? A z čeho? Za tuhle sezónu jsme v Evropě nasbírali už dost bodů a do budoucna máme vystaráno. Jen by nás mohl podpořit ještě někdo další,“ říká Jaromír Blažek, 38letý brankář fotbalové Sparty.

Foto: Petr Horník, Právo

Brankář Sparty Jaromír Blažek v akci.

Článek

Jako první brankář chytající za český tým nastoupil proti všem protagonistům silné anglické čtyřky - Arsenalu, Chelsea, Manchesteru United a Liverpoolu. A až se ve čtvrtek večer postaví mezi tyče na Anfield Road, bude mít kompletní i sbírku duelů v domácím prostředí ostrovních gigantů.

„Kdybyste mi to nepřipomněli, tak mi to ani nedošlo. Pro mě to všechno byly velké zážitky. Jenom mě mrzí, že jsem nestihl nový Arsenal, chytal jsem ještě na Highbury. Nejvýš stavím zápasy na Chelsea a v Manchesteru,“ rekapituluje.

Letenští gólmani proti anglické velké čtyřce
Liga mistrů 2000/2001
Sparta-Arsenal 0:1 (Poštulka), Arsenal-Sparta 4:2 (Poštulka)
Liga mistrů 2003/2004
Sparta-Chelsea 0:1 (Blažek), Chelsea-Sparta 0:0 (Blažek)
Liga mistrů 2004/2005
Sparta-Manchester United 0:0 (Blažek), Manchester United-Sparta 4:1 (Blažek)
Liga mistrů 2005/2006
Sparta-Arsenal 0:2 (Blažek), Arsenal-Sparta 3:0 (Blažek)
Liga mistrů 2007/2008
Sparta-Arsenal 0:2 (Poštulka), Arsenal-Sparta 3:0 (Poštulka)
Evropská liga 2010/2011
Sparta-Liverpool 0:0 (Blažek)

Na Chelsea měl kliku, na Old Trafford smůlu

Jeho nejcennější zápasy skončily diametrálně odlišným výsledkem. Zatímco na Chelsea uhrála Sparta bezbrankovou remízu, která jí pomohla k senzačnímu postupu ze základní skupiny Ligy mistrů na úkor Lazia Řím, na Old Trafford dostal Blažek čtyři góly. Všechny od nizozemského kanonýra Van Nistelrooije...

„Na Chelsea jsme měli obrovské štěstí. Devadesát minut se hrálo na naši branku. Na druhé straně proti mně stál Cudicini, ale vůbec tam nemusel být. Oni měli smůlu, že buď trefili mě, nebo netrefili branku,“ přiznává gólman.

V Manchesteru už takovou kliku neměl. Pražané tam sice hráli mnohem otevřeněji, produkovali však neuvěřitelné individuální chyby. „Na první gól jim nahrál Jirka Homola, jeden dali z ofsajdu. Výsledek byl až moc krutý.“

Brankář Sparty Jaromír Blažek.foto: Právo/Petr Horník

Občas se proti Angličanům něco uhrát dá...

Plyne z toho něco pro odvetu šestnáctifinále Evropské ligy v Liverpoolu, kam si Sparta přivezla remízu 0:0 z domácího zápasu? „Mezi námi a anglickými týmy je velký rozdíl, to si musíme přiznat. V jednom dvojzápase se s nimi dá něco uhrát, ale měřit se s nimi nemůžeme. To platí i o Liverpoolu. Stát se ale může cokoliv a věřit se má. Třeba v to, že dáme gól, který k postupu potřebujeme. Pozor si musíme dávat na všechno a po celých 90 minut. A třeba i 120 minut...“ doufá Blažek aspoň v prodloužení.

Osmatřicetiletý gólman cítí, že moc větších zápasů, než jaký ho ve čtvrtek čeká, už v kariéře nestihne. „Třeba zimní příprava už není pro mě, všechno bolí. Ale půlrok máme nalinkovaný, teď Liverpool, pak boj o titul. Smlouvu mám do léta a budu se muset brzy zamyslet, co dál. Když budu zdravý, ještě rok bych chytat chtěl. Pak bych se měl dát pomalu na ústup,“ plánuje Blažek.

Reklama

Související témata: