Hlavní obsah

Šok na Anfieldu, Liverpool vypadl v Evropské lize s Bragou. Dohrál i Manchester City

Přes Spartu se fotbalisté slavného Liverpoolu v úvodním kole vyřazovací fáze Evropské ligy dostali, osmifinále už ale bylo nad jejich síly. Anglický klub nedokázal v dvojutkání s Bragou vstřelit gól a po prohře 0:1 na půdě soupeře se ve čtvrteční odvetě po bezbrankové remíze radovali na šokovaném Anfieldu z postupu Portugalci. Stejně dopadli i fotbalisté bohatého Manchesteru City a ruský mistr Zenit Petrohrad. Do další fáze se nepodívají ani čeští fotbalisté Michal Kadlec, který s Leverkusenem nestačil na Villarreal, a Tomáš Necid, jenž podlehl s CSKA Moskva Portu.

Foto: Phil Noble, Reuters

Konec nadějí. Zklamaní fotbalisté Liverpoolu (zleva) Jamie Carragher, Raul Meireles a Jay Spearing po vyřazení v osmifinále Evropské ligy.

Článek

Liverpool nedokázal proti Braze vymazat jednobrankové manko a na svém stadiónu Anfield s portugalským celkem uhrál pouze bezbrankovou remízu. Přemožitel Sparty Praha tak přišel o poslední reálnou možnost na zisk trofeje v této sezóně.

Jeden zásah chyběl Manchesteru City, který bez vyloučeného Maria Balotelliho doma vyhrál nad Dynamem Kyjev 1:0. Kontroverzní italský útočník dostal červenou kartu ve 36. minutě, když dohrál nebezpečným "šlapákem" souboj s obráncem Goranem Popovem.

Zklamaný Carlos Tevez (uprostřed) po vyřazení Manchesteru City z Evropské ligy.foto: Reuters/Darren Staples

Oslabení domácí se i přesto dostali za tři minuty do vedení. Rána srbského obránce Aleksandara Kolarova prošla pod tělem gólmana Olexandra Šovkovského. Další branku však úpěnlivě bránící Ukrajinci soupeři nedovolili. Pro Manchester City, který před sezónou utratil za posily miliardy korun, je tak s velkou pravděpodobností poslední šancí na úspěch v letošním roce anglický FA Cup. V semifinále poháru ale City čeká městský rival United, který současně sahá po titulu.

Necid sedmý zásah nepřidal 

Do čtvrtfinále postoupil Spartak Moskva, který bez potrestaného obránce Marka Suchého porazil Ajax Amsterdam 3:0 a potvrdil slibnou venkovní výhru 1:0 z prvního duelu v Nizozemsku. Spartaku zajistili na vlastním stadiónu dvoubrankové vedení během úvodní půlhodiny Dmitrij Kombarov a brazilský útočník Welliton. Skóre uzavřel devět minut před přestávkou další Brazilec a kapitán týmu Alex, který se trefil i v Amsterodamu.

Domácí ztrátu 0:1 nedohnal CSKA Moskva, které s Portem prohrál i v odvetě. Dvougólový náskok zajistili domácím v prvních 24 minutách Brazilec Hulk a Kolumbijec Fredy Guarín, Srb Zoran Tošič ve 29. minutě pouze korigoval na konečných 1:2. Tomáš Necid odehrál posledních 25 minut, ale svůj sedmý zásah v Evropské lize nepřidal.

Leverkusen měl na půdě Villarrealu těžký úkol, protože v domácím utkání prohrál 2:3. Španělský tým nejprve poslal do vedení ve 33. minutě záložník Santi Cazorla, po hodině hry pojistil náskok Giuseppe Rossi. Italský útočník se osmým gólem osamostatnil v čele tabulky střelců. Branka Švýcara Erena Derdiyoka z 82. minuty už Leverkusenu nijak nepomohla.

Petrohrad musel doma proti Twente Enschede dohánět nepříznivý výsledek 0:3 bez reprezentačního brankáře Vjačeslava Malafejeva, kterému dnes ráno při autonehodě zahynula žena. Svěřencům italského trenéra Luciana Spallettiho zajistili dvoubrankové vedení během prvního poločasu záložník Roman Širokov a útočník Alexandr Keržakov. Třetí zásah znamenající prodloužení ale vítěz Poháru UEFA z roku 2008 nepřidal. Zenit si v letošním ročníku soutěže udržel stoprocentní domácí bilanci, přesto končí.

Odvetná utkání osmifinále fotbalové Evropské ligy
Paris St. Germain - Benfica Lisabon 1:1 (1:1)
Branky: 35. Bodmer - 27. Gaitán. Rozhodčí: Collum (Skot.). První zápas 1:2, postoupila Benfica.
Manchester City - Dynamo Kyjev 1:0 (1:0)
Branka: 39. Kolarov. Rozhodčí: Cakir (Tur.). První zápas 0:2, postoupilo Dynamo. ČK: 36. Balotelli (Manchester).
Zenit Petrohrad - Twente Enschede 2:0 (2:0)
Branky: 17. Širokov, 38. Keržakov. Rozhodčí: Eriksson (Švéd.). První zápas 0:3, postoupilo Twente.
Spartak Moskva - Ajax Amsterodam 3:0 (2:0)
Branky: 21. Kombarov, 30. Welliton, 54. Alex. Rozhodčí: Atkinson (Angl.). První zápas 1:0, postoupil Spartak.
FC Porto - CSKA Moskva 2:1 (2:1)
Branky: 1. Hulk, 24. Guarín - 29. Tošič. Rozhodčí: Blom (Niz.). První zápas 1:0, postoupilo Porto.
Glasgow Rangers - PSV Eindhoven 0:1 (0:1)
Branka: 14. Lens. Rozhodčí: Schörgenhofer (Rak.). První zápas 0:0, postoupilo PSV.
Villarreal - Leverkusen 2:1 (1:0)
Branka: 33. Cazorla, 61. Rossi - 82. Derdiyok. Rozhodčí: Kuipers (Niz.). První zápas 3:2, postoupil Villarreal.
Liverpool - Sporting Braga 0:0
Rozhodčí: Rocchi (It.). První zápas 0:1, postoupila Braga.

Reklama

Související témata: