Hlavní obsah

Přes tři sta milionů už Slavia v pohárové Evropě shrábla, v Leverkusenu leží další. I o peníze jde, přiznal Trpišovský

Leverkusen/Praha

Přes tři sta milionů korun už letos podzim na evropské pohárové scéně Slavii vydělal. Teď má kouč českého mistra možnost k dosavadním 320,5 milionům přidat další. Minimálně třináct za druhé místo ve skupině Evropské ligy už mají Pražané jistých, ale po čtvrteční konfrontaci v Leverkusenu mohou shrábnout ještě víc. „Jde o národní i klubový koeficient, v neposlední řadě ale i o peníze,“ nepopíral Jindřich Trpišovský před večerním duelem, v němž půjde jak domácímu Bayeru, tak Slavii o první místo v tabulce.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Gól! Slávistický střelec Peter Olayinka by chtěl v Leverkusenu jásat podobně, jako když vstřelil gól v Edenu.

Článek

A právě od výsledku konfrontace s momentálně druhým týmem bundesligy se odvíjí další finanční bonusy. Za výhru se vyplácí šestnáct, za remízu pět milionů korun. Přitom i nerozhodný výsledek stačí Slavii k tomu, aby skupinu vyhrála a UEFA jí na bankovní konto připsala další finanční bonus. Zajímavých šestadvacet milionů.

Pak už se není co divit, že pro Slavii jde o zápas hodně důležitý i v situaci, kdy má účast v jarních vyřazovacích bojích Evropské ligy jistý.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Jindřich Trpišovský netají, že v Leverkusenu půjde o prestiž, renomé, ale i o peníze

„Nechat za sebou druhé mužstvo bundesligy a špičkový evropský tým Leverkusen, který za celý podzim prohrál jediný zápas, a to ještě s námi, a skončit i před předním celkem francouzské ligy Nice, to by byl obrovský úspěch. A také další nárůst prestiže pro kluky i náš klub," připomínal Jindřich Trpišovský před konfrontací s německým protivníkem.

Finanční profit Slavie z pohárové Evropy
Play off LM135 milionů
Účast ve skupině EL79 milionů
Čtyři výhry ve skupině EL64 milionů
Postup do vyřazovací části EL13,5 milionu
Klubový koeficient31 milionů
Celkem320,5 milionu

„Vážíme si toho, že můžeme hrát o první místo ve skupině, protože není častým jevem u českých celků, že mají šanci skupinu vyhrát."

Jak už zaznělo, Slavii přitom k prvenství v tabulce postačí uhrát v Leverkusenu remízu, protože doma bundesligového protivníka porazila 1:0 a bilance vzájemných zápasů by v tom případě mluvila pro ni.

„Však si také výhry hodně ceníme, i když v pohárové Evropě jsou všechna vítězství těžká a musíte si je zasloužit. Jenže Leverkusen je špičkový tým s jinou fotbalovou filozofií, než jakou třeba vyznává Nice. S charakteristickým rukopisem, pracovitý, běhavý, s velkou fotbalovou kvalitou," netajil se Trpišovský respektem ke hře a výsledkům soupeře i k tomu, co nizozemský kouč Peter Bosz v Bayeru odvádí.

Jenže možnost trumfnout ho a skončit ve skupině na první příčce je hodně lákavá. Motivující rovněž.

Foto: Leon Kuegeler, Reuters

Český útočník Patrik Schick střílí třetí gól Leverkusenu v bundesligovém utkání se Schalke.

„Máme o co hrát. A bez tlaku na výsledek, takže v určitých fázích utkání můžeme být odvážní," nepopíral slávistický trenér, že se mu primát ve skupině hodně honí hlavou. Ve hře je prestiž, peníze, ale i respekt soupeřů, kteří na jaře Slavii ve vyřazovací fázi čekají. A je jedno, kterého jim prosincový los přiřkne.

„Nějaké jméno jsme si za dva roky v Evropě udělali. Nejdřív jízdou v Evropské lize, poté v Champions League, ale dnes máme nový tým. Jsem rád, že jsme na dvě zmiňované sezóny navázali a soupeři nás zase berou vážně a jsme pro ně nebezpečným protivníkem. A to přesto, že současné mužstvo má jinou typologii, charakteristiku, a hlavně je posuzováno podle aktuální výkonnosti. Podle toho, co předvádí, protože nic není staršího než včerejší vítězství," zamýšlel se Trpišovský nad cestou, kterou se Slavií ušel, než ji dovedl mezi prvních čtyřicet klubů v Evropě. V tuto chvíli konkrétně na 33. místo na žebříčku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Slávista Nicolae Stanciu v 65. minutě zápasu proti Leverkusenu v Edenu neproměnil penaltu

„Respekt si musíte vydobýt na hřišti a pořád ho potvrzovat. A já mám radost, že ho kluci, kteří na evropské scéně de facto začínají, získávají. Nejen po běžecké, ale i taktické a výkonnostní stránce."

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Jak skončí závěrečný duel skupiny Evropské ligy mezi Leverkusenem a Slavií?
Vysokou výhrou Slavie
3,4 %
Těsnou výhrou Slavie
33,1 %
Remízou
24,6 %
Těsnou výhrou Leverkusenu
26,1 %
Vysokou výhrou Leverkusenu
12,8 %
Celkem hlasovalo 7608 čtenářů.

Reklama

Související témata: