Hlavní obsah

Slavia v problémech, které chce řešit výjimkou. Kde bude nakonec hrát s Liškami?

Praha

Pro fotbalovou Slavii problém. Pro jejího soupeře v Evropské lize Leicester rovněž. Za třináct dnů by se měl hrát v Edenu úvodní duel vyřazovací části, v němž by měl Trpišovského tým hostit anglického protivníka, jenže nad cestou Lišek na kontinent se vznáší otazník. Leicester není sám, protože podobný problém má v Evropské lize kupříkladu Arsenal, který by měl putovat do portugalského Lisabonu, nebo Liverpool, jenž by se měl v prvním osmifinále Ligy mistrů představit v Lipsku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Slavie žijí v nejistotě, jak to s jejich zápasem proti Leicesteru bude.

Článek

Anglie je spoustou evropských zemí označována za rizikové teritorium, odkud se nová mutace koronaviru šíří po Evropě, Anglie se zase pro změnu obává Portugalska propojeného s Brazílií a vůbec Jižní Amerikou největším počtem leteckých linek a označovaného za La Manchem za zemi, která se stává domovským přístavem brazilské mutace covidu.

UEFA proto teď řeší problém, jak naložit s únorovými duely evropských pohárů, které jsou v ohrožení.

Poslední oznámený termín zní – 8. únor. Do té doby musí hostitelské kluby sdělit do Švýcarska, jaké řešení s ohledem na situaci a platná nařízení ve svých zemích navrhují.

Foto: Sport.cz

Brankář West Hamu United Adrián (vpravo) fauluje Jamieho Vardyho z Leicesteru při ligovém utkání anglické Premier League.

Slavii vyvstává problém s tím, že nemůže rozhodně počítat, že by se Leicester objevil v Praze už pět dnů před utkáním a podstoupil povinnou karanténu, jak to nakazuje současné vládní opatření. Zvlášť, když Lišky hrají 13. února doma prestižní duel Premier League s Liverpoolem.

„Pokoušíme se řešit situaci výjimkou, která by byla fotbalistům Leicesteru udělena," avizoval mluvčí Slavie Michal Býček, že Pražané dělají vše pro to, aby mohli hrát s anglickým protivníkem doma.

Loni na podzim, kdy bylo veškeré sportovní  a tudíž i fotbalové dění v České republice zastaveno, dostaly tři kluby startující v Evropské lize – tedy Liberec, Slavia a Sparta – výjimku, aby evropské pohárové duely mohly na svých stadionech pořádat.

„Ministerstvo zdravotnictví v současnosti žádné výjimky nevydává," tvrdí ovšem Hniličkova Národní sportovní agentura.

Slavia sice může doufat, že se za dva týdny situace změní k lepšímu, jenže je zde termín stanovený UEFA. Pondělí 8. února...

„Pokud by omezení platná v dané zemi mohla vést k neuskutečnění zápasu, může domácí klub navrhnout alternativní konání akce, které může být v neutrální zemi. Pokud tak neučiní a není možné hrát na jiném místě nebo v jiném termínu, prohrává domácí klub kontumačně 0:3," praví se v aktualizovaných předpisech pro vyřazovací část pohárů. Možná je varianta se změnou pořadatelství, a tudíž sledem zápasů, stejně jako v krajním případě i varianta, že by se hrálo jen jedno utkání. Vše ale musí odsouhlasit UEFA.

Proto v Edenu pracují s variantou, že by se výprava Leicesteru objevila v Praze jen na čtyřiadvacet hodin, nebo i třeba na kratší dobu, protože v tom případě by mohlo být schůdné o výjimku usilovat.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Trenér Slavie Jindřich Trpišovský teď aby žil v nejistotě také.

Odveta na Ostrovech nese stejné úskalí pro Slavii. Pokud budou i po 25. únoru současná opatření stále v platnosti, bude muset celá výprava Pražanů po návratu z Anglie do karantény.

„I s touto variantou pracujeme, protože je víc než pravděpodobné, že do karantény budeme muset. V tom případě bude nutné odložit náš zápas 21. ligového kola na Slovácku," potvrdil Býček.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Reklama