Hlavní obsah

Arsenal! Slavia se ve čtvrtfinále vypraví do třetice na Ostrovy. A dál...?

Nyon
Aktualizováno

Vyhlídky byly atraktivní, nabídka lákavá. Fotbalisté pražské Slavie jsou po dvou letech opět ve čtvrtfinále Evropské ligy a zahrají si v něm s londýnským Arsenalem. Dvojzápas začnou 8. dubna venku, odveta je na programu o týden později. Sešívaní se tak po Leicesteru a Glasgow Rangers vypraví potřetí ve vyřazovací fázi na Ostrovy. V případě postupu by Slavia v semifinále narazila na lepšího z dvojice Dinamo Záhřeb - Villarreal.

Foto: Nick Potts, Reuters

Fotbalisté Arsenalu během derby s Tottenhamem.

Článek

Sešívaní se probojovali do čtvrtfinále podruhé během tří let, na jaře 2019 se v něm střetli s londýnskou Chelsea, které nejprve doma v Edenu podlehli 0:1, následně pak po hrůzostrašném úvodu utkání zdramatizovali odvetu na 3:4 gólem Tomáše Součka a dvěma krásnými trefami Petra Ševčíka.

A teď jim los v Nyonu přisoudil dalšího soupeře z Anglie. Londýnské Kanonýry, s nimž se sešívaní dvakrát utkali v základní skupině Ligy mistrů v sezoně 2007/08. Doma s anglickým celkem remizovali 0:0, na hřišti Arsenalu však prohráli vysoko 0:7.

Arsenal je aktuálně desátý celek Premier League. Slavný ostrovní klub nezažívá nejpovedenější sezonu, v posledních zápasech ale zlepšuje své výsledky. Kromě postupu do čtvrtfinále Evropské ligy přes řecký Olympiakos si v domácí soutěži poradil s průběžně třetím Leicesterem, a v posledním zápase i s odvěkým rivalem, londýnským Tottenhamem.

Největší hvězdou Kanonýrů je gabonský útočník Pierre-Emerick Aubameyang, kterému v ofenzivě zdatně sekunduje letos desetigólový odchovanec francouzského Lyonu Alexander Lacazette. Ve středu zálohy operuje kmenový hráč Realu Madrid Martin Ødegaard, či švýcarský defenzivní záložník Granit Xhaka. Obranné řady Arsenalu řídí bývalý hráč Chelsea či PSG David Luiz, v bráně pak nastupuje odchovanec německého Leverkusenu Bernd Leno.

Výraznou stopu na Emirates Stadium zanechal Tomáš Rosický, který dres Kanonýrů oblékal deset let (2006-2016). Svou kariéru tam potom ukončil další český internacionál, brankář Petr Čech (2015-2019).

Červenobílí si zahrají na evropské scéně čtvrtfinále popáté v historii a poprvé od předloňského roku. Pohárovým maximem českého šampiona je semifinále Poháru UEFA z roku 1996. Pokud by Slavia přes Arsenal přešla, v semifinále by ji čekal lepší z dvojice Dinamo Záhřeb a Villarreal.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Los čtvrtfinále fotbalové Evropské ligy:
Arsenal - Slavia Praha
Granada - Manchester United
Ajax Amsterodam - AS Řím
Dinamo Záhřeb - Villarreal
První zápasy 8. dubna, odvety 15. dubna
Los semifinále:
Dinamo Záhřeb/Villarreal - Arsenal/Slavia Praha
Granada/Manchester United - Ajax Amsterodam/AS Řím
První zápasy 29. dubna, odvety 6. května

Reklama

Související témata: