Hlavní obsah

Skotský expert BBC se zastal Kúdely. Na Ostrovech žádají jeho vyhazov

Britská stanice BBC se probírá více než tisícovkou stížností na jejího experta přes skotský fotbal Michaela Stewarta, který v pořadu BBC Sportsound brzdil hon na obránce Slavie Ondřeje Kúdelu, jehož po utkání Evropské ligy v Glasgow obvinil hráč Rangers Glen Kamara z rasismu. Upozornil na to skotský list The Herald. Stewart nabádal k presumpci neviny a varoval před odsuzováním českého reprezentanta, dokud nejsou o jeho provinění jasné důkazy.

Ondřej Kúdela o tom, co řekl Glenu KamaroviVideo: Sport.cz, SK Slavia Praha

 
Článek
Fotogalerie

Jak dobře známo, Kúdela se v závěru hektické odvety osmifinále Evropské ligy v Ibroxu naklonil k finskému reprezentantovi Kamarovi, zakryl si ústa a cosi mu pošeptal. Kúdela se přiznal, že mu do ucha řekl, že je „zas*aný kluk" (fucking boy), zatímco podle Kamary měl říct „zas*aná opice" (fucking monkey).

„Jsem trochu znepokojen tím jít takhle plnou parou vpřed, když nevíme jednoznačně, co se stalo. UEFA to musí vyšetřit a my předpokládáme, že šlo o rasistický incident," uvedl po zápase ve vysílání Stewart.

„Jde o závažnou věc a musíme ji nechat prošetřit, abychom mohli dosáhnout nějakého závěru. Pokud se jasně prokáže, že Glenu Kamarovi bylo řečeno cokoliv rasistického, pak je to skandální, stejně jako jakékoliv jiné diskriminační komentáře. Mám ale trochu problém dělat jasný závěr jen na základě tvrzení jedné strany, když druhá říká, že se nic takového nestalo," uvedl dále Stewart, jenž si zahrál za Manchester United a ve Skotsku především za Hearts a Hibernian.

Jeho slova vyvolala obrovskou bouři nevole mezi vedením i fanoušky Rangers, kteří žádali jeho vyhazov z BBC. K nim se připojila také někdejší ikona Manchesteru United Rio Ferdinand, jenž Stewarta na sociálních médiích okřikl.

„Vzdělávej se... přesně takové komentáře jsou důvodem, proč lidé v tichosti trpí a bojí se nahlas promluvit," uvedl Ferdinand.

List The Herald zároveň cituje včerejší prohlášení šéfa Slavie Jaroslava Tvrdíka o tom, že probíhající vyšetřování vedená ze strany UEFA i místní policie dosud nepřinesla žádná zjištění. A navzdory tomu je již nyní Kúdela veřejně odsuzován bez jakéhokoliv důkazu a je obětí předsudků a presumpce viny.

Reklama

Související témata: