Hlavní obsah

Kamara poprvé promluvil o Kúdelovi: Cítil jsem se ponížený, měl jsem slzy v očích. K napadení se nevyjádřil

O vlekoucím se případu kolem obvinění z rasismu slávistického obránce Ondřeje Kúdely poprvé veřejně promluvil i sám záložník Glasgow Rangers Glen Kamara, jemuž měl český reprezentant v odvetě osmifinále Evropské ligy údajně říct, že je "zas*aná opice". Kamara se rozhodl popsat svoji verzi příběhu v rozhovoru se skotským korespondentem ITV News Peterem Smithem. Otázky na události, k nimž mělo dojít po zápase v útrobách stadionu, kde měl Kamara Kúdelu fyzicky napadnout, v rozhovoru nepadly.

Foto: Andrew Milligan, Reuters

Slávista Ondřej Kúdela během osudné konverzace s Glenem Kamarou z Rangers...

Článek

„Myslím, že (Kúdela) křičel směrem k rozhodčímu, jestli by mohl někomu dát kartu nebo tak něco. A já jsem na to řekl, ať je zticha," rozpovídal se finský záložník o incidentu ze stadionu Ibrox.

„A on se začal pochechtávat a řekl mi ´vteřinku kamaráde´. Pak ke mně přišel a řekl mi: Jsi zas*aná opice. Ty víš, že jsi," zopakoval už svoji dříve zveřejněnou verzi události Kamara, kterou ve stejném znění měl slyšet i jeho týmový parťák Connor Goldson.

„Od toho okamžiku prolétlo mojí hlavou spoustu emocí: vztek, naštvání. Cítil jsem se ponížený. Před rodinou, přáteli a fanoušky, před všemi, kteří zápas sledovali. Připadal jsem si jako malý kluk. V jednu chvíli jsem byl tak rozzuřený, že jsem měl slzy v očích. Takové pocity už jsem neprožil hodně dlouho. Bylo to divné," popisoval svoje emoce rodák z Tampere s kořeny v Sierra Leone.

„Že mi něco takového udělá takzvaný profesionál, je šílené. Tohle prostě nečekáte, že by se vám mohlo v zápase přihodit. Slovy nelze popsat, jak jsem se cítil. A doufám, že už to nikdy nezažiju," pokračoval.

Od trenéra (Stevena Gerrarda), klubu i fanoušků se mu prý dostalo velké podpory a zastání, čehož si velmi váží. Zpětně jen lituje, že po Kúdelových slovech neodešel ze hřiště.

„Kdybych se mohl vrátit do inkriminovaného momentu zápasu, stoprocentně bych odešel ze hřiště. Kouč se mě snažil ze hřiště dostat, ale já jsem v tu chvíli byl uzavřený do sebe a nechtěl nikoho poslouchat."

Případ už otevřela Etická a disciplinární komise UEFA. Vyšetřující inspektor vypracoval v pondělí zprávu, v níž uvedl, že nenašel žádný důkaz o rasistickém chování slávistického zadáka vůči Kamarovi. Naopak navrhl trest pro finského hráče Rangers za napadení Kúdely v útrobách stadionu po zápase. K němu mělo dojít za přítomnosti trenérů obou celků a delegáta UEFA.

Jak by měla postupovat UEFA v případu Ondřeje Kúdely?
Neměl by dostat žádný trest. Ničeho závažného se nedopustil, na opačné tvrzení nejsou důkazy.
55,5 %
Jednozápasový trest za přiznané vulgarismy je adekvátní.
41 %
Šlo o jasný rasismus. Měl by dostat exemplární trest na mnoho zápasů
3,5 %
Celkem hlasovalo 80639 čtenářů.

Reklama