Hlavní obsah

Slavia - Arsenal 0:4Šest minut slávistické hrůzy ukončilo snění o semifinále

MinutaMin. Tým Hráč Akce
18. Pepe 0 : 1
21. Lacazette (penalta) 0 : 2
24. Saka 0 : 3
77. Lacazette 0 : 4
Záznam online reportáže

Praha
Aktualizováno

Jako by nestačilo, co všechno si Slavia v hodinách před čtvrtfinálovou odvetou prožila. Jako by psychické masáže a ran dopadajících na mužstvo po vynesení trestu nad Kúdelou nebylo dost. Ke všemu ještě noc hrůzy, který si musela v Edenu prožít. Za čtyřiadvacet minut totiž bylo po snu, že by mohla zúročit týden starou remízu s Emirates Stadium a postoupit do semifinále Evropské ligy. Arsenal jí totiž nasázel tři góly a rázem bylo po sešívaném snu, že by se po čtvrtstoletí mohla zase dostat mezi poslední čtyři týmy v druhé nejsledovanější evropské klubové soutěži.

Bylo to ustrašený, báli jsme se hrát. Smutný konec pro nás, hodnotí brankář Ondřej KolářVideo: Sport.cz, SK Slavia Praha

 
Článek
Fotogalerie

Dění okolo Kúdely a trestu od UEFA jsme probírali, ale výkon to neovlivnilo, říká Jindřich Trpišovský

Bylo to ustrašený, báli jsme se hrát. Smutný konec pro nás, hodnotí brankář Ondřej Kolář

Klobouk dolů, jak jsme to v Evropské lize zvládli. Bohužel s hořkým koncem, říká Tomáš Holeš

Bolí to hodně, ale s odstupem času o tom budeme přemýšlet jinak, věří Lukáš Provod

To nebyla noční můra, ale hotové zatmění.

Šest minut slávistické hrůzy.

Chaosu, bezradnosti a bezmoci.

Klobouk dolů, jak jsme to v Evropské lize zvládli. Bohužel s hořkým koncem, říká Tomáš HolešVideo: Sport.cz, SK Slavia Praha

Čtyřiadvacet minut se totiž ještě nenaplnilo a v Edenu svítil stav 0:3.

A to mohlo být ještě hůř, kdyby turecký sudí Cakir nedal na video a jednu branku Kanonýrům neuznal.

Hned první a už po čtvrthodině.

Kolář, jenž se přes zděšení vyvolané zraněním při středečním tréninku v bráně přece jen objevil, sice ránu Saka vyrazil na tyč, ale pak už nárok neměl.

Dění okolo Kúdely a trestu od UEFA jsme probírali, ale výkon to neovlivnilo, říká Jindřich TrpišovskýVideo: Sport.cz, SK Slavia Praha

Vždyť nekrytý Smith-Rowe před sebou měl prázdnou bránu.

Pro Slavii obrovská úleva, když rozhodčí po pár desítkách vteřin na pokyn od videa ukázal, že gól pro ofsajd neplatí.

Úleva, ale pro Trpišovského tým zároveň i varování, že do Prahy přijel jiný Arsenal, než který na Emirates Stadium musel brát jen remízu.

Pohyblivý, rychlý, šněrující si to ke Kolářově šestnáctce, přesně kombinující a využívající individuálních kvalit všech svých playerů.

Bolí to hodně, ale s odstupem času o tom budeme přemýšlet jinak, věří Lukáš ProvodVideo: Sport.cz, SK Slavia Praha

A to ještě mezi nimi scházel Aubameyang, kapitán a největší hrozba Kanonýrů, který do Čech vůbec nepřiletěl. Lékaři konečně přišli na příčinu jeho přetrvávajících zdravotních problémů a s malárií ho hospitalizovali v nemocnici.

Jenže i tak byli hosté z Ostrovů ve čtvrtečním večeru svými kvalitami o pár tříd jinde.

Během následujících šesti minut museli slávisté uznat, že kvalitami náramnými.

Tři inkasované góly je o tom přesvědčily.

Foto: David W Cerny, Reuters

Emile Smith Rowe z Arsenalu se raduje, ale jeho gól ještě neplatil.

První, kdy si dvacetiletý Smith-Rowe pohrál v šestnáctce hned se čtyřmi domácími hráči a předložil Pépému přihrávku, kterou miliardový klenot Gunners s náramným přehledem zužitkoval.

Druhý dvě minuty poté, kdy si Hromada nevěděl rady s pronikajícím Pépém, poslal ho k zemi a Lacazette si při exekuci penalty vedl samo sebou jako rutinér.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Slavia inkasuje gól v odvetě s Arsenalem.

Třetí, jenž dílo slávistické zkázy jen dovršil. A ke všemu jen pár desítek vteřin poté...

To pro změnu devatenáctiletý Saka využil nejprve Bořilovy chyby, pak hravě proběhl kolem Zimy, aby poté donutil i Koláře se jen udiveně dívat, jak se trefuje přesně k tyči.

Taktika suveréna české fotbalové scény se rozsypala. Jeho hra se zhroutila.

Po týmovém, a hlavně kompaktním výkonu, jímž Slavia až dosud táhla pohárovou Evropou, ani stopy.

Po individuálních výkonech nad, anebo alespoň na hranici obvyklých možností, které měly přinést postup do semifinále, tuplem ne.

Místo toho jen bezmocnost a bezradnost.

A také deprimující vědomí, že dát Arsenalu čtyři góly hraničí se sci-fi.

Však to také představa z říše sci-fi byla.

Po třech gólech už Kanonýři zápas kontrolovali a ani čtyřnásobné střídání, k němuž sáhl trenér Trpišovský o přestávce, na rozhodnutém duelu nic nezměnilo.

Arsenal si hrál svůj zápas, který kapitán Martinelli ještě vyšperkoval nádhernou čtvrtou brankou. Zase poté, co si pohrál se Zimou a přihlížejícím Masopustem a zkoprnělým slávistům předvedl, jakým playerem je.

A to mohli být Pražané po závěrečném hvizdu rádi, že jen čtyřgólového přídělu zůstalo. Martinellimu chyběly centimetry, aby vyprovodil Slavii s búrem.

Odvetné čtvrtfinále Evropské ligy:
Slavia Praha - Arsenal FC 0:4 (0:3)
Branky: 21. z penalty a 77. Lacazette, 18. Pépé, 24. Saka. Rozhodčí: Cakir - Duran, Ongun - Bitigen (video, všichni Turecko). ŽK: Hromada, Olayinka - Martinelli.
První zápas: 1:1, postupuje Arsenal.
Slavia: Kolář - Bah (46. Višinský), Holeš, Zima, Bořil (46. Oscar), - Hromada (46. Hromada) - Ševčík (46. Lingr), Stanciu, Provod, Olayinka - Kuchta (71.Tecl). Trenér: Trpišovský.
Arsenal: Leno - Chambers, Holding, Marí, Xhaka - Partey (79. Soares), Ceballos - Saka (79. Martinelli), Smith Rowe (67. Alnaní), Pépém (87. Balogun) - Lacazette (79. Nketiah). Trenér: Arteta.
Slávisté nepoklekli, zase se drželi kolem ramen
Nepoklekli. Navzdory všemu, co se v posledních hodinách dělo kolem Kúdely i celé Slavie, se jedenáctka Pražanů zachovala stejně jako před týdnem v Londýně. Zatímco hráči Arsenalu i v Edenu klečeli, Trpišovského jedenáctka stála a držela se kolem ramen.
Turecký sudí Cakir ji nechal, aby vyjádřili svůj postoj k rasismu jinak. Stejně jako před týdnem na Stamford Bridge, kde je ovšem švédský rozhodčí Ekberg rozehnal, aby se poté sám připojil ke Kanonýrům a rovněž na trávníku klečel. Jako výraz, že i on se připojuje k podpoře hnutí Blake Lives Matter, tedy Na černošských životech záleží.
Svůj postoj k rasismu vyjadřujeme jinak, vzkázali světu slávisté před týdnem a ve čtvrtek v Edenu znovu.
Oznámkujte výkon Slavie v odvetě s Arsenalem jako ve škole (1- nejlepší, 5 - nejhorší)
1
3,9 %
2
1,3 %
3
5,6 %
4
15,9 %
5
73,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 41888 čtenářů.

Reklama

Související témata: