Hlavní obsah

Rangers se vracejí do Prahy, tentokrát na Spartu! Slavia má nepříjemnou skupinu

Istanbul
Aktualizováno

Pikantní duel! Pražské Spartě určil páteční los základních skupin fotbalové Evropské ligy v Istanbulu za soupeře Lyon, Bröndby Kodaň a Glasgow Rangers, jejichž střet se Slavií skončil na jaře známým skandálem. Teď se skotský tým představí v Praze znovu! Mistrovská Slavia dostala v Konferenční lize nepříjemnou skupinu s Feyenoordem, Unionem Berlín a Haifou. Jablonec po losu v Istanbulu narazí na Alkmaar, Kluž a dánské Randers.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Florin Nita a fotbalisté Sparty Praha oslavují vítězství a postup přes Rapid Vídeň.

Článek

Sparta si účast v Evropské lize zajistila díky postupu přes Rapid Vídeň v 2. předkole Ligy mistrů, následně nestačila na Monako. V boji o nejprestižnější soutěž neuspěla ani Slavia, která po vyřazení s Ferencvárosem nepřešla v 4. předkole EL přes Legii Varšava.

Jablonec si po vypadnutí ve 3. předkole EL s Celtikem následně spravil chuť suverénním postupem přes Žilinu o soutěž níž.

Sparta coby jediný český účastník druhé nejkvalitnější evropské soutěže byla losována ze třetího koše. Z prvního vyfasovala Olympique Lyon, který v minulé sezoně francouzské ligy obsadil čtvrté místo, v Lize mistrů v předminulé sezoně došel až do semifinále, kde padl s Realem Madrid. Čerstvou posilou Lyonu je například Xherdan Shaqiri z Liverpoolu. Ze druhého koše Letenským los přisoudil skotské Rangers. Tým z Glasgow se v minulé sezoně potkal se Slavií, která ho dokázala vyřadit. Koučem úředujících mistrů své země je Steven Gerrard. Skupinu doplnilo dánské Bröndby. Jde o mistra poslední sezony dánské ligy, který se v Evropské lize představí poprvé v novodobé historii soutěže.

Letenští v minulém ročníku Evropské ligy ve skupině porazili jiný glasgowský tým Celtic dvakrát 4:1. Úřadující skotští mistři Rangers zase ve vyhroceném březnovém osmifinále stejné soutěže vypadli se Slavií.

Skupiny začnou ve čtvrtek 16. září a poslední šesté kolo se odehraje 9. prosince. Do vyřazovací fáze projdou přímo vždy jen vítězové. Týmy z druhých míst narazí na soupeře z třetích míst skupin Ligy mistrů v jakési baráži o vyřazovací část EL. Mužstva na třetím místě nově čeká play off Konferenční ligy. Sparta si postupem do hlavní fáze vydělala 3,63 milionu eur (přes 92 milionů korun).

Sešívaní si svým způsobem vypili kalich hořkosti až do dna. Usilovali o Ligu mistrů, pak nedosáhli ani na Evropskou. A teď v Konferenční dostali dost ošemetnou společnost. Při losování byla mistrovská Slavia díky klubovému koeficientu v prvním koši a vyhnula se tak papírově nejsilnějším soupeřům. Nadšená ovšem není. V papírově silné skupině E si zahraje s Feyenoordem Rotterdam, Unionem Berlín a Maccabi Haifa.

Feyenoord má 15 mistrovských titulů a po dvou kolech teď vede nizozemskou ligu se ziskem šesti bodů a skóre 6:0. Union Berlín v minulé sezoně překvapil celé Německo, v bundesligové tabulce obsadil sedmou příčku. Do pohárů mu na jaře pomohl i hostující slávista Petar Musa. Maccabi Haifa je jedním z nejúspěšnějších klubů z Izraele.

Jablonec, druhý český zástupce v hlavní fázi nové pohárové soutěže, narazí ve skupině D na Alkmaar, Kluž a Randers. Severočeši si s Alkmaarem zopakují deset let starý souboj ze 3. předkola Evropské ligy, v němž neuspěli po prohře 0:2 venku a remíze 1:1 doma. Na třetí tým minulé sezony nizozemské ligy loni v 2. předkole Ligy mistrů nestačila Plzeň, která v souboji hraném na jedno utkání prohrála venku 1:3 po prodloužení. S Alkmaarem v minulosti vypadl i Liberec. S Kluží se předloni v play off o skupinu Ligy mistrů utkala Slavia a po dvou výhrách 1:0 slavila postup. Vítěze posledních čtyř sezon rumunské ligy v roce 2009 dvakrát zdolala také Sparta, naopak Liberec v sezoně 2012/13 neuspěl. S šestým týmem uplynulého ročníku dánské ligy Randers se české celky v pohárech ještě neutkaly.

Skupinová fáze Konferenční ligy, které se zúčastní 32 týmů, odstartuje ve čtvrtek 16. září. Do osmifinále přímo postoupí jen vítězové skupin, druzí v pořadí se utkají s celky na třetích místech v Evropské lize. Finále je na programu 25. května v Tiraně.

Za účast ve skupině Evropské ligy kluby dostanou v přepočtu zhruba 92 milionů korun, v Konferenční lize vyinkasují o 17 milionů méně.

Los základních skupin fotbalové Evropské ligy:
Skupina A:
Lyon, Glasgow Rangers, Sparta Praha, Bröndby Kodaň
Skupina B:
Monako, PSV Eindhoven, San Sebastian, Sturm Štýrský Hradec
Skupina C:
Neapol, Leicester, Spartak Moskva (Král), Legia Varšava (Pekhart)
Skupina D:
Olympiakos Pireus (Vaclík), Frankfurt, Fenerbahce Istanbul (Novák), Antverpy
Skupina E:
Lazio Řím, Lokomotiv Moskva, Marseille, Galatasaray Istanbul
Skupina F:
Braga, Crvena zvezda Bělehrad, Ludogorec Razgrad, Midtjylland
Skupina G:
Leverkusen (Schick), Celtic Glasgow, Betis Sevilla, Ferencváros Budapešť.
Skupina H:
Dinamo Záhřeb, Genk, West Ham (Coufal, Souček), Rapid Vídeň
Los základních skupin fotbalové Konferenční ligy:
Skupina A:
LASK Linec, Maccabi Tel Aviv, Alaškert, HJK Helsinky
Skupina B:
Gent, Partizan Bělehrad, Flora Tallinn, Anorthosis Famagusta
Skupina C:
AS Řím, Luhansk, CSKA Sofia, Bodö/Glimt
Skupina D:
Alkmaar, Kluž, Jablonec, Randers
Skupina E:
Slavia Praha, Feyenoord Rotterdam, Union Berlín, Maccabi Haifa
Skupina F:
FC Kodaň, PAOK Soluň, Slovan Bratislava, Lincoln
Skupina G:
Tottenham, Rennes, Vitesse Arnhem, Mura
Skupina H:
Basilej, Karabach, Kajrat Almaty, Omonia Nikósie

Reklama