Hlavní obsah

Nemáte rádi, když se mračím... Vrba padl se Spartou po schodech zase trochu níž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kodaň

Čas letí, od jeho úspěchů na pohárové scéně uběhlo už pár let. Když Pavel Vrba vedl mužstvo ve skupině, pokaždé postoupil do jarní části. Na lavičce fotbalové Sparty teď může v Evropské lize dokázat, že stále patří k české trenérské špičce. „Pro mě je podstatné, aby mužstvo bylo úspěšné. Úspěch sbírá celý tým, ne jednotlivec. Chci být na tiskovce v prosinci usměvavý. Nemáte rádi, když se mračím,“ avizuje zkušený kouč před úvodním večerním duelem na půdě Bröndby Kodaň.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty Praha Pavel Vrba během utkání v Liberci.

Článek
Fotogalerie

Sezonu jste odstartovali vcelku ideálně, zrovna o víkendu ovšem přišla porážka v Plzni. Poučíte se?

Jednou jsme chválení, pak dostaneme ránu. Trochu nás srazilo, že Plzeň prostě byla lepší. Vracíme se po schodech zase trochu níž. Teď nás čekají zápasy, které musíme zvládnout. Plzeň nám ukázala, jaké zápasy nás nyní čekají. Musíme se na ně připravit. Byli jsme občas překvapení silou Plzně. Pro nás je jen dobře, že jsme takový zápas odehráli. Bude nás to potkávat.

Nejvíc vás trápí defenzíva, že?

Nejspíš nás trochu ovlivnilo, že jsme v sezoně neměli a stále nemáme některé hráče k dispozici. Dosud jsme byli výrazně lepší v ofenzívě, dominovali a soupeře přehrávali. Teď jsme narazili na mužstvo, po kterém jsme si museli říct: Pánové, musíme se vrátit k některým věcem, kterým jsme se tolik nevěnovali. Chtěli jsme tlouct do mužstva, že chceme dominovat a Plzeň nás za to trestala. Z chyb se musíme poučit. Kdybychom takhle pokračovali, potrestají nás i další kvalitní soupeři.

Tím spíš, že jste vstoupili do bloku náročných utkání...

Soupeři z české ligy jako je Plzeň, Slavia a Jablonec jsou mužstva v kvalitě, která nás čeká v Evropské lize. Když vidíte Bayern, tak je trochu jinde. Jako všechna top mužstva v Lize mistrů. Evropská liga je soutěž, která je pro nás porovnatelná. Uvidíme, jestli ji zvládneme. Pak můžeme přemýšlet o dalších věcech.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňský Jhon Mosquera obchází Florina Nitu v brance Sparty.

Třeba o postupu do Ligy mistrů, který máte za úkol. Co vám řekly o týmu souboje s Rapidem Vídeň a Monakem?

Porovnávat Monako s Rapidem je obrovský rozdíl. Bylo to vidět i nyní na startu Ligy mistrů. I když se tam některé týmy dostaly, tak roli budou mít hodně těžkou. Evropská liga je teď přesně soutěž šitá pro nás. Můžeme si ověřit kvalitu, kterou chceme zvedat a posouvat se dál. Myslím ale, že soutěž je pro nás ideální. Nebude to jako v Lize mistrů, kde jsou mužstva samozřejmě dál než my.

Zareagujete na porážku v Plzni také korekturami v sestavě?

Určitě nějaké změny budou, některé možná jen na postech. Nenastoupíme ve stejné sestavě jako v Plzni.

Bröndby zatím v sezoně jen jednou zvítězilo. Jakým je soupeřem na úvod skupiny?

Mužstvo nyní není v optimální pohodě. Sám jsem zvědavý, s čím přijdou. Jejich kvalitu nám nejvíce ukázal zápas s Midtjyllandem. Vyhráli 2:0, byli důslední, trpěliví a organizovaní. Očekávám podobný zápas. Narazíme na soupeře, kteří jsou strašně silní. Skupina má jasného favorita, Lyon. Pak jsou včetně Rangers tři mužstva, která se budou prát o druhou příčku. Co ztratíme na začátku, bude se blbě dohánět na konci. Budeme chtít uhrát body všude, kde to jen půjde.

Jak dopadne Sparta v letošním ročníku Evropské ligy?
Skončí ve skupině
46,5 %
Vypadne v předkole play off
9,3 %
Vypadne v osmifinále
13,1 %
Vypadne ve čtvrtfinále
6,5 %
Vypadne v semifinále
1,7 %
Skončí jako poražený finalista
1,5 %
Celou Evropskou ligu vyhraje
21,4 %
Celkem hlasovalo 3886 čtenářů.

Reklama

Související témata: