Hlavní obsah

Neházejte vlaštovky na hrací plochu! Děti pískaly na Kamaru, v závěru přisvítily

Pěkný hukot. Skupinky dychtivých špuntů v nejrůznějších klubových dresech proudily ke stadionu ve velkém. Už hodinu před výkopem Letná žila napjatým očekáváním. „Věřte tomu, že české děti dokážou udělat skvělou atmosféru a budete se cítit jako ve Skotsku,“ slíbil soupeři trenér Pavel Vrba den před zápasem. A na jeho slova došlo.

Foto: David W Cerny, Reuters

Glen Kamara v hlavičkovém souboji v utkání se Spartou

Článek
Fotogalerie

Sparta měla pro duel Evropské ligy s Rangers (1:0) uzavřený stadion za rasistické projevy části fanoušků v zápase s Monakem. Využila však výjimku, kterou jim UEFA udělila pro organizované dětské skupiny s doprovodem. Přišlo 10 tisíc dětí. Minimální poměr nutný ke vpuštění na stadion byl jedna dospělá osoba na 10 dětí.

„Nejspíš by se nám podařilo stadion i zcela zaplnit. Musíme však dodržovat vládní pandemická opatření a problém je, že drtivá většina dětí není očkovaná," poukázal Ondřej Kasík, ředitel komunikace fotbalové Sparty. „Spoustu dětí jsme museli odmítnout, což nám je strašně líto. Dětské skupiny, které se na Rangers nedostaly, budeme zvát na náš výroční zápas s Libercem koncem listopadu," dodal.

Klub připravil dětem také pomůcku. „Věříme, že jednou z důležitých cest k odstranění projevů rasismu je výchova a vzdělání. Proto každý návštěvník obdržel dětskou publikaci, jejíž součástí jsou i pracovní listy o rasismu. Budeme rádi, když je učitelé a trenéři s dětmi využijí i mimo stadion," dala Sparta na Twitter.

Atmosféra byla specifická. Z reproduktorů se ozývala i hlášení typu „Neskákejte ve druhém patře po ochozu" či „Neházejte vlaštovky na hrací plochu". O přestávce projížděla ochozy populární mexická vlna. A během zápasu se ozývalo pískání pokaždé, když byl u míče Glen Kamara, záložník nechvalně proslulý z březnové kontroverze se slávistou Ondřejem Kúdelou v Glasgow. České děti si nezískal. Jeden aplaus však sklidil, když byl po druhé žluté kartě vyloučen...

Závěr se dohrával jakoby za svitu svatojánských broučků a jejich lucerniček, jak děti v ochozech při svém povzbuzování přisvítily mobilními telefony.

Vřelá byla pozápasová děkovačka, během níž největší šťastlivci vyškemrali na hráčích propocené dresy.

Čtvrteční večer rozhodně vybídl k zamyšlení, jak by mohlo být na fotbalových stadionech fajn.

Reklama

Související témata: