Hlavní obsah

Vyhoďte Spartu z Evropy! Na východě mají velký problém, volají osobnosti ve Velké Británii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Glasgow/Praha

Český fotbal zažívá po další pohárové konfrontaci s Glasgow Rangers déjà vu. Z Ostrovů znovu zaznívá přání, aby byl český klub vyhozen z evropských soutěží. Tentokrát ale nejde o Slavii, nýbrž o Spartu. Ale zase se reaguje na údajný rasismus vůči hráči Rangers Glenu Kamarovi.

Kamarův právník kritizoval české děti v hledišti. Jak zareagoval Steven Gerrard? Video: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

V případě Slavie volali ve Velké Británii po nekompromisním trestu kvůli údajnému rasistickému výroku Ondřeje Kúdely směrem ke Kamarovi během duelu v Glasgow. Tentokrát se podle britské strany fatálně provinily děti na tribuně na Letné, kde dávaly pokřiky najevo nesympatie vůči stejnému hráči.

Na sociálních sítích se třeba ihned ozval bývalý hráč West Hamu a St. Mirrenu Anton Ferdinand, který naléhá na UEFA.

„Čas nadešel! Kde jsi? Nulová tolerance evidentně není to, čeho byste se drželi. Uzavírání stadionů viditelně nefunguje. Vyhoďte je z celé soutěže," vyzývá vedení UEFA k vyloučení Sparty.

Mluví tak podobně jako například Kamarův právník Aamer Anwar, jenž rovněž požadoval pro český klub stejný trest, tedy vyhození z pohárové Evropy.

Ve studiu televize BN se bouřil proti chování českých fanoušků také někdejší kouč Celticu, úhlavního rivala Rangers, Neil Lennon.

„Je zcela irelevantní, jestli tam (na Letné) byly děti, nebo ne. Mohli jste vidět na Stevu Gerrardovi, jak je naštvaný, že je (Spartu) nepotrestali, protože na stadion byli lidé vpuštěni. Další věc je, že to byl znovu Glen Kamara, který musel strpět rasistické útoky, jimž musel čelit už před šesti měsíci," připomněl Lennon duel se Slavií.

„Je mi toho kluka líto. Celé je to nechutné," pokračoval.

"Podle mě to není jen skvrna na naší hře, ale na celé společnosti. Ve východní Evropě jde o zcela zásadní problém. UEFA mluví o respektu, ale kde je respekt pro toho kluka, který bojuje za svůj tým?" položil otázku bývalý severoirský fotbalista.

Bylo podle vás chování dětí na Letné během duelu Sparty s Glasgow Rangers rasistické?
Ano
2,1 %
Ne
97,9 %
Celkem hlasovalo 164901 čtenářů.

Reklama

Související témata: