Hlavní obsah

Chorvatský stoper Liberce Kelič: Mám rád svíčkovou i pivo. Kluci říkají, že už jsem poloviční Čech

Jan KrůtaSport.czPrávo

Je to trošku paradox, ale služebně nejstarším fotbalistou současného Liberce je chorvatský obránce Renato Kelič. Přesto, že je mu teprve dvaadvacet. Česko už nazývá druhým domovem. Naučil se perfektně řeč, dokonce i pravopis. Má rád svíčkovou a pivo. „Kluci mi říkají, že jsem poloviční Čech,“ tvrdí s úsměvem Kelič.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce Slovanu Liberec Renato Kelič

Článek

Uvědomil jste si, že jste v Liberci nejdéle ze všech hráčů?

Když skončil Zbyněk Hauzr, tak to padlo na mě... Jsem v Liberci pět a půl roku a musím klubu poděkovat, že mě tenkrát vzali a byli na mě moc hodní. Už v osmnácti jsem začal hrát ligu. Liberec se nebál dát mi šanci a vážím si toho.

Máte kvůli tomu respekt u starších hráčů?

My jsme v Liberci výborná parta. Od masérů, kustodů až po hráče. S klukama trávíme čas i mimo fotbal. Mám tady spoustu kamarádů. Občas zajdeme na kafe, do kina.

Líbí se vám život v Liberci?

Strašně. Jen je tu trošku větší zima (úsměv). Je to můj druhý domov hned po Vinkovci, odkud pocházím, a kde jsem začínal s fotbalem.

Jak dlouho vám trvalo, než jste se naučil tak dobře česky?

Sotva jsem do Liberce přišel, začal jsem se učit. Každý den jsem měl hodiny. Za tři měsíce už jsem rozuměl a trochu mluvil. No a teď už je to dávno v pohodě. Jen pořádně neumím Ř. Ale jinak zvládnu všechno, i pravopis. Třeba tu češtinu využiju, i až se jednou vrátím domů, protože k nám pořád jezdí spousta českých turistů.

Zvykl jste si i na českou kuchyni?

Ano a moc mi chutná. Třeba svíčková s knedlíkem je skvělá, dám si k ní rád pivo. To české je opravdu skvělé. V Čechách jsem si zvykl po všech stránkách.

Je to vidět i na hřišti, kde patříte k tahounům týmu. Jaké je to hrát ve stoperské dvojici s o jedenáct let starším Kováčem?

Strašně si to užívám. On strašně zvedl naši hru, je to veliká osobnost. Hrál v top evropských klubech, v reprezentaci. A pro mě je skvělá škola s Kovim hrát. Dá se od něj spousta věcí naučit. Navíc je to výborný člověk nejen na hřišti, ale i mimo něj.

Máte spolu nějak rozdělené úkoly?

On víc mluví, diriguje obranu, ale jinak to máme oba nastejno. Dobře si vyhovíme. Když si stopeři dobře rozumí, je to pak znát na hře celého týmu.

Sezónu máte skvěle nastartovanou. V Evropské lize jste uhráli bod ve Freiburgu, teď vás čeká Estoril. Je to soupeř k poražení?

Věřím tomu. Dokázali jsme se úspěšně prát s velkými mančafty jako Udine nebo Freiburg, tak máme určitě šanci i proti Estorilu. Oni mají velkou kvalitu, hrají hodně kombinačně, ale my se musíme soustředit hlavně na nás, abychom doma dokázali získat tři body.

Berete poháry jako bonus navíc?

Pro Liberec je obrovský úspěch, že jsme se dostali do skupiny Evropské ligy. A i pro celý český fotbal, protože se zvedá koeficient. Pro každého hráče je to veliká zkušenost i možnost ukázat se, že má šanci se třeba někdy dostat i do lepšího klubu. Když jsme hráli vyrovnaný zápas s Freiburgem, člověka napadne, proč by nemohl jednou kopat v bundeslize i on.

Máte nějakou vysněnou zemi, kam byste se jako fotbalista rád dostal?

Právě Německo. Bundesligu považuji za jednu z nejlepších soutěží na světě, možná úplně nejlepší. Chodí tam skvělé návštěvy, hraje se výborný fotbal.

Měl jste v létě nějaké nabídky na přestup?

Jedna konkrétní byla z Ruska, ale Liberec nebyl spokojen s cenou, kterou za mě nabízeli. Pak šlo spíš o takové oťukávání, ale nic konkrétního neproběhlo. Nemám podepsanou smlouvu s žádným manažerem, nepovažuji to za nutné. Když mě někdo bude chtít, stejně se musí spojit s Libercem.

Může vám Evropská liga pomoci, abyste byl povolán do áčka chorvatské reprezentace?

Je lepší, když hrajeme poháry. Ale prosadit se k nám do áčka je složité. Trenér o mně ví, byl jsem kapitánem jednadvacítky. Ale zatím jsem dostal pozvánku jen na jeden přátelák, kam byli povoláni pouze mladí hráči. V áčku je na stoperu obrovská konkurence. Je tam zkušený Šimunič z Dinama Záhřeb, který hrál deset let v budeslize, Čorluka z Lokomotivu Moskva, Vida z Dynama Kyjev a Lovren, který je teď v Southamptonu. Musím doufat, že tu šanci taky dostanu.

Reklama