Hlavní obsah

Teď se ukáže, jak jsme silní, pravil plzeňský kouč Uhrin před cestou k pohárovému osmifinále do Lyonu

Praha

V jednom má plzeňský kouč Dušan Uhrin pravdu. „Teď se ukáže, jak silní jsme,“ pravil v dnešním dopoledni na pražském ruzyňském letišti před odletem k pohárovému klání do Lyonu, když měl reagovat na otázku, zda a nakolik jeho tým poznamenala nedělní ligová prohra se Spartou a devalvace mistrovských nadějí. Jeho Viktorie má po matném výkonu na Letné co napravovat, do Francie však mířila s přesvědčením, že je schopna ve čtvrtečním prvním osmifinále Evropské ligy proti Olympique Lyon obstát a vytvořit si slibnou výchozí pozici pro odvetu za týden na domácí půdě.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté David Limberský (vlevo) a Daniel Kolář před odletem Viktorie Plzeň z pražského letiště.

Článek

Neměli ani čas, natož pak chuť se k nedělnímu zápasu se Spartou vracet. Natož se pak v porážce pitvat...

Teď je hlavní Lyon, hlásil Řezník

„Jasně že jsme si k zápasu své řekli, ale sám trenér přišel s tím, že už nemá smysl se utkáním dál zabývat. Podstatnější je teď soustředit se na Lyon," prozrazoval Radim Řezník, že žádná ponurá nálada po návratu z Prahy v plzeňské kabině nezavládla, neboť osmifinále Evropské ligy volalo.

Plzeň se do něho probojovala přes silný ukrajinský Šachtar Doněck a navzdory jménu francouzského protivníka, jeho renomé i současné síle je přesvědčena, že ve čtvrteční noci může v Lyonu uspět.

„Nikde není psáno, že tam třeba nedostaneme trojku, ale je také docela možné, že uhrajeme výsledek, jenž nám dá naději pro odvetu. Osmifinále se hraje na dvě utkání a je podstatné, jak je zvládneme. Ostatně, před odvetou v Doněcku také nikdo nečekal, že na Ukrajině vyhrajeme," šířil kolem sebe optimismus plzeňský kapitán Pavel Horváth.

Pořád je to formát, ale...

Pravdou je, že sláva sedminásobného francouzského mistra už přece jen trochu povadla a že už není týmem, který na počátku tohoto tisíciletí patřil k výkvětu evropského klubového fotbalu. Ve francouzské lize figuruje Olympique Lyon momentálně na páté příčce, přičemž na třetí místo zaručující účast v kvalifikaci o Ligu mistrů ztrácí sedm bodů. A ani v předchozím kole Evropské ligy neoslnil, neboť s Černomorcem Oděsa měl velké problémy a jediný gól v domácí odvetě rozhodl o jeho postupu.

„Viděli jsme francouzského protivníka na videu a pořád je to velice silný a kvalitní mančaft. Hlavně v ofenzívě má výborné fotbalisty. Na takového Lacazetta a Gomise si budeme muset dávat náramný pozor," vykládal Radim Řezník, čeho si povšiml na obrazovce a co hráčům připomínal trenér Uhrin.

„Jasně, Lyon je evropský formát a pojem, má za sebou úspěchy v Lize mistrů i evropských pohárech, ale silnější než Šachtar, který jsme vyřadili v předchozím kole, podle mého není. V ofenzivě rozhodně ne... Proto když půjdeme do zápasů s ním s pokorou a vším, co k ní patří, jsme schopni ho potrápit a třeba i do dalšího kola postoupit," neskrýval kapitán Viktorie Pavel Horváth přesvědčení, že plzeňské tažení pohárovou Evropou nemusí v osmifinále rozhodně skončit.

Hodí se loňské zkušenosti s Fenerbahce?

Loni právě v osmifinále Plzeň skončila, neboť ji vyřadit Fenerbahce Istanbul. „Nemluvil bych o loňské zkušenosti s Turky, podstatné bude, abychom se na Lyon dobře nachystali," nechtěl se Horváth pouštět do nějakého srovnávání.

„Až po zápasech s Lyonem budeme vědět, zda nám loňské zkušenosti k něčemu byly," přidával se ke kapitánovi Daniel Kolář před odletem k pohárovému duelu, v němž si bude chtít Plzeň napravit renomé, které prohrou a hlavně výkonem proti Spartě značně utrpělo.

Reklama

Související témata: