Hlavní obsah

Vzpomínky hřejí, teď však čeká na Uhrina Lyon. Oslabený, takže Plzni se nabízí v osmifinále šance

Lyon

Neskutečné, že už je tomu osm let, co Dušan Uhrin vyřadil z evropské pohárové scény francouzský Olympique. Tehdy ten z Marseille a s Mladou Boleslaví k tomu, ale kdyby se historie opakovala a on tentokrát pro změnu vypakoval z Evropské ligy Olympique Lyon a postoupil s Plzní do čtvrtfinále, byl by zase v sedmém nebi. „Hřejivá vzpomínka, ale také už minulost, která se s dneškem nedá srovnávat,“ doznával kouč při večerním tréninku na Stade de Gerland v Lyonu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Viktorie Plzeň Dušan Uhrin během předzápasového tréninku na stadiónu Stade de Garland před úvodním utkáním osmifinále Evropské ligy s Lyonem.

Článek
Fotogalerie

Trénink fotbalistů Plzně před utkáním v Lyonu.

Zase až taková utopie to být nemusí, protože Lyon už není týmem z počátku tisíciletí, kdy patřil ke klubovému výkvětu starého kontinentu. Ba co víc, ve čtvrtečním prvním osmifinálovém duelu Evropské ligy, který se hraje od 21:05, se bude muset obejít bez svých dvou klíčových reprezentačních záložníků, což by mohlo a mělo Plzni také nahrávat.

Dva reprezentanti Lyonu chybí

„Grenier musel být hospitalizován v nemocnici se zánětem břišního svalu, takže chyběl reprezentaci a poté i nám ve víkendovém zápase v Bordeaux. Lékaři mu předepsali antibiotika, takže se s ním počítat nedá. Ani Gourcuff hrát nebude, zhmožděný kotník z víkendového zápasu s Bordeaux nepustí na trávník rovněž levého beka Bedima," přiznával trenér Lyonu Rémi Garde a dodal, že ještě uvidí, zda bude moci nastoupit defenzivní univerzál Fofana.

Olympique Lyon - Viktoria Plzeň
první osmifinále EL, čtvrtek ve 21:05, přímý přenos ČT Sport, on-line reportáž na Sport.cz
Rozhoduje Španěl Antonio Mateu Lahoz
Předpokládané sestavy:
Lyon: A. Lopes - M. Lopes, Koné, Biševac, Umtiti - Tolisso, Gonalons, Ferri - Lacazette, Briand - Gomis.
Plzeň: Bolek - Řezník, Čišovský, Procházka, Limberský - Hořava, Horváth - Petržela, Kolář, Ďuriš - Tecl.

„Lyon má ale kádr dostatečně široký a kvalitní, takže si poradí. Pravdou je, že Grenier je v sestavě Olympique dominantním hráčem, výborně zahrává standardky a takovou ránu z pětatřiceti metrů nevypálí ani Ronaldo," nemínil ani tak plzeňský kouč Dušan Uhrin připustit, že by tyto absence měly až tolik jeho celku nahrávat.

„Ale on stejně nehrál v poslední době všechny zápasy a fluktuace uprostřed středové řady Lyonu byla obrovská."

Český fotbal, to je Ivan Hašek

„Za této konstelace bude důležité hrát spolehlivě v obraně, protože jak jsem Plzeň viděl v předchozím zápase Evropské ligy proti Šachtaru, je to silný, kvalitní, dobře organizovaný a v obraně disciplinovaně si počínající celek. Těžko se mu střílí branky, on sám pak dokáže udeřit," připomínal francouzský kouč, že Viktoria sice ve Francii nemá jméno, ale nepříjemná bude.

Ostatně Rémi ví, o čem mluví, protože český fotbal zná. „Hlavně díky Ivanu Haškovi, s nímž jsem hrával ve Štrasburku. „Dobrý kamarád, symbol českého fotbalu. I díky němu vím, že český fotbal je atletický, taktický a má i technicky vybavené hráče," vzpomínal na společnou štaci s někdejším trenérem české reprezentace a také předsedou svazu a podotkl, že i proto je před konfrontací s Plzní opatrný.

Šance jsou padesát na padesát, míní Uhrin

„My také musíme být opatrní. Lyon má obrovskou sílu v ofenzivě, ale přitom moc gólů nedostává. Hlavně na Gomise, jenž se prosazuje po centrech, kterých létá do šestnáctky opravdu hodně, a rovněž šikovného Lacazetta. Na dva typově odlišné útočníky si budeme muset dát pozor a bránit je hodně těsně," prozrazoval plzeňský stoper Václav Procházka, s čím jeho tým do prvního osmifinále půjde.

„Neinkasovat a pokusit se gól vstřelit, abychom si vytvořili dobrou pozici pro odvetu za týden doma v Plzni," navazoval trenér Uhrin.

„Šance jsou padesát na padesát a my jdeme do prvního zápasu prostě s tím, že chceme uspět. A z osmifinále chceme postoupit. Když dáme do souboje s Lyonem všechno, jako tomu bylo v Doněcku, když si budeme počínat zase jako jeden tým, jako tomu bylo na Ukrajině, když dáme soupeři na vědomí, že víme, o co hrajeme, máme obrovskou šanci," ujišťoval plzeňský trenér hráče i sám sebe.

Pochopitelně naplněný vírou, že je schopen osm let starý zázračný postup v někdejším Poháru UEFA přes favorizovaný francouzský celek zopakovat. Tentokrát samozřejmě s Plzní a přes Olympique Lyon do čtvrtfinále Evropské ligy.

Jak skončí úvodní osmifinálový duel Evropské ligy mezi Lyonem a Plzní?
Zvítězí domácí Olympique
22,6 %
Zápas skončí remízou
26,9 %
Vyhraje Viktoria
50,5 %
Celkem hlasovalo 10135 čtenářů.

Reklama

Související témata: