Hlavní obsah

Debut v základní sestavě proti Lyonu místo Horvátha? Necítil jsem žádnou nervozitu, usmál se zelenáč Hrošovský

Plzeň

Bez největší osobnosti a kapitána Pavla Horvátha nastoupili fotbalisté Plzně do odvety osmifinále Evropské ligy proti Lyonu. Místo zkušeného matadora dostal od trenéra Dušana Uhrina šanci benjamínek Patrik Hrošovský, který figuroval v základní sestavě Západočechů poprvé.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňský záložník Patrik Hrošovský během utkání osmifinále Evropské ligy proti Lyonu.

Článek
Fotogalerie

„Hrošovský odehrál super zápas. Když si vezmu, že do toho skočil rovnýma nohama, klobouk dolů," chválil jedenadvacetiletého slovenského spoluhráče útočník Stanislav Tecl.

Uhrin: Nevidím na tom nic divného

„Zvládnul utkání velmi dobře," přitakával obránce David Limberský. „V absenci Pavla v sestavě není třeba cokoliv hledat. Nevidím nic na faktu, že nejzkušenějšího hráče nechám mezi náhradníky," říkal plzeňský trenér Uhrin.

Horváth během angažmá v Plzni vynechal v evropských pohárech jen dva zápasy. V předminulé sezóně kvůli kartám absentoval v duelu Evropské ligy na Schalke, v minulém ročníku soutěže pak kvůli zraněnínehrál zápas v Madridu s Atletikem.

Bývalý trenér Plzně Pavel Vrba oporu týmu většinou nechal vydechnout v domácí soutěži, na mezinárodní scéně byl však Horváth pro Plzeň nepostradatelný. Zdravotně byl přitom před odvetou duelu s Lyonem v pořádku. Zklamal tedy výkonnostně v minulých bitvách? „Jak jsem řekl, nic v jeho absenci nehledejte," pravil úsečně Uhrin. Samotný Horváth se po vyřazení od Lyonu nechtěl vyjadřovat.

„Nechci rozebírat, zda s Hrošovským byla naše hra živější. Všichni naši kluci byli v pohybu devadesát minut. Samotný Patrik hrál velice dobře," hodnotil Uhrin.

Už asistent mu naznačil...

„Měl jsem podobné úkoly jako Pavel Horváth. Trenér chtěl, abych dával přihrávky za obranu a hlavně hru rozběhal," popisoval jednadvacetiletý Patrik Hrošovský, který je hráčem Západočechů už od sedmnácti. Zatím však putoval po hostováních v Sokolově, Ústí nad Labem či Znojmě.

Poprvé dostal šanci od první minuty až proti Lyonu. „Byl jsem překvapený, nikoliv nervózní. Asistent trenéra mi naznačil už na začátku týdne, že bych mohl jít do hry v základní sestavě. Byl jsem rád za příležitost v tak velkém zápase," vykládal Hrošovský.

„Je velmi talentovaný a já jsem rád, že ho mám v kádru. Vyplatilo se nám, že jsme proti předešlým zápasům udělali změnu," přemítal Uhrin.

Hrošovský se vlastním výkonem zaobírat nechtěl. „Nehodnotil bych sám sebe. Celý tým hrál výborně. Měli jsme hodně šancí a mohli jsme postoupit. Hráči Lyonu si možná mysleli, že to odehrají jen tak v pohodičce. Rozhodně bylo v našich silách vyhrát větším rozdílem a dovést zápas alespoň do prodloužení," přiznával Hrošovský, že vyřazení po domácím vítězství je poněkud depresivní.

Od Horvátha chce okoukat co nejvíc

„Lyon měl v prvním poločase jedinou šanci a dal gól. My jsme po přestávce neměli co ztratit. Řekli jsme si, že budeme hrát útočně a zkusíme alespoň vyhrát pro lidi. Ještě patnáct minut před koncem jsem věřil. Jenže jsme nedali penaltu, trefili břevno a dvě obrovské šance gólman soupeře chytil," posteskl si Hrošovský, jemuž je v každém tréninku shodou okolností velkým učitelem právě Horváth, jehož v sestavě zastoupil.

„Nestresoval jsem se myšlenkami, že bych jej měl nahradit. Vidím Pavla na každém tréninku a snažím se od něj okoukat všechno možné, vzít si něco z jeho fotbalu. Ale nejsem úplně stejný typ," přemítal borec, jehož pro velký fotbal vychovala Prievidza.

„Já se spíše upínám k Daridovi, s nímž jsem se v Plzni několikrát potkal v rámci přípravy a měl šanci se s ním poznat," připomínal Hrošovský šikulu, který na západě Čech zazářil jako kometa, a pak odešel do německého Freiburgu. Zatímco Hrošovský však nastoupil na místě Horvátha, Darida se učil po boku zkušeného mazáka.

Reklama

Související témata: