Hlavní obsah

Pikantní los pro Liberec, který se o postup v EL utká s Látalovými Košicemi

Nyon/Praha
Aktualizováno

Pikantní konfrontace čeká na úvod Evropské ligy fotbalisty Liberce. Ve druhém kvalifikačním předkole se utkají s MFK Košice, slovenským týmem, na jehož lavičce sedí český kouč Radoslav Látal. Mladá Boleslav si musí na soupeře počkat, neboť ten vzejde z konfrontace mezi ázerbájdžánským týmem Gabala a bosenským Širokým Brijegem. Plzeň hraje až třetí předkolo, takže losování ve švýcarském Nyonu se jí zatím netýkalo.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Slovenský kouč v libereckých službách Samuel Slovák se na úvod EL střetne s Košicemi.

Článek

S fotbalovým Libercem si los zažertoval. Stejně jako v minulosti, i tentokrát putují Severočeši na úvod Evropské ligy na východ. Tentokrát ale jen na východ Slovenska, neboť se ve 2. kvalifikačním předkole střetnou s MFK Košice.

Slováci slovenského soupeře čekali

Stejně tak pikantní je, že na lavičce košického mužstva sedí český kouč Radoslav Látal a kapitánem je Peter Šinglár, jenž pod Ještědem v sezónách 2004 až 2008 působil a liberecký dres oblékl ve 103 ligových zápasech, v nichž vstřelil tři góly.

Na liberecké lavičce zase sedí nově slovenská trenérská dvojice Samuel Slovák a Jozef Valachovič.

"Bylo tam slovenských mužstev dost, trochu jsem čekal, že to bude některé z nich. Košice určitě patří k těm nejsilnějším týmům, které jsme mohli dostat. Mají za sebou dobrou sezónu, uvidíme, jak moc se jejich mužstvo změní," uvedl pro liberecké internetové stránky Slovák.

Košice v uplynulém ročníku vyhrály Slovenský pohár, v lize obsadily páté místo. "Věřím, že se na ně dokážeme dobře připravit. Důležité bude uhrát na domácím hřišti v prvním utkání co možná nejlepší výsledek," dodal nový liberecký trenér.

Látal: Favoritem je Liberec

Trenér Látal je v těchto dnech s košickým mužstvem na soustředění v Rakousku. V kádru má i dvě nové posily - Miloše Galina, 198 centimetrů vysokého útočníka z Bosny, a ukrajinského podhrotového hráč Kirilo Kovalece.

„Slovan je favoritem naší vzájemné konfrontace. V uplynulém ročníku Evropské ligy to dotáhl hodně daleko a dosáhl výborných výsledků, my se ovšem budeme snažit mu situaci co nejvíc znepříjemnit," přiznal Radoslav Látal pro webové stránky košického klubu a byl zaskočen, jak si los umí někdy zažertovat.

I třeba tím, že nedávno rozlosovaná Liga mistrů v hokeji poslala do jedné skupiny Košice a Liberec. „Opravdu paradoxy," usmíval se Látal, podle něhož není zase až tak velkou výhodou, že začíná se svým celkem v Liberci. „Výhodou je to jen tehdy, když se k odvetě vracíte s výsledkem dávajícím naději na postup."

Mladá Boleslav musí čekat

Mladá Boleslav narazí na vítěze duelu úvodního předkola mezi ázerbájdžánským týmem Gabala a bosenským Širokým Brijegem.

FK Gabala je třetím týmem ázerbájdžánské Premyer ligy 2013-14 a poraženým finalistou tamního poháru, když v květnu prohrál s Neftči Baku 1:2.

Široki Brijeg je dvojnásobným bosenským mistrem (2003-04 a 2005-06), který v ročníku 2013-14 bosenské Premijer ligy zaostal za mistrovským Zrinjski Mostar na druhé příčce o pouhé dva body. S 66 nastřílenými góly měl nejproduktivnější ofenzívu ze všech šestnácti týmů. Patří k předním bosenským klubům s evropskými zkušenostmi. Před rokem v druhém předkole Evropské ligy vyřadil kazachstánský Irtyš (venku 2:3 a doma 2:0), ale ve třetím předkole nestačil na italský tým Udinese, se kterým dvakrát jasně prohrál (doma 1:3 a venku 0:4).

"Z hlediska ekonomiky, času i klimatu by asi byl přijatelnější Široki Brijeg. Navíc by to byla velká výzva pro naše bosenské hráče. Jasmin Ščuk údajně figuruje v širším kádru bosenské reprezentace, která se po vypadnutí na mistrovství světa asi bude nově tvořit, takže pro něj není lepší možnost se ukázat než právě na bosenské půdě," uvedl pro čtk  prezident boleslavského klubu Josef Dufek.

Při případné konfrontaci s ázerbájdžánským protivníkem by se obával zejména velkého horka. "Dá se očekávat, že tam bude pekelné teplo, ve kterém jsme se třeba upekli na Kypru. Z toho mám trochu obavy. Ale jestli chceme postoupit, musíme si s tím poradit," dodal.

Oba české kluby začnou doma 17. července, odvety jsou na programu o týden později. Plzeň jako třetí zástupce v Evropské lize vstoupí do soutěže až ve 3. předkole, takže si musí na los počkat.

Reklama

Související témata: