Hlavní obsah

Rafu zaujali Lafata, Lavička i celá Sparta, v Praze se Benítez poohlédne po Šmicrovi

Stěžuje si na pražskou zimu, přitom celý předzápasový trénink odřídil jen v trenkách. Trenér Rafael Benítez už je na Letné jako doma. Před jedenadvaceti měsíci tady vyhrál s Chelsea a teď renomovaný kouč stojí proti Spartě pro změnu s Neapolí. „Jsme na horké půdě, ale v Praze se cítím dobře. Je to krásné město. Uznávám sílu a historii klubu, jakým je Sparta,“ ujišťuje populární Rafa před večerním utkáním Evropské ligy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Neapole Rafael Benítez během tréninku na Letné.

Článek
Fotogalerie

Už vás přešel vztek po víkendové remíze 3:3 s Cagliari?

Zápas měl dvě fáze. Třicet minut jsme hráli dobře, dalších šedesát ne, takže musel následovat detailní rozbor. Svému týmu ovšem věřím. Je na kontinuálním vzestupu a já věřím, že to v Praze potvrdíme.

Vracíte se sem po dvou letech, s Chelsea jste Spartu v Evropské lize vyřadil a pak ji celou vyhrál.

Jsem rád, že jsem znovu v Praze a na tomto hřišti, mám tady dobré pocity. Proti nám bude stát silný soupeř. Problém může být s chladem, tím můžeme trochu trpět. V Praze se ovšem cítím dobře. Je to krásné město. Uznávám sílu a historii klubu, jakým je Sparta.

V Liverpoolu jste trénoval Milana Baroše a také Vladimíra Šmicra, který vám v roce 2005 gólem a proměněnou penaltou pomohl vyhrát finále Ligy mistrů. Sejdete se s ním?

Zatím jsem Vladimíra nekontaktoval, jsem plně koncentrován na zápas. Byla radost s ním pracovat. Je to naprostý profík a správný chlap. Ve finále dal fantastický gól, byla radost ho trénovat. Snad ještě bude čas se s ním v Praze spojit.

Pokud jde o Spartu, letos všech pět domácích zápasů v pohárech vyhrála a nastřílela v nich 21 gólů...

Moc dobře víme, že je tady horká půda, ale chceme uspět. Víme také o síle střelce Lafaty. Nezaměříme se však jen na jednoho hráče, ale na Spartu, která tvoří silný celek. Zejména doma jsou velmi nebezpeční.

Sparťanský záložník Hušbauer má namířeno do Cagliari. Má podle vás na italskou ligu?

Neznám jeho mentalitu, jako hráč se jeví velmi dobře. Pokud je mentálně v pořádku, proč ne?

A vy byste o někoho ze Sparty také měl zájem?

Mám velmi silný a dobrý tým, o posílení nepřemýšlím. Samozřejmě, je tu Lafata, jeho výkon je ovšem podpořený výbornou hrou celého týmu - a také výbornou prací trenéra.

Neapol má náročný program, 8 zápasů v 28 dnech. Budete na Spartě některé hráče šetřit?

Neřeknu vám, kolik změn v sestavě udělám, posoudit musíme i zdravotní stav hráčů. V Praze ovšem budeme jednoznačně hrát naplno. Motivací je výhra a postup již kolo před koncem skupiny.

Zápas Evropské ligy Sparta - Neapol se hraje ve čtvrtek od 19:00, přímý přenos vysílá ČT Sport, on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Reklama

Související témata: