Hlavní obsah

Sevilla triumfem v EL podtrhla dominanci španělských týmů. Hrajeme s vášní, líčil Emery

Basilej/Sevilla

Fotbalisté Sevilly podle trenéra Unaie Emeryho opět ukázali, že Evropská liga je jejich soutěží. Španělský suverén ve středečním finále v Basileji po obratu porazil Liverpool 3:1 a jako první vyhrál soutěž potřetí za sebou a celkově popáté v historii.

Návrat vítězné Sevilly domů.Video: Reuters

 
Článek
Fotogalerie

Návrat vítězné Sevilly domů.

"Evropská liga nám dala hodně. V Seville ji milujeme a znovu jsme podtrhli, že je to naše soutěž," řekl novinářům Emery, který třetím titulem v EL dorovnal dosavadní trenérský rekord Giovanniho Trapattoniho.

"Je to velký úspěch. Užili jsme si další rok v Evropě a užíváme si, že jsme znovu zaslouženými šampióny. Musíme to oslavit s vědomím, že v neděli nás čeká další finále (Španělského poháru s Barcelonou)," doplnil čtyřiačtyřicetiletý kouč.

Liverpool sice vedl po brance Daniela Sturridge ze 35. minuty, ale ve druhé půli Sevilla nedala anglickému soupeři šanci. Už 17 vteřin po změně stran vyrovnal Kévin Gameiro a obrat dokonal dvěma góly kapitán Coke.

"Liverpool byl v prvním poločase lepší a logicky nás mohl porazit. Ale opak je pravdou. O pauze jsme si chtěli trochu vyčistit hlavu. Vyrovnávací gól nám přinesl větší jistotu," přiznal Emery, jehož svěřenci si také zajistili účast v základní skupině příštího ročníku elitní Ligy mistrů.

Španělský fotbal dominuje

Podle Cokeho obhájci trofeje předvedli velkou psychickou sílu. "Tohle finále jsme si protrpěli, stejně jako celou sezónu. Ztratili jsme hodně zraněných hráčů a v Basileji jsme za ně bojovali. Když to vypadalo nejhůř, ukázali jsme, že máme odvahu a bojovného ducha," uvedl devětadvacetiletý záložník či obránce.

"Byl to dokonalý večer pro fanoušky Sevilly i pro mě osobně, protože nejsem zvyklý střílet góly. Dát dva ve finále je něco, co si budu pamatovat po zbytek života," doplnil Coke.

Sevilla potvrdila aktuální dominanci španělského fotbalu v evropských pohárech. Také LM bude mít potřetí za sebou vítěze z Pyrenejského poloostrova, protože ve finále tohoto ročníku se utkají madridské týmy Real s Atlétikem.

"Měli by to asi zanalyzovat jiní, ale mám svou teorii. Kvalita španělského fotbalu je na vysoké úrovni a rovněž se ukázalo, že naše týmy hrají s vášní. Dokážeme dosahovat vrcholu evropského fotbalu a porážet i lepší soupeře," konstatoval Emery.

Reklama

Související témata: