Hlavní obsah

Kluci, kteří nezažili evropské poháry, nám visí na rtech, říká liberecký Folprecht

Josef PešoutSport.czPrávo

Fotbalový záložník Zdeněk Folprecht absolvoval loni na podzim se Slovanem Liberec báječnou cestu evropskými poháry. „Chceme to zažít znovu,“ vystihl odhodlání celého týmu, který ve čtvrtek vstupuje do 3. předkola Evropské ligy na půdě rakouské Admiry Wacker Mödling.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Liberecký záložník Zdeněk Folprecht.

Článek

Vracíte se na startu nové sezóny ke vzpomínkám na tehdejší úspěch? A vybavují se vám pocity, které doprovázely pohárové tažení?

Končili jsme ve skupině Evropské ligy proti Marseille. Máme tedy na co navazovat (úsměv). A když si o tom vyprávíme v kabině, tak kluci, kteří to nezažili, nám visí na rtech. Je na nich vidět, že si chtějí taky zahrát na evropské scéně. Ať už mohu jmenovat Breiteho, Karafiáta, kteří přišli v zimě, nebo Navrátila a Ševčíka po jejich nynějším příchodu z Olomouce. Přišel jsem loni v létě společně s dalšími hráči z druhé ligy a najednou jsme se ocitli v jiném světě. Byly to skvělé zážitky pro celý klub. Moji rodiče s námi cestovali na všechny zápasy. Prostě krása. Mám husí kůži, když na to vzpomínám.

Tehdy ale tým svými výkony táhli Pavelka, Šural, Bakoš, kteří už v Liberci nejsou.

Je pravda, že nám tihle kluci chybí. Teď je to tedy trošku na nás, co jsme do toho loni spadli jako noví a momentálně začínáme ve Slovanu další sezónu.

Jaká je podle vás aktuální síla mužstva po letních změnách v kádru?

Myslím, že je na podobné úrovni ve srovnání s týmem, s jakým jsme dohrávali jaro. Hranice mezi úspěchem a neúspěchem je tenká. To, že se to jednou povedlo, neznamená, že se to musí opakovat znovu, i když si to přejeme. Ale máme důvod být sebevědomí s tím, že chceme postoupit do dalšího kola na evropské scéně. S takovým cílem do toho půjdeme.

Co soudíte o sehranosti a současné formě liberecké středové řady?

Shalu, který odešel, slušně nahrazují Navrátil se Ševčíkem. A jeden z nich tam může klidně hrát. Já s Breitem jsme zůstali uprostřed, na krajích jsou k dispozici Bartl a Vůch. Věřím, že v záloze by neměl být problém.

Jak se vám jeví spolupráce s útočníky?

Jsou tam noví hráči. Komličenko je gólovým typem. Je to na něm znát i na tréninku. Dobrý kluk, ale trošku pohodlnější. Má však geniální věci, jaké u českých útočníků neuvidíte. Věřím, že zápasy ho vyhecují. A Milan Baroš? Obrovské zkušenosti a jméno. Když ho sleduji na tréninku, je jasné, že nám může hodně pomoci na hřišti i v kabině. A výborně se jeví i dvacetiletý Silva. Neobroušený diamant s velkými předpoklady. Na tu bídu, jakou jsme měli na začátku přípravy, to dopadlo super.

Ještě k Evropské lize: jak posuzujete šance proti Mödlingu?

Klasicky padesát na padesát. Rakouská liga je srovnatelná s českou. Mödling byl u nich čtvrtý, my v domácí lize třetí. Hráče soupeře máme nastudované. Já se zaměřuji na jejich střední záložníky. Určitě jsme ani při taktické přípravě nic nepodcenili.

Reklama

Související témata: