Hlavní obsah

Lafata na čekané. Už jen gól za Kollerem a pět za Nedvědem

Praha

Začátek sezóny se mu střelecky nepovedl, nebyl ani pevnou součástí základní sestavy. Dvěma trefami proti Jablonci si však znovu řekl o pozornost. David Lafata by měl ve čtvrtek večer vést fotbalisty Sparty za záchranou pohárového podzimu. Sám pak bude útočit na posun v individuálních statistikách. V historické tabulce českých pohárových kanonýrů je třetí a nahání Jana Kollera a Pavla Nedvěda!

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Lafata oslavuje gól během loňského utkání Evropské ligy proti Schalke.

Článek
Fotogalerie

Upejpavý střelec. „Abych se Kollerovi s Nedvědem aspoň přiblížil, musím se ještě dost snažit. Nejde tady ale o historické tabulky, hlavní je týmový úspěch," říkal David Lafata na startu minulé sezóny.

Potom vystřihl v Evropské lize pět branek a legendárním postavám českého fotbalu se přiblížil na dostřel. Pavel Nedvěd nasázel v evropských pohárech 29 gólů, Jan Koller 25. A myslivec z Letné ztrácí na populárního Dina už jen jedinou trefu!

„Osobně jsem na gól čekal celkem dlouho, tak doufám, že na dvě trefy navážu, pokud nastoupím. Po výhře 3:0 nad Jabloncem cítím větší sebedůvěru v kabině. A když zápas zvládneme, tak nás to posune zase dál," líčí Lafata před odvetou play off Evropské ligy se Sönderjyske.

Nejlepší čeští střelci v evropských pohárech:
29 - Pavel Nedvĕd (Sparta, Lazio, Juventus)
25 - Jan Koller (Sparta, Anderlecht, Dortmund)
24 - David Lafata (Xanthi, Austria Vídeň, Jablonec, Sparta)
16 - Milan Baroš (Liverpool, Lyon, Galatasaray)
16 - Horst Siegl (Sparta, Příbram)
16 - Stanislav Vlček (Olomouc, Slavia)
15 - Pavel Horváth (Slavia, Sporting, Galatasaray, Teplice, Sparta, Plzeň)
15 - Antonín Panenka (Bohemians, Rapid Vídeň)
15 - Daniel Kolář (Sparta, Plzeň)
14 - Richard Dostálek (Brno, Slavia, Rubin Kazaň)
14 - Vratislav Lokvenc (Sparta, Kaiserslautern, Bochum, Salcburk)

Maximum pro postup

Sparta je favoritem, z Dánska si přivezla ošidnou remízu 0:0. „Všichni víme, o co hrajeme. Chceme postoupit, abychom na podzim zase zažili krásné zápasy jako v minulé sezóně. Uděláme pro to maximum," ujišťuje kapitán.

Pražané klepou na vrata hlavní soutěže potřetí v řadě. Přes Zwolle i Thun v minulých dvou letech přešli a mohou ze zápasů o všechno čerpat. „Věřím, že zkušenosti ze zmíněných rozhodujících zápasů uplatníme i tentokrát a že nám to vyjde," doufá Lafata.

Zápas Sparta - Sönderjyske se hraje večer od 20:00, přímý přenos vysílá ČT sport, podrobnou on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz. Vstupenky jsou ještě v prodeji, pokladny na stadiónu otevřou v 17:00.

Postoupí fotbalisté Sparty přes Sönderjyske do Evropské ligy?
Ano
74 %
Ne
26 %
Celkem hlasovalo 9862 čtenářů.

Reklama

Související témata: