Hlavní obsah

Southampton - Sparta 3:0Letenští v Anglii propadli, 33 let dlouhé prokletí trvá dál

MinutaMin. Tým Hráč Akce
5. Austin (penalta) 1 : 0
27. Austin 2 : 0
92. Rodriguez 3 : 0
Záznam online reportáže

Southampton

Klamné byly iluze, že fotbalisté pražské Sparty využijí větších pohárových zkušeností a zúročí jarní postup do čtvrtfinále. V nové sezóně jsou z formy a v prvním utkání základní skupiny Evropské ligy prohráli v Southamptonu 0:3. Hladce a zaslouženě, od začátku zápasu prohrávali a nenabídli nic, čím by si bodový zisk z Anglie zasloužili. Dva góly jim dal útočník Charlie Austin. I nadále tak platí, že Sparta na výhru nad anglickým týmem v pohárech čeká dlouhých 33 let...

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

S Charliem Austinem ze Southamptonu si sparťanská obrana nevěděla rady.

Článek
Fotogalerie

Sestavou překvapil. Tak jako před lety vytáhl na Letné do prvního týmu mladého Rosického, vytasil tentokrát trenér Ščasný do jámy lvové devatenáctiletého Michala Sáčka, kluka s jediným startem v české lize. Mladík bude mít v pondělí 20. narozeniny a předčasný dárek dostal vzhledem k tomu, že Rosický zůstal doma, Dočkal se ještě neuzdravil a tvořivost tak sparťanské záloze chybí.

Southampton nechal řadu svých hvězd jen na lavičce, přesto začal sebevědomě a zostra. Hned ve 4. minutě trefil centr Costovu ruku, německý sudí nejdřív nařídil roh, ale po poradě s kolegy nakonec přece jen nařídil penaltu. Přísnou, ale to se nepočítá. Nastal málokdy vídaný okamžik - míč si vzal Austin, ale sápal se po něm i Tadič. Dokonce tak mocně, že ho kapitán Van Dijk musel odtáhnout... Austin se rozhodit nenechal, a přestože Koubek vystihl směr, na jeho přesnou střelu nedosáhl.

Bleskový úvodní gól určil ráz celému zápasu. Svatí byli rázem na koni, sparťané nervózní a znovu děraví v obraně. Několik šancí domácích se štěstím přežili, ve 27. minutě už ovšem trestu neunikli. Martina nadvakrát odcentroval, Karavajev vypustil svého hráče a volný Austin hlavou do protipohybu Koubka skóroval podruhé.

Na druhé straně se do šance dostal Juliš, ale vypálil zbrkle vysoko nad. Jinak byla Sparta bezradná a v ničem nepřipomínala tým, který v minulém ročníku soutěže došel až do čtvrtfinále.

Do druhé půle přišel mírnit letenskou bídu kapitán Lafata. Jenže Svatí byli pánem situace a alibistický výkon Pražanů je nemohl ohrozit. Po hodině hry navíc Höjbjerg zranil Váchu a Ščasný přišel o dalšího záložníka. Teprve v 68. minutě hosté poprvé vážně ohrozili branku soupeře, s Lafatovým halfvolejem si však Forster poradil.

Když pak v nastavení chyboval M. Kadlec a Southampton dotáhl rychlou kombinaci, Rodriguez třetím gólem jen podtrhl a zvýraznil zmar Sparty.

Evropská liga - 1. kolo skupiny K:
Southampton - Sparta Praha 3:0 (2:0)
Branky: 5. z pen. a 27. Austin, 90.+2 Rodriguez. Rozhodčí: Gräfe - Pickel, Henschel (všichni Něm.). ŽK: Romeu - V. Kadlec, Pulkrab. Diváci: 25 125.
Southampton: Forster - Martina, Van Dijk, Targett, Jošida - Höjbjerg, Romeu (83. Davis), Ward-Prowse, Tadič (70. Redmond) - Austin (77. Rodriguez), Long. Trenér: Puel.
Sparta: Koubek - Holek, Costa, M. Kadlec - Karavajev, Frýdek, Sáček, Vácha (64. Mareček), Šural (74. Pulkrab) - Juliš (46. Lafata), V. Kadlec. Trenér: Ščasný.

Reklama

Související témata: