Hlavní obsah

Kouč Middlesbrough si oddechl, že jeho tým nedostal tři góly

PRAHA

Fotbalisté anglického Middlesbrough sice po úvodním zápasu semifinále Poháru UEFA odjeli z Bukurešti s prohrou 0:1, ale byli za ni rádi. Sami dobře věděli, že k nim byla Steaua ve čtvrtek ještě hodně milosrdná.

Článek

"Z toho výsledku jsme nadšeni. Mohli jsme klidně prohrát 0:3, a to už by se těžko otáčelo," řekl novinářům kouč Steve McClaren. Matný výkon svého týmu vysvětloval únavou. "Byl to náš šestapadesátý soutěžní zápas v této sezoně a čtvrtý za posledních osm dnů," uvedl.

Steaua měla hlavně v druhém poločase jasnou převahu, jenže australský reprezentační gólman Schwarzer v soupeřově brance kouzlil. Během osmi minut chytil dva jasné góly a zvlášť jeho zákrok proti Goianově bombě z osmi metrů, kterou reflexivně vyrazil nad břevno, byl parádní. "Pro nás je to hořké vítězství," poukázal na zahozené šance kouč Steauy Cosmin Olaroiu.

Ravanelli skádal komplimenty

Jeho týmu složil kompliment i bývalý útočník Middlesbrough Fabrizio Ravanelli, který zápas komentoval pro rumunskou televizi. "Steaua ovládla hru, Middlesbrough mě zklamal," prohlásil. Hosté měli jedinou velkou šanci, když obránce Ogararu trefil hlavou břevno vlastní branky.

Poražení přesto tvrdili, že dvojzápas otočí. "Až se v odvetě vrátí do sestavy Southgate a Viduka, budeme hodně sebevědomí," slíbil záložník George Boateng. Middlesbrough byl ve čtvrtfinále v domácí odvetě v daleko svízelnější situaci: Basileji musel dát za hodinu čtyři góly, aby postoupil. A nakonec se mu to povedlo.

Soupeř za týden bude muset naopak dvě opory oželet: záložníky Paraschiva a Nicolitu čeká trest za žluté karty. "Nicolita by byl perfektní hráč pro brejky. Ale Steaua má řešení," řekl Olaroiu.

Zvítězila opatrná taktika

Jeho tým pořád drží prapor východoevropského fotbalu, který zásluhou CSKA Moskva loni v soutěži senzačně triumfoval. V prosinci 1999 přitom Steauu v třetím kole Poháru UEFA jednoznačně vyřadila pražská Slavia. Z tehdejších týmů ale do dneška na soupisce nevydržel ani jeden hráč.

V obou čtvrtečních zápasech zvítězila opatrná taktika a diváci se dočkali jediného gólu. Schalke doma uhrálo s FC Sevilla jen bezbrankovou remízu, jeho kouč Mirko Slomka přesto zůstává před odvetou ve Španělsku optimistou. "Většinu sezony se nám venku dařilo," řekl. Schalke nastřílelo Levski Sofia i Espaňolu Barcelona na jejich hřištích tři branky.

Ovšem v Seville se nebude moci opřít o služby srbského obránce Mladena Krstajiče, který byl deset minut před koncem vyloučen za udeření protihráče loktem. "Mladen je těžko k nahrazení, je to hráč světové třídy," litoval Slomka.

Hněv opadl

Zřejmě už opadl jeho hněv, který za bídné výkony stihl brazilského tvůrce hry Lincolna. "Hrál velmi dobře," ocenil kouč, který své eso nejdřív posadil mezi náhradníky a na hřiště jej poslal až na druhý poločas.

Lincoln má přitom v této sezóně v evropských pohárech skvělou bilanci: v 12 zápasech nastřílel šest branek a na dalších šest nahrál. Lodivod oponoval námitkám, že svým tahem obral svůj tým o lepší výsledek. "To jsou spekulace. Nemusel (Lincoln) hrát tak dobře 90 minut, jako odehrál polovinu," odvětil Slomka.

Hosté opouštěli vyprodanou AufSchalke Arenu zvesela. "Remíza 0:0 je to nejlepší, co jsme si mohli odvézt," pochvaloval si trenér Sevilly Juande Ramos. Zároveň ale dodal, že v menší výhodě je před druhým zápasem Schalke.

"Jenže my teď strádáme jako tým," posteskl si záložník Fabian Ernst. Schalke nevyhrálo stejně jako Sevilla už pět zápasů po sobě, v lize nastřílelo v třiceti zápasech pouhých 41 branek

Reklama