Hlavní obsah

Pohár UEFA on-line: finále Middlesbrough - Sevilla

EINDHOVEN

Fotbalisté FC Sevilla a Middlesbrough mají za sebou dlouhou historii, ale žádný mezinárodní úspěch na kontě. Ve středu se to pro jednoho změní: oba týmy se proti sobě v Eindhovenu postaví ve finále Poháru UEFA. Sledujte on-line reportáž Sport.cz z utkání!

Článek

Oba mají zvýšenou motivaci pro výhru. Sevilla slaví stoleté výročí od založení klubu, Middlesbrough se chce rozloučit se svým koučem Stevem McClarenem, který po sezoně odejde k anglické reprezentaci. "Užili jsme si toho spoustu a Boro vždycky zůstane blízké mému srdci," řekl McClaren.

Bývalý Fergusonův asistent z Manchesteru United, s nímž v roce 1999 triumfoval v Lize mistrů, dovedl provinční klub do finále v jeho druhé sezóně v evropských pohárech.

Přitom ještě v polovině ročníku po McClarenovi naštvaný fanoušek hodil permanentku. Klub tehdy bojoval o záchranu, měl za sebou prohry s Arsenalem 0:7 a s Aston Villou 0:4, ale nyní je ve finále prestižní evropské soutěže.

Na evropské scéně hráči anglického klubu prokázali bojovná srdce. Ve čtvrtfinále i v semifinále byli v odvetě na pokraji vyřazení, ale čtyřmi góly během hodiny famózně vývoj otočili. "Asi musíte být trochu blázen, abyste hrál za tenhle tým. Musíte věřit, že nemožné je možné," řekl kanonýr Jimmy Floyd Hasselbaink.

Kdo vyhraje Pohár UEFA?
Hlasujte v anketě Sport.cz!

Postupový gól vsítil v obou utkáních pokaždé v posledních minutách italský útočník Maccarone. Zapomenutý hráč ale i přes své zásluhy usedne jen mezi náhradníky.

Sázkové kanceláře favorizují Sevillu, ale její kouč Juande Ramos byl opatrný. "Obáváme se síly, kterou Middlesbrough má," řekl. Jednapadesátiletý trenér přišel k týmu teprve před touto sezónou a musel se vyrovnat se ztrátou dvou opor: Brazilce Julia Baptisty a reprezentačního beka Sergia Ramose, které odlákal Real Madrid.

Pro drtivou většinu hráčů bude středeční duel vrcholem kariéry. "Vyhraje ten tým, který si nepřipustí nervy," uvedl brankář Andrés Palop. Největší hvězdou finále bude Argentinec Javier Saviola. Záložník po neúspěšném angažmá v Barceloně konečně naplňuje očekávání expertů. "Uvědomuje si, jak je pro nás důležitý," poznamenal trenér Ramos. Ten má k dispozici kompletní kádr včetně útočníka Kanoutého, který tři týdny nehrál kvůli zranění nohy.

Middlesbrough je v plné síle

Také Middlesbrough je v plné síle. Kapitán Southgate a nizozemský kanonýr Hasselbaink se vyléčili ze svalových problémů a australský gólman Schwarzer dokonce pravděpodobně nastoupí pouhé dva týdny po zlomenině lícní kosti. Tvrdým střelám bude čelit ve speciální ochranné masce, s níž až dosud nastupovali spíš hráči v poli.

Sevillu přijelo do Nizozemska podpořit 40 letadel plných fanoušků, kteří by měli zaplnit hlediště pro 36 tisíc lidí z jedné třetiny. Bude to první letošní velké anglicko-španělské finále, to lákavější přijde za týden v Lize mistrů mezi Arsenalem a Barcelonou.

Zápas v Eindhovenu začíná ve 20:45, řídí jej Němec Herbert Fandel. Přímý přenos vysílá například ZDF.

Pravděpodobné sestavy:
Middlesbrough: Schwarzer (Jones) - Parnaby, Riggott, Southgate, Queudrue - Parlour, Boateng, Rochemback, Downing - Viduka, Hasselbaink.
Sevilla: Palop - Daniel Alves, Navarro, Escudé, David - Jesús Navas, Martí, Maresca, Adriano - Kanouté, Saviola.

Reklama

Související témata: