Hlavní obsah

Dočkal si z Číny pohlídal primát v EL. Porazil Tottiho, Ibrahimovice i Rashforda

Nestává se často, aby tuzemský borec porazil konkurenci z celého kontinentu. Bořku Dočkalovi se to v jedné ze statistik právě skončené Evropské ligy podařilo. V dresu fotbalové Sparty si připsal šest gólových asistencí a stal se tak nejlepším nahrávačem celého ročníku. Pozoruhodné je, že rozhodující náskok udržel s bilancí pouze za podzim, protože hned na startu jara přestoupil do Číny.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Bořek Dočkal ještě ve sparťanském dresu.

Článek

Tak chlapci, pěkně v klidu, takticky, jen ne žádnou gólovou přestřelku. Takové přání na dálku měl záložník klubu Che-nan Ťien-jie před vyvrcholením Evropské ligy.

Aby ne, když Bořek Dočkal prakticky celou vyřazovací část musel sledovat už jen z daleké Číny. Šest asistencí stihl nasbírat v šesti zápasech, do nichž zasáhl.

V úvodním duelu ve skupině v Southamptonu chyběl a Letenští hladce prohráli. Čtyřmi výhrami v řadě při skóre 7:1 si ovšem Sparta zajistila již kolo před koncem postup. A podíl Bořka Šikuly na sérii byl nesporný - ve všech čtyřech zápasech připravil první gól a nasbíral pět asistencí. Šestou přidal v závěrečném podzimním duelu na San Siru, kde neproměnil penaltu.

Na jaře zažil už jen debakl v Rostově. Po něm ještě před odvetou odletěl do Číny a ze Sparty přestoupil.

Loni druhý, letos první

Nejlepším asistentem Evropské ligy už Dočkal nicméně zůstal a o jeden stupínek vylepšil své loňské umístění. V minulé sezóně skončil při postupu Sparty do čtvrtfinále s pěti asistencemi druhý za Suárezem (6) z Villarrealu.

Letos si český záložník připsal spoustu cenných skalpů. Tak především porazil legendárního Římana Francesca Tottiho, který si při své rozlučce s pohárovou Evropou připsal pět asistencí stejně jako Giuliano ze Zenitu Petrohrad.

V početném poli hráčů se čtyřmi gólovými přihrávkami vynikají Zlatan Ibrahimovic a Marcus Rashford, hvězdy Manchesteru United, který ve finále porazil Ajax 2:0.

Také čelo tabulky střelců má dávnou spojitost s českou ligou. Osm branek nastřílel petrohradský Giuliano a spolu s ním exteplický Edin Džeko z AS Řím.

Nejvíc asistencí v letošním ročníku Evropské ligy:
6 - Bořek Dočkal (Sparta Praha)
5 - Francesco Totti (AS Řím)
5 - Giuliano (Zenit Petrohrad)
4 - Nikola Kalinič (Fiorentina)
4 - Marlos (Šachtar Doněck)
4 - Sofiane Hanni (Anderlecht)
4 - Alejandro Pozuelo (Genk)
4 - Talisca (Besiktas Istanbul)
4 - Marcus Rashford (Manchester United)
4 - Hakim Ziyech (Ajax Amsterdam)
4 - Nabil Fekir (Lyon)
4 - Bertrand Traoré (Ajax Amsterdam)
4 - Zlatan Ibrahimovic (Manchester United)

Reklama

Související témata: