Hlavní obsah

Tottenham přiletěl do Prahy pro výhru

PRAHA

Se všemi hvězdami přiletěl do Prahy Tottenham Hotspur, čtvrteční soupeř pražské Slavie v úvodním utkání prvního kola Poháru UEFA. Zástupci anglického celku na předzápasové tiskové konferenci uznali kvality Slavie, přesto věří ve vítězství. "Bude to pro nás těžký test, ale chceme vyhrát," řekl novinářům kapitán Ledley King.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Trenér Tottenhamu Martin Jol a kapitán týmu Ledley King (vpravo)

Článek

Slova chvály na adresu českého fotbalu měl i nizozemský trenér anglického celku Martin Jol. "Slavia je hlavně doma velice silná, venku je to slabší. Viděl jsme zápas Slavie s Olomoucí, který hladce vyhrála. V minulé sezóně evropských pohárů slávisté porazili Sofii i silné italské Palermo. Viděl jsem zápas Sparty v Boleslavi, český fotbal je velice dobrý, což jsem jako Holanďan mohl sledoval v kvalifikaci mistrovství světa."

V hlavním městě Česka už zástupci Tottenhamu byli. "Byl jsem v tomhle krásném městě před dvěma týdny. Známe tradici Slavie, ale i my máme dlouhou tradici. Velice se těšíme na vzájemný zápas i náš návrat na evropskou scénu," uvedl Jol.

Berbatov a Lennon jsou zranění

Trenér Jol má drobné starosti se zraněními. Poraněné kolenní vazy má Aaron Lennon, třísla trápí bulharského reprezentanta Dimitara Berbatova. "Lennon má malou trhlinku v kolenním vazu. Ale je to mladý kluk a dělá velké pokroky. Včera trénoval s kondičním trenérem. Je možné, že bude v našem výběru pro zítřejší zápas. Jeho stav je téměř stoprocentní. Ale budeme samozřejmě opatrní a po tréninku se rozhodneme, jestli nastoupí. Berbatov má stále menší problémy s třísly. Uděláme ještě testy později odpoledne. Oba by chtěli hrát, ale nehodlám riskovat. Máme široký kádr a dokud nebudou stoprocentně zdraví, nenastoupí," upozornil Martin Jol.

O svém soupeři pro první kolo Poháru UEFA toho Angličané příliš nevěděli, informace jim poskytl i jejich druhý brankář Radek Černý. Ten v minulosti působil právě ve Slavii. "Poslali jsme si navzájem několik videokazet. Radek nás naučil vyslovovat ta složitá jména, které bych se jinak nenaučil," popsal největší potíž kouč Kohoutů.

Tým se těší na evropské poháry

Tottenham se do evropských pohárových soutěží vrací po několika letech a hodlá znovu vybojovat další úspěch. V letech 1972 a 1984 Hotspur Pohár UEFA vyhráli. "Je důležité být znovu v pohárové Evropě. Jsme hladoví po úspěchu. Když zahrajeme v rámci možností, měli bychom uspět. Tottenham by měl být v pohárech pravidelně, ale máme mladý tým. Pro nás je Pohár UEFA novou zkušeností a všichni hráči odevzdají maximum," varoval soupeře kapitán Ledley King.

Pětadvacetiletý obránce přiznal, že o soupeři příliš informací neměl. "Upřímně řečeno, moc jsme toho o Slavii nevěděli. Bude to pro nás těžký test, ale chceme vyhrát. Nastoupíme v nejsilnější sestavě, ale rozhodovat se bude až v odvetě. I velký tým může prohrát," připustil neúspěch v úvodním duelu dvojutkání King.

V Anglii není Tottenham vysokým favoritem

Největší zkušenost se Slavií má z hráčů Tottenhamu pochopitelně rezervní gólman Radek Černý. Dlouholetá jednička sešívaných popsala rozdíl ve vnímání šancí obou celků v Anglii a v Česku. "Pozice je jinak vnímaná v Čechách a v Anglii. V Anglii lidi nevidí Tottenham jako takového favorita. Pamatují si vyřazení velkých týmů jako Schalke nebo AS Řím. Vidí, že Slavia má velké zkušenosti s poháry," zavzpomínal Černý.

Reklama

Související témata: