Hlavní obsah

Liberec má náskok, ale nehodlá jen bránit

LIBEREC

Dotáhnout skvěle rozehranou partii k postupu, to je čtvrteční cíl libereckých fotbalistů v odvetném boji s Crvenou Zvezdou Bělehrad o účast v základní skupině Poháru UEFA. Domácí výhra 2:0 jim v srbské metropoli na stadiónu Marakaná, kde před 30 lety národní tým vykopal evropský titul, dává naději na pestrý podzim.

Článek

Do Ligy mistrů sice neproklouzli, ale nepohrdnou ani druhou klubovou soutěží. Na cestě do ní budou muset uhlídat i bývalého nejlepšího střelce německé bundesligy, Brazilce Ailtona. Ale nehodlají jen bránit.

"Byla by to pro nás náplast," velí do boje liberecký kapitán Tomáš Zápotočný. První vzájemný zápas zmeškal kvůli vyloučení se Spartakem Moskva, který na úkor Severočechů prokouzl do LM. Proti CZ ale Liberečtí začali nadějně. Můžou si dovolit i prohru o gól. Či dokonce o dva, pokud sami nějaký dají. "Čeká nás ale bouřlivá atmosféra a tvrdá práce," počítá kouč Vítězslav Lavička.

Vrací se také Košťál

Proti prvnímu duelu může vedle Zápotočného počítat i s Košťálem, má tak pohromadě defenzívu, jež v lize neinkasovala dlouhé hodiny. Brankář Marek Čech kapituloval až v závěru osmého utkání. A to ještě z nesmyslně nařízené penalty. Odolá v divokém prostředí? "Očekávám pěkný hukot, ale jsme připraveni. Bělehrad hrál u nás dobře, bylo by však zlé, kdybychom nepostoupili," je jasné Čechovi.

Kromě pohárového úspěchu se může dočkat další velké chvíle. Dopoledne před zápasem k němu možná doputuje zpráva, že je nominován do reprezentace. Vůbec poprvé. "Uvidíme, nechám se překvapit. Ale věřím, že postup budu slavit určitě," říká.

Mužstvo naposledy trénovalo v pondělí, včera trenéři hráčům dali volno, sešli se až večer a vyrazili přespat do hotelu u pražského letiště. Dnes dopoledne vyrazí speciálem do Bělehradu. Tamní slavný klub v letní přípravě porazil Liberec 3:0, po dobrém vstupu do sezóny však zažívá špatné období. Na vítěze PMEZ z roku 1991 jako by dolehlo vyřazení z předkola Ligy mistrů s AC Milán. O vedení v tabulce se nyní dělí s městským rivalem OFK a v Srbsku se začíná spekulovat o odvolání kouče Bajeviče.

Utkání začne zítra ve 20 h (české televize nevysílají), hlavním rozhodčím je Švýcar Circhetta.

Reklama

Související témata: