Hlavní obsah

Až na Slavii se českým klubům v Poháru UEFA dařilo

PRAHA

Česká republika měla ve čtvrtek důvod slavit nejen kvůli státnímu svátku. Tři ze čtyř klubů nadělily fotbalovým příznivcům k oslavám Dne české státnosti a svátku svatého Václava postup do hlavní fáze Poháru UEFA, z toho účast Mladé Boleslavi mezi čtyřicítkou úspěšných celků na úkor věhlasného Olympique Marseille je senzací.

Foto: PRÁVO/Lukáš Táborský

Pinilla z Hearts zastavuje sparťana Koláře.

Článek

Sparta s Libercem nepřipustily zvrat v dobře rozehraných partiích z prvních utkání, nezdar Slavie byl po domácí prohře očekávaný.

Když losování prvního kola soutěže přiřadilo českým týmům jména čtyř slavných evropských klubů, experti se shodli, že mnoho jich dál nepůjde - Olympique Marseille, Crvena Zvezda Bělehrad, Tottenham Hotspur i skotští Hearts totiž mají na mezinárodní scéně solidní zvuk. S výjimkou Slavie se ale kluby vzepřely i očekávání bookmakerů sázkových kanceláří, kteří snad jen Spartě přisuzovali vyrovnané naděje.

Český fotbal už hodně dlouho nezažil na klubové scéně tak opojné chvíle jako ve čtvrtek večer. Nejvíce však muselo nejen v Evropě šokovat, jak neznámý středočeský klub vyprovodil pyšné hvězdy z francouzského jihu. Postup Mladé Boleslavi je senzací. Klub měl ještě před sezonou mizivé mezinárodní zkušenosti a se soupeřem s řadou reprezentantů se těžko mohl měřit. Přestože ale od začátku odvety svěřenci Dušana Uhrina nepůsobili dvakrát sebevědomě, neklesli do kolen ani tehdy, když dvakrát prohrávali a potřebovali vstřelit tři góly.

Rozhodli veční náhradníci

Ekonomicky jsou oba kluby někde zcela jinde. Pro Marseille není ve Francii téměř žádný hráč nedostupný a vedení si mohlo dovolit odmítnout 20 milionů eur, které Arsenal nabízel za Ribéryho. Zato o Mladé Boleslavi se ve Francii hovoří jako o malém městě se skromným stadiónem.

Možná nejvíc překvapivý je ale pohled na sestavu, která klub přes Marseille dovedla: Uhrin musel při absenci Brezinského a Ševinského oželet polovinu obrany, ve druhém poločase stáhl ze hřiště reprezentanta Kuliče i nejdražší letní posilu Poláčka a rozhodující góly místo dvojice Kulič, Pecka, o níž se na podzim hovořilo jako o nejlepší v lize, vsítili věční náhradníci Holub se Sedláčkem.

Výhodu domácího prostředí měla i Sparta, byť s nepoměrně výhodnější výchozí pozicí v podobě výhry 2:0 ve Skotsku. Postup si bez potíží uhlídala, přestože branku dát nedokázala. Když do poločasu sparťané nezaznamenali definitivní gólovou pečeť, soustředili se na taktický výkon, který na bezmocné Skoty stačil. Česká nápaditost a kombinační hra měly navrch nad zjevně udřeným a toporným stylem soupeře, byť k ideálu měl výkon Letenských daleko.

Radost jen z postupu a čistého konta

Trenéra Michala Bílka mohlo těšit, že tým pod jeho vedením neprohrál už pošesté za sebou a před pondělním derby se Slavií měl radost i z čistého Blažkova konta. Zlepšené výsledky lákají zpátky do hledišť i fanoušky, na Letnou dorazila solidní divácká návštěva.

Liberečtí si sice před odvetou vypracovali solidní náskok, ale znalci bouřlivého prostředí na bělehradské Marakaně zvedali varovný prst. Kdekdo připomínal tříbrankovou prohru se stejným soupeřem v přípravě. Jenže svěřenci Vítězslava Lavičky si vedli jako ostřílení pohároví mazáci: v druhé minutě vstřelili gól a když soupeř vyrovnal, sestřelili ho druhou trefou definitivně.

Liberec znovu uspěl s náročným stylem hry - ani v odvetě se neuchýlil k úpornému bránění a vysunutým presinkem i aktivní hrou neustále nutil soupeře ke ztrátám, po nichž vyrážel do bleskových brejků. Soupeři se vymstil lehkovážný přístup k prvnímu utkání pod Ještědem, navíc bylo zřejmé, že se Bělehradští ještě nevyrovnali s letními odchody tří klíčových hráčů.

Mladíci hvězdy neohrozili

Kouzlo libereckého úspěchu ale nespočívá jen ve vyvolené jedenáctce, která dostala tentokrát šanci. Lavička s oblibou tvrdí, že má široký a vyrovnaný kádr a těžké pohárové zápasy jeho slova potvrdily. Poslední příklad: před zápasem přišel o Hodúra, ale jeho absence nebyla znát.

Z kola ven je jen Slavia, její vyřazení se dalo po domácí prohře 0:1 čekat. Červenobílí se však za odvetu nemusejí stydět, sehráli s londýnským klubem vyrovnanou partii. O vyřazení si ale řekli už v domácím duelu. V odvetě sice podali diametrálně odlišný výkon, Tottenham si ale postup bezpečně hlídal. V zádech měl skvělou domácí bilanci: za posledních 50 utkání "Kohouti" jen jednou prohráli a tradici dodrželi.

Už jen pohled na složení obou kádrů nicméně ukazuje, že šance slávistů na postup se nacházely spíše v oblasti snů. Oba trenéři mají k dispozici hráče zcela rozdílného kalibru - zatímco Tottenham je složený z hvězd protřelých mezinárodní scénou, Jarolím látá tým z velké části z mladíků, kteří si cestu na fotbalové výsluní teprve začínají klestit.

Reklama