Hlavní obsah

Nejtěžší možný los! Čechův Arsenal narazí v semifinále na Atlétiko

Nyon
Aktualizováno

S problémy, nakonec ale balvan jménem CSKA v Moskvě z cesty odvalili. Teď ale Kanonýry s Petrem Čechem v brance čeká na cestě k vysněné trofeji největší překážka. Los ve švýcarském Nyonu rozhodl, že fotbalisté Arsenalu se v semifinále Evropské ligy utkají s Atlétikem Madrid. Druhou dvojici tvoří Marseille - Salcburk. Zápasy se hrají 26. dubna a odvety 3. května. Finále je na programu 16. května v Lyonu.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Dokráčí Arsenal s Petrem Čechem v brance až do finále Evropské ligy?

Článek
Fotogalerie

Cesta do ligy mistrů z anglické Premier League už je pro Arsenal ztracená. Zbývá mu poslední možnost. Vyhrát Evropskou ligu. Jenže los v Nyonu postavil Kanonýrům do cesty nejtěžšího soupeře hned v semifinále. Vždyť Atlético Madrid je experty většinou považováno za největšího favorita celé soutěže.

První zápas sehraje Arsenal doma, madridský tým dostal výhodu odvety na domácím půdě. Kanonýři si zahrají semifinále poprvé od roku 2000, kdy se ještě soutěž jmenovala Pohár UEFA.

Los semifinále fotbalové Evropské ligy:
Arsenal - Atlético Madrid,
Olympique Marseille - Salcburk.
První zápasy 26. dubna, odvety 3. května.

Vyvrcholení vyřazovací části Evropské ligy může dost možná rozhodnout o dalším osudu kouče Arséna Wengera.

„Když vedete jeden z nejlepších klubů na světě, jste pod tlakem každý den. Když se nedaří, pak se tlak zvyšuje a trenér je vždy první na palebné pozici - stejně jako třeba Zidane v Realu. Záleží, jak dokončíme sezónu, jestli vyhrajeme Evropskou ligu, což ovlivní pohled na celý ročník," uvědomuje si český gólman Petr Čech.

Jeho šéf netají, že by se španělskému soupeři raději vyhnul. „Atlético je papírově nejsilnějším možným protivníkem. Takže by bylo lepší, dostat někoho jiného. Ale v závěrečné fázi soutěže je prostě třeba soustředit se na vlastní výkon bez ohledu na jméno soupeře," ujišťuje Arséne Wenger.

Chceme postoupit až do finále, ujišťuje kanonýr

"Dostali jsme velmi silný tým, který v uplynulých letech pravidelně hrával v Lize mistrů. Pokud by se nám ho podařilo vyřadit a pak vyhrát celou soutěž, byl by to obrovský úspěch," reaguje na los Hector Bellerín, obránce Arsenalu.

"Chceme postoupit až do finále. V této fázi soutěže si už člověk nevybere, všichni soupeři jsou silné týmy," má jasno jeho spoluhráč, útočník Alexandre Lacazette.

Marseille se Salcburkem na sebe narazí v aktuálním ročníku Evropské ligy už potřetí, protože se potkaly v základní skupině. Rakouský celek bez porážky postoupil z prvního místa, s Olympiquem hrál doma 1:0 a ve Francii bez branek.

"Nejde o nejhorší los, ale víme o kvalitách Salcburku. Prohráli jsme tam a nevyhráli ani doma. Teď přichází semifinále, bude jiné. Je nám jasné, že proti Laziu byl soupeř v odvetě nesmírně silný," říká Andoni Zubizarreta, sportovní ředitel Marseille.

Reklama